15. Portugalia

15. PortugaliaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 83,2%

Povara datoriilor in cazul Portugaliei nu incalca normele europene, fiind la un nivel mediu calculat pentru Uniunea Europeana, considera fostul premier al tarii Jose Socrates.

Datoria publica a tarii este de asteptat sa creasca la 86,6% in acest an si va incepe sa scada incepand cu 2013, potrivit Bloomberg.

In incercarea de a reduce povara datoriei publice autoritatile au implementat masurilor de austeritate si au inasprit politica fiscala. Insa, majoritatea analistilor apreciaza ca Portugalia va avea nevoie de sprijin financiar extern, precum Grecia si Irlanda.

Astfel, marile banci portugheze, Banco Espirito Santo, Millennium si Banco BPI, au anuntat ca vor inceta in urmatoarele luni sa mai cumpere obligatiuni guvernamentale si indeamna guvernul de la Lisabona sa se impumute pe termen scurt.

De asemenea, agentia Moody's a redus cu o treapta ratingul obligatiunilor de stat cu maturitate pe termen lung emise de Portugalia, de la "A3" la "Baa1”. Directia ratingului in urmatoarea perioada depinde in mare masura de capacitatea tarii de a obtine finantare pe termen mediu.

14. Franta

14. FrantaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 83,5%

Datoria publica franceza este de asteptat sa creasca pana la aproximativ 86,9% din PIB in 2011, conform unui raport al HSBC.

Franta a implementat recent diverse masuri de reducere a cheltuielilor, a sporit anumite taxe si majorat varsta de pensionare.

Insa, situatia s-ar putea inrautatii in viitor daca celelalte tari din zona euro vor solicita ajutoare financiare din partea Uniunii Europene, deoarece tara din Hexagon este contributor net la bugetul UE alaturi de Germania.

13. Sri Lanka

13. Sri LankaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 86,7%

Datoria guvernului din Sri Lanka a fost acumulata in perioada anilor de razboi civil, in special in 2008 si 2009, cand a condus actiuni militare impotriva organizatiei asa-zis teroriste din Sri Lanka, LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam).

Sri Lanka trebuie sa mentina cresterea PIB-ului, sa atraga investitorii si sa implementeze reformele fiscale pentru a reduce povara datoriei publice, spun analistii.

12. Sudan

12. SudanPresiunea datoriei ca procent din PIB: 94,2%

Dupa secesiunea cu Sudanul de sud, pana de curand provincie autonoma, dar care a obtinut independeta totala fata de nord, guvernul african va cunoaste o reducere a datoriei publice cu 38 de miliarde de dolari, potrivit AllAfrica.

Dependenta Sudanului de petrol pentru a rambursa datoria reprezinta insa un motiv de ingrijorare, statul fiind un important exportator de petrol si produse petroliere.

SURSA FOTO: Business Insider

11. Irlanda

11. IrlandaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 94,2%

Datoria publica a Irlandei a fost destul de redusa in 2007 pana cand guvernul a decis sa garanteze activele bancilor sale.

Acum, guvernul refuza sa mareasca taxele corporative pentru a mentine competitivitatea economica si intentioneaza sa sanctioneze detinatorii de obligatiuni emise de bancile locale daca nu accepta reducerea valorii titlurilor sub pretul de piata.

Astfel, Irlanda reprezinta cel mai probabil una dintre statele din zona euro, care s-ar putea confrunta cu un faliment de tara, considera analistii.



10. Belgia

10. BelgiaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 98,6%

Din punct de vedere istoric, Belgia este o tara care a cunoscut datorii publice majore de-a lungul timpului, precum nivelul inregistrat in anul 1993, de 141% din PIB. Desi a scazut in mod semnificativ de atunci, in ultimii ani datoria publica a sporit din nou.

Cu un grad ridicat de instabilitate politica, agentia de rating Standard & Poor’s a amenintat Belgia cu reducerea ratingului de credit, daca aceasta nu reuseste sa formeze un guvern pana in luna iunie.

9. Singapore

9. SingaporePresiunea datoriei ca procent din PIB: 102,4%

Economia statului Singapore va incetini in acest an, comparativ cu ritmul de crestere din 2010, in mare parte din cauza scaderii productiei nationale si a reducerii activitatii in domeniul serviciilor financiare, scrie Businessweek.

Desi veniturile publice au crescut in 2010, guvernul sud-asiatic pregateste avantaje fiscale noi in valoare de 5.2 miliarde dolari si majorarea cheltuielilor publice inainte de alegeri, ceea ce va afecta probabil datoria publica.

