Ce riscuri isi asuma un cumparator

Ce riscuri isi asuma un cumparatorIn prezent, 20% din costul de intretinere al unui laptop este de fapt costul de achizitie al acestuia, iar restul de 80% reprezinta costuri ascunse. Astfel, 34% din laptopurile vandute la nivel mondial se deterioreaza din cauza lichidelor pe care le varsam pe calculatorul portabil, 28% pentru ca sunt scapate pe jos, 25% pentru ca nu au o carcasa suficient de puternica, iar restul de 13% deoarece ajung in mana unor utilizatori furiosi, conform unui studiu realizat de Ponemon Institute.

Am putea spune ca primul risc pe care si-l asuma un utilizator atunci cand cumpara un laptop este sa nu ia in considerare necesitatile care l-au condus spre achizitia portabilului respectiv, considera Aurel Netin (foto), seful Lenovo pentru Romania. "Daca utilizatorul isi cumpara un laptop ultraperformant, dar il foloseste doar pentru navigare pe Internet si redactare de texte, investitia se doveste a nu fi fezabila. De aceea, primul lucru pe care il recomandam clientilor este sa se gandeasca foarte serios pentru ce vor folosi laptopul si apoi sa ia decizia de cumparare", spune el.

Tiberiu Dobre, country sales manager PSG Hewlett - Packard, sustine ca riscul pe care si-l asuma un cumparator la momentul achizitiei unui laptop este acela al unei incompatibilitati intre nevoia acestuia si capacitatile laptopului respectiv, risc care vine cel mai probabil dintr-o analiza insuficienta sau poate superficiala a ofertei de pe piata si, de ce nu, a unei indrumari deficitare.

De asemenea, Constantin Balmus, business manager notebooks Acer Representation in Romania, afirma ca inainte de a cumpara un laptop sau un netbook este util sa avem o discutie cu un specialist care ne poate indruma catre o alegere corecta, pentru ca produsul sa contina acele specificatii tehnice necesare rularii in conditii optime a aplicatiilor software ce urmeaza a fi utilizate.

Lucruri esentiale de care trebuie sa tii cont

Lucruri esentiale de care trebuie sa tii contPentru cumparator, este esential sa faca o distinctie foarte clara intre tipurile de produse: fie ca e laptop, notebook, netbook, tablet PC etc. Totodata, el trebuie sa isi prioritizeze nevoile pentru a achizitiona un notebook compatibil. "Clientul trebuie sa stie capacitatile unui notebook, ceea ce il diferentiaza de un laptop de exemplu, faptul ca nu lucreaza la aceleasi capacitate, dar are o baterie care tine mult mai mult, ca este mult mai usor, perfect pentru cei care pun mai mult pret pe mobilitate", explica Tiberiu Dobre.

Apoi, conform lui Netin, utilizatorul trebuie sa tina seama de motivele pentru care isi cumpara notebook-ul - este utilizator business, il foloseste acasa, are nevoie de mobilitate, este un utilizator multimedia sau gamer.

"Daca utilizatorul este unul care calatoreste foarte mult, atunci trebuie sa se axeze pe mobilitate, greutate si o autonomie a bateriei indelungata. Pentru acestia sunt recomandate laptopurile cele mici si usoare, asa-numitele ultraportabile, care au mai putin de 2,5 kg si nu sunt mai groase decat o agenda clasica. In aceasta categorie se integreaza si netbookurile, care insa nu se mai bucura de atat de mult succes ca in ultimii doi ani, intrucat oamenii au inteles ca acestea sunt totusi limitate, nu ofera prea multe posibilitati de entertainment sau performante si viteza, si sunt mai mult folosite pentru browsing, editare fotografii, chat."

