SUA au ajuns la fundul sacului cu imprumuturi

SUA au ajuns la fundul sacului cu imprumuturiSe pare ca acest lucru nu este totusi adevarat, desi acest mit distructiv continua sa domine dezbaterile politice si economice. China detine numai o parte a datoriei SUA de peste 14.000 de miliarde de dolari, dar nu se afla intr-o pozitie dominanta. Adunand tot, rezulta ca majoritatea datoriei SUA este, de asemenea, domestica.

Datoria publica americana a atins plafonul maxim in luna mai, de 100% din PIB, iar guvernul nu mai poate sa depaseasca limita impusa legal. Trezoreria SUA a cerut in acest sens Congresului inca din ianuarie sa majoreze plafonul, iar din luna mai a luat o serie de masuri exceptionale, pentru a putea sa emita in continuare obligatiuni fara sa creasca datoriile nete ale statului.

Daca blocajul nu va fi rezolvat pana la 2 august, Statele Unite vor intra in incapacitate de plata a anumitor obligatiuni care ajung la maturitate. Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Totusi, obligatiile financiare ale Statelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, de circa sapte ori Produsul Intern Brut al tarii, daca pe langa datoria publica sunt incluse costurile unor programe sociale sau de sprijinire a economiei in perioada crizei.

O mare parte a atentiei opiniei publice din Statele Unite este concentrata asupra datoriei publice, de 14.300 de miliarde de dolari, insa aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cel de securitate sociala.

Statul este, de asemenea, prins si in capcana altor datorii, precum programul de sustinere a sistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arata date guvernamentale. Adunate, acestea totalizeaza aproape 100.000 de miliarde de dolari si pun SUA intr-o pozitie fiscala deloc de invidiat.

Continua sa navighezi pe acest slide pentru a vedea cine detine toate datoriile SUA.


Hong Kong, centrele offshore si Taiwan

Hong Kong, centrele offshore si TaiwanHong Kong detine o pondere de numai 0,9% din totalul datoriei americane, insumand 121,9 miliarde de dolari, urmat de centrele financiare offshore (Bahamas, Bermude, Insulele Cayman, Antilele Olandeze, Panama si Insulele Virgine Britanice) cu o pondere de 1% (148,3 miliarde de dolari).

Taiwan
se inscrie si el intre creditorii SUA cu 153,4 miliarde de dolari, adica 1,1%.

Brazilia si Tarile exportatoare de petrol

Brazilia si Tarile exportatoare de petrolBrazilia, cea mai performanta economie emergenta, a imprumutat SUA cu 211,4 miliarde de dolari, reprezentand 1,5% din totalul datoriei americane.

Tarile exportatoare de petrol (Ecuador, Venezuela, Indonesia, Bahrain, Iran, Iraq, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Algeria, Gabon, Libya si Nigeria) vin din urma cu o pondere de 1,6% (229,8 miliarde de dolari) in datoria SUA .

Fondurile mutuale si bancile comerciale

Fondurile mutuale si bancile comercialeFondurile mutuale au cumparat obligatiuni americane in valoare de 300,5 miliarde de dolari (2%).

Pe de alta parte, bancile comerciale detin 2,1% din datoria SUA (301,8 miliarde de dolari).

Fondurile de pensii locale, federale si de Stat

Fondurile de pensii locale, federale si de StatFondurile de pensii au contribuit si ele la datoria suverana (2,2%) imprumutand Statul atunci cand acesta avea nevoie de licihiditati.

Totalul sumelor imprumutate catre SUA de fondurile de pensii insumeaza 320,9 miliarde de dolari.

Fondurile monetare si Regatul Unit

Fondurile monetare si Regatul UnitFondurile monetare, o forma specializata de fonduri mutuale care investesc in instrumente pe termene scurte, detin 2,4% din datoria SUA (337,7% miliarde de dolari).

Si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord a contribuit cu imprumuturi in valoare de 346,5 miliarde de dolari (2,4%)



Fondurile private de pensii si autoritatile locale

Fondurile private de pensii si autoritatile localeFondurile private de pensii au impurmutat SUA cu 504,7 miliarde de dolari (3,5% din totalul datoriei) in timp ce guvernele locale si statale cu 506,1 miliarde de dolari (3,5% din datoria americana).

Japonia si populatia americana

Japonia si populatia americanaJaponia detine 6,4% din totalul datoriei americane, iar ca cifre absolute, Tara soarelui rasare a imprumutat SUA cu 912,4 de miliarde de dolari.

Pe urmatoare pozitie in clasamentul creditorilor gasim sectorul menajelor care include intreaga populatie, consumatorii, micii intreprinzatori si fondurile de hedging. SUA are o datorie catre acestia de 959,4 miliarde de dolari (6,6%).

China si Rezerva Federala

China si Rezerva FederalaChina, "spaima" americanilor a imprumutat SUA cu 1,16 trilioane de dolari, reprezentnad 8% din datoria totala a statului nord american.

In acelasi timp, Trezoreria SUA datoreaza Federal Reserve, banca privata care joaca rolul de banca centrala in SUA, suma de 1,63 miliarde de dolari. Aceasta suma reprezinta 11,3% din datoria americana, mai mult decat detina China, scrie Business Insider.

Fondurile de asigurari sociale

Fondurile de asigurari socialeCea mai mare parte a datorie americane este detinuta de doua fonduri de asigurari sociale administrate de stat, Old-Age and Survivors Insurance (OASI) si Disability Insurance (DI) Trust Funds, care investesc in obligatiuni speciale netranzactionate public, dar care constituie o datorie majora.

Aceste fonduri, reprezentand cei mai mari creditori, au imprumutat SUA cu 2,67 trilioane de dolari (19%).

Insumand toate aceste datorii, rezulta faptul ca fondurile provin in special din banii contribuabililor americani, care detin astfel cea mai mare parte a SUA, concluzioneaza Business Insider.