8. Italia

8. ItaliaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 118,1%

Datoria publica a Italiei este a doua in randul celor mai mari din zona euro, dupa Grecia, iar autoritatile italiane au implementat, in acest sens, un pachet de masuri de austeritate incepand cu luna iunie 2010 pentru a reduce cheltuielile publice.

Recent, insa, guvernatorul bancii centrale a declarat ca guvernul nu ar trebui sa majoreze taxele. Italia se afla, de asemenea, in randul statelor cu probabilitate ridicata de default, alaturi de Irlanda.

7. Jamaica

7. JamaicaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 123,2%

Povara datoriei din Jamaica a crescut intre 1996 si 2003, cand sectorul financiar a cunoscut o reducere a activitatii si o seceta nationala a afectat productia agricola. O pondere de 55% din suma este datorata sectorului intern.

Desi, Jamaica a introdus recent un program de restructurare a datoriei sale interne, trebuie, de asemenea, sa reformeze politica fiscala, spun analistii.

Agentia Fitch a decis de curand mentinerea ratingului B acordat tarii pe seama cresterii economice lente si a datoriilor mari.

SURSA FOTO: Business Insider

6. Islanda

6. IslandaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 123,8%

Economia Islandei sa contractat cu 3,5% in 2010 si daca primul trimestru din 2011 se incheie in scadere tara va ramane probabil in recesiune, potrivit AFP. Pe de alta parte, reducerea recenta a cheltuielilor publice cu 0,5% nu a ajutat prea mult reformele nationale de ameliorare a datoriei publice.

Referendumul din data de 9 aprilie cu privire la litigiul Icesave este, de asemenea, de urmarit, din cauza efectelor sale asupra Krona (moneda islandeza). Litigiul Icesave reprezinta o disputa diplomatica din 2008 intre Islanda, pe de o parte, si Regatul Unit si Olanda, pe de alta parte. Litigiul este centrat pe creditorii de retail ai bancii islandeze Landsbanki.

5. Grecia

5. GreciaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 144%

Sustenabilitatea datoriei continua sa fie o problema pentru Grecia, spun analistii.

In aceste conditii, agentia Moodys a pastrat perspectivele sale negative si a redus ratingul de credit al tarii la trei pozitii la Ba1, potrivit Reuters.

Totodata, FMI considera insa ca Grecia va reusi sa iasa din impas si isi va putea rambursa datoriile.

4. Zimbabwe

4. ZimbabwePresiunea datoriei ca procent din PIB: 149%

Cheltuielile publice necontrolate ale presedintelui Mugabe din Zimbabwe, republica situata in sud-estul Africii, au crescut covarsitor povara datoriei nationale.

In anul 2010, Zimbabwe a cerut scutirea de la plata datoriilor catre creditori, ca parte a unui porgram international adresat tarilor foarte sarace, potrivit Reuters.

SURSA FOTO: Business Insider

3. Liban

3. LibanPresiunea datoriei ca procent din PIB: 150,7%

Jumatate din veniturile curente la bugetul public din Liban merg catre plata dobanzilor la imprumuturile externe contractate, desi datoria nationala a tot scazut in ultima vreme.

Protestele care au loc in prezent la nivel national privesc, de asemenea, datoria publica de 60 miliarde dolari, iar cresterea economica nu va fi suficienta pentru redresarea situatiei.

Analistii estimeaza ca vor fi necesare, de asemenea, reforme majore ale politicii fiscale.

SURSA FOTO: Business insider

2. Saint Kitts and Nevis

2. Saint Kitts and NevisPresiunea datoriei ca procent din PIB: 196%

Saint Kitts and Nevis, stat format din doua insule din arhipelagul Antilele Mici si cu o economie in mare masura dependenta de turism, a cunoscut o recesiune profunda in urma crizei globale.

Astfel, cel mai mic stat de pe continentele Americane a solicitat de curand ajutor international in dezvoltarea unei strategii economice si sustenabile de a reduce datoria suverana, in conditiile in care volumul investitiilor straine directe se reduce continuu.

SURSA FOTO: Business Insider

1. Japonia

1. JaponiaPresiunea datoriei ca procent din PIB: 225,8%

Guvernul japonez s-a adancit in datorii inca din perioada „balonului imobiliar” din anii '90, iar in prezent, costurile recentului cutremur s-ar putea ridica la 300 miliarde dolari.

Agentia Standard & Poor’s a redus ratingul datoriei Japoniei la inceputul acestui an, potrivit Reuters, dar analistii sunt de parere ca o situatie de incapacitate de plata este putin probabila.