Pentru un gamer, intotdeauna placa video si procesorul vor conta mai mult, urmand memoriile cu latente scazute si hard disk sau SSD rapid. "Pentru un asemenea utilizator bateria si pretul sunt criterii secundare de selectie, calitatea procesorului si placa video fiind mult mai importante. Daca vorbim in schimb de un utilizator ce are nevoie de un sistem de calcul pe care sa il foloseasca cel putin 6 ore pe zi in diferite locatii, atunci acesta poate alege cu incredere un sistem cu o configuratie ultra low voltage sau thin and light (subtire si usor) ce dispune de o baterie de 6 sau 9 celule", arata reprezentantul Acer.

Totodata, suportul service pe care il ofera fiecare producator poate fi foarte important mai ales pentru companiile mici si mijlocii. "Este extrem de neplacut ca atunci cand ai probleme cu laptopul sa nu ai unde sa-l duci pentru reparatii", adauga seful Lenovo.

Care ar trebui sa fie procesul de achizitie

Care ar trebui sa fie procesul de achizitieUn utilizator avizat va face o analiza a pietei inainte de a achizitiona un nou laptop, este de parere Constantin Balmus. Acesta probabil va consulta forumurile de specialitate si va pune in balanta mai multe configuratii.

"Din studiile noastre am observat ca utilizatorii romani sunt foarte informati si aleg produsele in functie de caracteristici tehnice, urmate de pret, al treilea criteriu fiind marca produsului. Marca ofera acea garantie a calitatii, de multe ori cumparatorii preferand sa mearga pe mana unui anumit brand datorita faptului ca au detinut in trecut produse ale respectivului producator si au fost multumiti de alegerea facuta", afirma el.

Aceeasi opinie o are si Aurel Netin, care spune ca, in primul rand, utilizatorul trebuie sa isi stabileasca necesitatile, apoi sa analizeze ofertele de pe piata si in final sa aleaga un distribuitor. Totusi, el crede ca in Romania nu se intampla asa si ca, in prezent, pretul este cel mai important factor, urmat de dotari. De abia de la al doilea laptop cumparat utilizatorii afla care sunt costurile ascunse si sunt mai calculati in alegerile pe care le fac.

Dobre crede ca numai o analiza prealabila poate da garantia compatibilitatii intre nevoile utilizatorului si capabilitatile notebookului.

Ce trebuie sa stii legat de dimensiunile/greutatea unui notebook

Ce trebuie sa stii legat de dimensiunile/greutatea unui notebookDimensiunile si greutatea unui notebook conteaza foarte mult pentru utilizatorii mobili. Cu cat un laptop este mai usor si mai mic, cu atat este mai usor de transportat si utilizat, potrivit oficialului Lenovo in Romania.

In plus, dimensiunile reduse ale unui notebook ofera libertatea accesului la informatie oricand si oriunde, considera Tiberiu Dobre.

Insa daca se doreste un sistem pentru gaming, utilizatorul va sacrifica portabilitatea pentru performante crescute si o dimensiune mai mare a ecranului (15,6” - 18”), iar daca se cauta un laptop de business, dimensiunea potrivita este de 13”-14”, iar greutatea sa nu trebuie sa depaseasca 2,2 kg.

Despre baterie

Despre baterieUtilizatorul trebuie sa stie ca daca tine tot timpul laptopul in priza, bateria se uzeaza prin nefolosire. Acelasi lucru se intampla si daca se scoate bateria si se pune deoparte. De asemenea, bateria nu trebuie incarcata/descarcata de prea multe, deoarece ea este testata sa faca fata unui anumit numar de incarcari/descarcari, in care isi pastreaza proprietatile aproape de optim, arata Netin.

Pentru o autonomie crescuta, Balmus recomanda o baterie de 8 sau 9 celule, care creste putin pretul produsului.

"La un laptop obisnuit, cu baterie de 6 celule, autonomia este in medie 180 de minute, iar pentru o baterie de 9 celule aproximativ 210 minute, durata de functionare depinzand de configuratia sistemului si mai ales de aplicatiile rulate de utilizator in mod <<pe baterie>>", completeaza acesta.

Cardurile de comunicatii aditionale (ca de exemplu modemurile 3G, cardurile wireless, bluetooth pornite) influenteaza si ele autonomia notebook-ului.