#10 Rusia

#10 RusiaFederatia Rusa deschide topul, cu un pret al CDS-urilor pe 5 ani de 136,83 bps (puncte de baza), in conditiile in care 1.000 bps inseamna costuri de un milion de dolari pentru asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari.

Desi numarul miliardarilor rusi a crescut in ultimul an de la 62 la 101, la o populatie de aproape 143 milioane de locuitori, iar exporturile nete sunt asteptate sa creasca cu 4,4% anul acesta, potrivit Bancii Mondiale, Rusia nu este total ferita de efectele crizei.

O solutie pe termen scurt pentru datoriile federatiei vor fi preturile majorate ale petrolului, in urma conflictelor din Orientul Mijlociu si alte tari din Lumea Araba, dar pe termen lung, riscul insolventei inca planeaza.


#9 Belgia

#9 BelgiaFitch este cea de-a doua agentie de evaluare financiara care avertizeaza Belgia ca i-ar putea reduce ratingul de credit, apreciind ca absenta unui guvern stabil submineaza eforturile de reducere a deficitului bugetar intr-una dintre cele mai puternic indatorate tari din zona euro.

In plus, pretul CDS-urilor pe 5 ani in cazul Belgiei este de 156,88 puncte de baza, in conditiile in care 1.000 bps inseamna costuri de un milion de dolari pentru asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari.



#8 Italia

#8 ItaliaAvand in vedere ca inflatia din Italia a fost anul trecut peste nivelul UE, respectiv 2,9%, in timp ce In zona euro, cresterea preturilor a fost de 2,8%, potrivit Eurostat, situatia statului peninsular este ingrijoratoare pentru investitori.

In cazul Italiei, pretul CDS-urilor pe 5 ani este de 167,88 puncte de baza, in aceleasi conditii, respectiv la 1.000 bps, costurile de asigurare sunt de un milion dolari la o datorie de 10 milioane dolari.

In plus, decizia luata de agentia Standard and Poor's, de a cobori perspectiva pentru ratingul “A plus”, atribuit Italiei de la “stabila” la “negativa”, pe fondul prognozelor slabe de crestere, a contribuit si mai mult la cresterea ingrijorarilor cu privire la capacitatea guvernului de la Roma de a reduce datoria publica.

#7 Bulgaria

#7 BulgariaVecinii nostri de la sud stau mai bine decat noi la capitolul datoriilor suverane, cu costurile CDS-urilor pe 5 ani la 203,5 bps, ocupand locul 13 in clasamentul complet realizat de Business Insider.

Desi masurile de austeritate impuse de guvernul de la Sofia pentru reducerea datoriei de stat au dat roade in ceea ce priveste increderea investitorilor, potrivit Sofia Echo, riscul insolventei inca se face simtit la sud de Dunare.

#6 Spania

#6 SpaniaPresedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat recent ca Spania inregistreaza progrese in stabilizarea finantelor tarii, adaugand ca respectarea tintei de deficit bugetar de 3% in 2013 este esentiala pentru pastrarea credibilitatii.

Cu toate acestea, tara din peninsula Iberica are costuri de asigurare a datoriilor pe 5 ani de 275,67 puncte de baza si ramane pe lista statelor cu risc de insolventa.

#5 Argentina

#5 ArgentinaDesi nu este o tara europeana si nu se supune politicilor monetare ale zonei euro, Argentina este si ea o tara cu risc crescut de insolventa, avand pretul CDS-urilor pe 5 ani la 612,77 bps.

Legata de multe tari afectate de criza datoriilor prin exporturi, Argentina este expusa si in ciuda faptului ca a reusit sa revina la o crestere solida dupa intrarea in incapacitate de plata, deoarece in tarile dezvoltate datoriile publice reprezinta o parte importanta a economiilor populatiei.


#4 Israel

#4 IsraelDesi este o tara mica, Israelul a reusit pana acum sa treaca cu bine de criza economica mondiala, fiind chiar unul dintre finantatorii Fondului Monetar International.

In plus, Israelul nu a cerut niciodata sprijin financiar sau imprumuturi de la FMI.

Cu toate acestea, pretul CDS-urilor pe 5 ani este, in cazul Israelului de 147,98 puncte de baza, ceea ce plaseaza tara in randul celor cu risc crescut de intrare in insolventa.

#3 Portugalia

#3 PortugaliaPortugalia se afla in atentia organismelor financiare internationale de ceva vreme, discutiile despre imposibilitatea statului de a-si plati datoriile fiind tot mai dese.

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat recent un imprumut de 26 miliarde euro catre Portugalia, pentru a ajuta tara sa iasa din severa criza a datoriilor de stat, iar prima transa, de 6,1 miliarde euro, a fost destinata consolidarii increderii investitorilor.

Chiar si asa, pretul CDS-urilor in cazul Portugaliei la 5 ani este de 663,67 puncte procentuale, ceea ce mentine statul iberic pe lista de risc.

#2 Venezuela

#2 VenezuelaAflata si pe lista tarilor cu risc crescut in caz de criza a alimentelor, Venezuela ar putea intra in curand si in insolventa.

Astfel, pretul titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale statului sud-american este de 1026,92 puncte de baza.

Credit default swap-ul determina randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe pentru companii si banci, iar Venezuela se afla destul de sus in lista tarilor cu datorii riscante.

#1 Grecia

#1 GreciaIntrarea Greciei in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat ar afecta alte tari "de la periferia zonei euro" si ar avea un impact sever asupra bancilor elene, avertizeaza agentia de rating Moody's.

La un pret al CDS-urilor pe 5 ani de 1393,33 puncte de baza, Grecia este pe punctul de a intra in insolventa in orice moment, in ciuda masurilor de austeritate luate de guvernul elen, care au dus la revolte violente in randul populatiei.

# Romania

# RomaniaTara noastra se afla pe locul 12 in topul complet realizat de Business Insider, depasind ca risc Bulgaria, cu costuri ale asigurarii datoriilor pe 5 ani de 230,17 puncte, in crestere fata de finalul saptamanii trecute, cand acesta era de 228,87 bps.

Romania si Ucraina se numarau la inceputul anului printre statele cu cea mai ampla imbunatatire a costurilor de asigurare impotriva riscului de neplata a datoriilor, in timp ce Grecia, Irlanda si Spania au avut cea mai slaba evolutie.

Cu toate acestea, investitorii nu sunt complet linistiti in privinta afacerilor din Romania, desi Fondul Monetar International estimeaza ca statele emergente din Europa vor creste cu 3,1% anul acesta, de peste doua ori mai mult fata de avansul de 1,5% al regiunii euro.



Pentru topul complet intrati pe : www.businessinsider.com