Venezuela

VenezuelaCu un PIB nominal per capita de 11.246 dolari si un procentaj de 32,6% din consumul pe gospodarie al populatiei destinat produselor alimentare, Venezuela ar avea mult de suferit de pe urma unei eventuale crize alimentare mondiale.

In plus, republica sud-americana a inregistrat o scadere a exporturilor nete de hrana, importurile nete reprezentand acum 1% din PIB.

In ciuda scaderii somajului la inceputul acestui an, de la 10,4%, la 8,8% intre lunile ianuarie-februarie, potrivit Institutului National de Statistica de la Caracas, populatia Venezuelei nu poate respira usurata, avand in vedere ca preturile la alimente au crescut in luna ianuarie a acestui an cu 4,1% fata de luna precedenta.

Continua sa navighezi in acest slide pentru a vedea care este situatia Romaniei.

Sursa foto: www.venezuela.org

Vietnam

VietnamCu un PIB pe cap de locuitor de 1.051 de dolari si un procent de peste 50% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, Vietnamul ar fi pur si simplu devastat de o criza mondiala a alimentelor.

Nici situatia exporturilor de produse alimentare a tarii asiatice nu poate scoate statul din eventualul impas, deoarece exporturile nete de hrana reprezinta doar 0,8% din PIB.

Desi, potrivit datelor statistice nationale, exporturile vietnameze au totalizat in primele noua luni ale lui 2010 valoarea de 51,5 miliarde de dolari, principalele produse exportate au fost articolele textile sau de incaltaminte, nu alimente.

Sursa foto: www.visit-mekong.com

Letonia

LetoniaCu un PIB nominal per capita de 14.908 dolari si un procentaj de 34,3% din consumul pe gospodarie al populatiei destinat produselor alimentare, nici Letonia nu sta mai bine in clasamentul realizat de Nomura.

In plus, importurile nete de alimente ale tarii baltice reprezinta 1,1% din PIB, desi exporturile totale au inregistrat in 2010 o crestere de 30%, potrivit Eurostat.

Potrivit unui studiu realizat de acelasi Birou European de Statistica, letonii sunt si cei mai saraci dintre europeni, cu 26% din populatia tarii traind cu lipsuri materiale grave.
Sursa foto: photos.in-riga.com

China

ChinaCu un PIB pe cap de locuitor de 3.267 de dolari si un procent de aproape 40% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, China se afla si ea pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

Avand in vedere numarul extrem de mare al locuitorilor si diferentele tot mai pregnante aparute intre chinezii foarte bogati si cei aflati la limita subzistentei, nu e de mirare ca acest stat ar suferi groaznic in cazul unei crize a alimentelor.

In plus, exporturile de hrana ale Chinei au fost depasite de importuri, in ciuda cresterii economice din ultimii ani. Astfel, importurile nete de produse alimentare ale chinezilor reprezinta 0,3% din PIB.
Sursa foto: www.artdiamondblog.com

India

IndiaCu un PIB nominal per capita de 1.017 dolari si un procentaj de 49,5% din consumul pe gospodarie al populatiei destinat produselor alimentare, nici India nu poate spera la o viata fara griji in cazul unei crize majore a hranei.

In India, circa 650 milioane de oameni trăiesc cu 2 dolari pe zi, potrivit unor statistici citate de Wall Street Journal si asta in contextul in care exporturile nete de hrana ale tarii nu depasesc 0,3% din PIB.

Sursa foto: www.tribuneindia.com

Ucraina

UcrainaCu un PIB pe cap de locuitor de 3.899 de dolari si un procent de peste 60% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, Ucraina se afla si ea pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

In plus, exporturile de hrana ale tarii vecine Romaniei fac cu greu fata importurilor de alimente. Astfel, exporturile nete de produse alimentare ale Ucrainei nu depasesc 0,9% din PIB, potrivit studiului Nomura.

Rata anuala a inflatiei in 2011 a fost de 9,4% in Ucraina, aceasta fiind cea mai mare valoare inregistrata de una din tarile foste comuniste, potrivit unor date publicate de Comitetul Statistic Interstatal al CSI.
Sursa foto: www.usukraine.org

Bulgaria

BulgariaCu un PIB nominal per capita de doar 6.546 dolari si un procentaj de 49,5% din consumul pe gospodarie al populatiei destinat produselor alimentare, vecinii nostri de la sud ar avea mult de suferit de pe urma unei eventuale crize alimentare mondiale.

Cum nici exporturile de alimente nu o duc mai bine, importurile nete reprezentand 0,1% din PIB, Bulgaria este in permanent pericol.

Rata anuala a inflatiei din Bulgaria era, in luna martie, de 4,6%, aceasta fiind una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana, potrivit unui raport Eurostat.

Sursa foto: www.bulgariadiscovered.com

Tunisia

TunisiaCu un PIB pe cap de locuitor de 3.903 de dolari si un procent de peste 36% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, Tunisia se afla si ea pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

Avand in vedere si evenimentele din ultimele luni, care s-au soldat cu inlaturarea de la putere a presedintelui Zine Ben Ali, situatia tarii nord-africane nu are sanse de a se imbunatati in viitorul apropiat.

In plus, nici macar exporturile de hrana nu adu optimism populatiei, avand in vedere ca, potrivit raportului Nomura, importurile nete ale tarii reprezinta 1,1% din PIB.
Sursa foto: www.bestandbizarrefood.blogspot.com

Republica Dominicana

Republica DominicanaCu un PIB pe cap de locuitor de 4.576 de dolari si un procent de peste 38% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, statul insular se afla si el pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

Cum tara nu reuseste sa exporte mai multe alimente decat importa, o eventuala criza a hranei ar putea fi devastatoare pentru dominicani. Astfel, importurile nete de produse alimentare ale Republicii Dominicane reprezinta 1,1% din PIB.
Sursa foto: www.travel-dominicanrepublic.com

Libia

LibiaCu un PIB pe cap de locuitor de 14.802 dolari si un procent de peste 37% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, Libia se afla si ea pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

Exporturile de hrana nu reusesc sa depaseasca importurile, astfel incat Libia are un procentaj al importurilor nete de 1,7% din produsul intern brut.

Desi generalul Gaddafi insista ca tara sa este una puternica, Libia ar putea ceda foarte usor in fata unei crize generalizate a alimentelor, in ciuda veniturilor provenite din afacerile cu petrol ale statului.
Sursa foto: www.exodusbibleimages.com

Romania

RomaniaCu un PIB pe cap de locuitor de 9.300 dolari si un procent de peste 49% din totalul veniturilor unei gospodarii destinat hranei, tara noastra se afla si ea pe lista tarilor aflate in pericol in cazul unei crize mondiale a alimentelor.

Romania a avut in primele luni ale anului cea mai mare rata a inflatiei anualizate din Uniunea Europeana, depasind media la nivel comunitar.

In acelasi timp, Romania este statul comunitar cu cele mai proaste conditii de locuit, peste 40% dintre romani traind in locuinte care nu au toaleta conectata la reteaua de apa-canal si nu dispun nici de baie sau dus,potrivit unor statistici Eurostat.

Nici la exporturile de hrana nu stam mai bine, importurile nete de produse alimentare ale tarii noastre reprezentand 1,1% din PIB.
Sursa foto: www.romanianmonasteries.org