Scaderi pe Bursa

Scaderi pe BursaIndicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis vineri in scadere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci saptamani.

Efectele negative ale caderii pietelor internationale, ca urmare a cutremurului de 8,9 grade din Japonia, nu au intarziat sa se vada pe Bursa de la Bucuresti (BVB), toti indicii deschizand ziua pe rosu. Brokerii consultati de Wall-Street.ro se arata pesimisti cu privire la evolutia pe termen scurt a pietei locale.


Yenul s-a depreciat

Yenul s-a depreciatYenul s-a depreciat semnificativ fata de dolar si euro dupa cutremur.

Moneda japoneza a coborat cu 0,3% fata de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au cazut cu 3% dupa inchiderea sedintei bursiere.

Randamentele obligatiunilor au crescut, investitorii anticipand consecinte economice semnificative si noi presiuni asupra bugetului de stat.

Contractele futures cu aur au inregistrat cresteri.

Consecinte in asigurari

Consecinte in asigurariCutremurul din Japonia a lovit si companiile de asigurari.

Munich Reinsurance si Swiss Reinsurance Co, doua dintre cele mai mari companii de asigurare din lume, au inregistrat scaderi ale cotatiilor de pe bursele europene

Agitatie pe Facebook

Agitatie pe FacebookInternautii au incarcat deja zeci de clipuri cu imagini din Japonia, iar utilizatorii sunt socati.

Pe Facebook, pe pagina Japoniei, mai multe zeci de romani au postat videoclipuri si mesaje de simpatie si ingrijorare.

“Inimile noastre sunt alaturi de voi”, este unul dintre mesajele frecvente de pe Twitter si Facebook, iar numarul mesajelor continua sa creasca pe masura ce noi imagini apar in media traditionala dar si pe internet.

La cateva ore de la catastrofa, pe YouTube erau incarcate deja cateva zeci de videoclipuri cu imagini de la fata locului.

“In asemenea momente, trebuie ca toate tarile sa se uneasca si sa ajute pe cei din Japonia”, spune un utilizator, comentand alaturi de un clip ce are titlul “Scene incredibile ale tsunami-ului din Japonia”.

Un alt user comenteaza si spune “Iisus/Allah/ Buda sa ii salveze pe fratii nostri din Japonia”.

Fabrici inchise

Fabrici inchiseToyota, cel mai mare constructor auto din lume, a inchis trei fabrici, a declarat Shiori Hashimoto, un purtator de cuvant al companiei.

Toyota a inceput anul acesta productia de masini la o noua fabrica in Miyagi, care fabrica automobilele compacte Yaris si are o capacitate de 120.000 de vehicule pe an.

Denso Corp, cel mai mare producator de piese auto din Japonia, a anuntat ca o fabrica in sudul orasului Miyagi a fost afectata.

Vezi aici si alte efecte inregistrate in cazul Sony, Canon si East Japan Railway Co, cel mai mare operator feroviar.

Celule online de criza

Celule online de crizaGoogle si Facebook au activat doua pagini speciale pentru a ajuta oamenii sa ii gaseasca pe cei dragi, dupa ce Japonia a fost zguduita de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter. Pe Twitter s-au infiintat doua pagini speciale pentru ca oamenii din regiune sa comunice mai usor.

Vezi aici mai multe detalii

La cateva ore de la catastrofa, pe YouTube eraut incarcate deja cateva zeci de videoclipuri cu imagini de la fata locului.

“In asemenea momente, trebuie ca toate tarile sa se uneasca si sa ajute pe cei din Japonia”, spune un utilizator, comentand alaturi de un clip ce are titlul “Scene incredibile ale tsunami-ului din Japonia”.