5. Austria

5. AustriaAustria

PIB pe cap de locuitor: 39.634,128 dolari

Desi Austria are o perspectiva stabila a ratingului AAA, companiile austriece sunt prezente atat in statele PIIGS (n.r. Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) cat si in Europa de est, iar afacerile acestora au avut de suferit in perioada de criza, scrie Business Insider.

Austria are o populatie de 8,2 milioane de locuitori, iar PIB-ul sau in 2010 a a fost de 332 miliarde de dolari. In acelasi timp ponderea in PIB a datoriei publice a fost de 70,4%. Publicatia citata, mentioneaza ca rating-ul "artificial" AAA al Austriei se datoreaza relatiilor stranse cu Germania.

4. Finlanda

4. FinlandaFinlanda

PIB pe cap de locuitor:
34.585,453 dolari

Finlanda dispune de o suprafata teritoriala mare, dar si de o populatie redusa, de numai 5,25 milioane de persoane. PIB-ul sau atinge 186 de miliarde de dolari, iar economia sa cunoaste o rata a somajului ridicata in aceasta perioada si o dependenta majora de comertul exterior.

Cel mai important sector de activitate al tarii, cel tehnologic, se afla in declin, la fel si afacerile Nokia, iar Business Insider noteaza ca finantele guvernului de la Helsinki vor ramane pe deficit in urmatorii ani. Datoria publica a Finlandei era de 45,4% din PIB in 2010.

3. Franta

3. FrantaFranta

PIB pe cap de locuitor: 34.077,040 dolari

Franta reprezinta unul dintre statele cele mai importante din zona euro, cu o populatie de 65,3 milioane de persoane si un PIB de 2,145 de trilioane de dolari (locul 10 in lume).

Desi statul din Hexagon a traversat perioada de criza mult mai bine decat alte tari, deficitul bugetar s-a dublat in numai doi ani la 7,8% din PIB in 2010, iar datoria publica a sporit de la 68% la 84% din PIB din 2008 pana in 2010. Fiind un garant-cheie in UE si partener comercial al statelor PIIGS, Franta risca sa piarda ratingul AAA. Bancile sale detin, de asemenea, o parte substantiala din datoria SUA.

2. Regatul Unit

2. Regatul UnitRegatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord

PIB pe cap de locuitor: 34.919,511 dolari

A treia economie din Europa, dupa Germania si Franta, are o populatie de 62,7 milioane de persoane, iar PIB-ul sau a atins 2,1 trilioane de dolari. Datoria publica a Regatului Unit a fost de 76,5% din PIB in 2010.

Economia britanica a fost salvata de la dezastru de faptul ca nu a adoptat moneda euro si a avut astfel mana libera sa tipareasca lire sterline. Totusi, riscurile care pandesc economia americana ar putea afecta si statul britanic, tinand cont de legaturile comerciale stranse dintre cele doua economii. Daca situatia datoriei din SUA se adanceste si Regatul Unit ar putea pierde ratingul AAA.

1. SUA

1. SUAStatele Unite ale Americii

PIB pe cap de locuitor: 47.283,633 dolari

Statele Unite au reusit pana acum sa scape din punct de vedere tehnic de retrogradare. Pentru moment, insa. Ratingul AAA al SUA este cel mai instabil si este relativ usor de argumentat ca este mentinut artificial. Cea mai mare economie a lumii are o populatie de 313 milioane de persoane si un PIB in 2010 de 14,66 trilioane de dolari, iar datoria publica este aproape de 100%.

Ratingul de credit "AAA" al Statelor Unite a fost confirmat de Moody's si Fitch, dupa ce Washingtonul a evitat la limita intrarea in default (incapacitate de plata), dar ambele agentii de evaluare financiara au lansat avertismente privind deficitul si situatia economica.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Statelor Unite, iar Fitch a promis ca va incheia pana la sfarsitul lunii o evaluare mai riguroasa, fiind posibila trecerea la perspectiva negativa.

Investitorii asteapta reactia Standard & Poor's, care a fost pana in prezent mai dura decat rivalii sai, amenintand ca va reduce ratingul SUA pana la mijlocul lunii octombrie daca autoritatile nu vor prezenta un plan concret prin care sa se ajunga la o reducere reala a deficitului bugetar.

Acordul aprobat la Washington impune economii de 2.100 miliarde de dolari la bugetul SUA in urmatorii 10 ani, jumatate din cifra considerata adecvata de S&P pentru sprijinirea ratingului AAA. S&P considera ca reducerea deficitului trebuie sa inceapa urgent, deoarece 2012 va fi un an electoral.

Pe de alta parte, cel mai stabil rating AAA il au Elvetia, Suedia, Singapore, Norvegia, Olanda, Danemarca, Germania, Canada si Australia, scrie Business Insider.