#6 Japonia

#6 JaponiaIn Japonia consumul anual de cafea pe cap de locuitor se situeaza la 3,4 kg, in conditiile in care in prezent 60% dintre locuinte consuma cafea, in detrimentul diferitelor sortimente de ceai, bautura traditionala a tarii.

De asemenea, in ultimii ani mai multe retele de cafenele din Europa si Statele Unite ale Americii au intrat pe piata din Japonia. O strategie agresiva de extindere a afisat si Starbucks, care a jucat un rol important in educarea consumatorilor de cafea atat in canalul on-trade (punctele de vanzare), cat si off-trade (la domiciliu). Mai mult, Japonia reprezinta cea mai importanta piata pentru Starbucks in afara Americii de Nord.

#5 Statele Unite ale Americii

#5 Statele Unite ale AmericiiIn Statele Unite ale Americii consumul anual de cafea se situeaza la 4,1 kilograme per capita. Ritmul de crestere al vanzarilor de specialitati de cafea este insa de 20% pe an, iar piata totala de cafea se ridica la valoarea de 18 mld. dolari.

Doar vanzarile inregistrate de cafenelele independente totalizeaza in fiecare an aproximativ 12 mld. dolari. In prezent, exista circa 24.000 de cafenele, numarul acestora urmand sa creasca pana la finalul anului la 50.000.

Jumatate din populatie, respectiv 150 de milioane de americani, prefera espresso, cappucino, latte si ice coffee.

#4 Brazilia

#4 BraziliaConsumul anual de cafea per capita din Brazilia, de 5,7 kg, este unul dintre cele mai ridicate in randul celor 60 de tari producatoare de cafea. Brazilia livreaza in fiecare an aproximativ 2,4 mil. tone, circa o treime din productia mondiala, de 7 mil. tone.

Vanzarile de cafea au atins anul trecut 3,9 mld. dolari, potrivit Brazilian Association of Coffee Industries.

#3 Italia

#3 ItaliaItalienii consuma anual 5,8 kg de cafea/capita sau peste 37 de kilograme de cafea pentru fiecare locuinta. In ciuda unui numar stabil de locuitori, consumul continua sa creasca in fiecare an. Italienii consuma aproximativ 600 de cesti de cafea per capita in fiecare an.

Industria cafelei este una dintre cele mai dinamice din segmentul food&beverage din Italia. Peste 700 de companii si 7.000 de angajati sunt implicati in activitati de procesare a cafelei. Piata este dominata de cativa producatori mari printre care Lavazza, Kraft, Segafredo, Illycaffee, Café do Brasil si Suchard.

#2 Germania

#2 GermaniaGermania are un consum anual de cafea de 6,5 kg/capita. Numai anul trecut consumul de cafea pe cap de locuitor a crescut cu 150 de litri. Spre comparatie, consumul de ceai per capita a atins in Germania 84 de litri, informeaza Euromonitor.

Potrivit statisticilor, in landul Saarland se inregistreaza cel mai ridicat consum de cafea din Germania (patru cesti pe zi), urmat de Schleswig-Holstein si Nordrhein Westfalen.

#1 Finlanda

#1 FinlandaFinlanda si-a consolidat pozitia de lider in topul tarilor cu cel mai ridicat consum anual de cafea, atingand nivelul de 11,9 kg/capita. Sortimentul preferat ramane cafeaua prajita, care detine un procent de 94% din consumul total.

Importurile de cafea prajita s-au ridicat anul trecut la 7,3 mil. kilograme, majoritatea provenind din Olanda.