Bancile din Romania si Bulgaria risca contagiunea in caz de default

Bancile din Romania si Bulgaria risca contagiunea in caz de defaultPotrivit grupului japonez Nomura, atat sectoarele private din Romania si Bulgaria, cat si cele publice, sunt expuse pe sectorul bancar grecesc.

"Daca sectorul bancar din Grecia este izbit de un default, rezultatul ar putea fi o lipsa de finantare pentru Romania si Bulgaria, pentru afacerile din aceste tari sau chiar mai rau", arata banca Nomura, citata de Financial Times.

Cel mai prost scenariu pentru Romania si Bulgaria, in opinia analistilor de la Nomura, este falimentul bancilor mama din Grecia, ceea ce inseamna ca subsidiarele nu mai sunt sustinute, capitalul este retras din ele si, cel mai probabil, ar incepe o vanzare in panica a activelor din tarile emergente din Europa.

"Chiar daca bancile grecesti ar fi nationalizate sau salvate de la faliment, ar mai dori guvernul elen sa mai sustina subsidiarele din Romania si Bulgaria?", se intreaba analistii de la Nomura.

Banca japoneza a identificat si un scenariu mai putin dramatic, care este posibil sa fi inceput deja. Acesta se manifesta prin incetinirea mediului de business, in contextul in care bancile grecesti ar restrictiona sever finantarea subsidiarelor din Romania si Bulgaria.




Albania si Macedonia vor incasa si un soc comercial

Albania si Macedonia vor incasa si un soc comercialPotrivit Morgan Stanley, daca economia Greciei se prabuseste, muncitorii albanezi, macedoneni si cei bulgari ar putea sa isi piarda slujbele, ceea ce inseamna ca nu vor mai trimite bani catre rudele din tarile de origine.

De asemenea, Macedonia si Bulgaria vor fi afectate si pe canalul investitiilor directe din partea Greciei. In Macedonia, investitiile straine directe reprezinta 7% din PIB, iar in Bulgaria 8% din PIB.

In plus, Grecia este si principalul partener comercial al Macedoniei, valoarea schimburilor comerciale cu statul elen reprezentant circa 10% din PIB.

De asemenea, Muntenegru depinde de tranzactiile comerciale cu Grecia, care au o pondere in PIB de 8%, in timp ce in cazul Bulgariei si Albaniei ponderea este de circa 5%.

Totodata, un eventual faliment al Greciei ar inaspri criteriile de intrare in zona euro, ceea ce inseamna ca tarile care doresc adoptarea euro vor avea mai multe batai de cap pana sa primeasca unda verde din partea UE.


Banca Central Europeana este ingropata de obligatiunile grecesti

Banca Central Europeana este ingropata de obligatiunile grecestiIn mai, JP Morgan estima ca Banca Central Europeana (BCE) detinea in jur de 40 miliarde euro in obligatiuni suverane grecesti, dupa ce achizitionase titlurile direct din piata in decursul ultimului an, potrivit The New York Times.

O depreciere cu 50% a obligatiunilor Greciei ar aduce pierderi de 35 miliarde euro BCE, care a imprumutat, de asemenea, bancile elene cu 91 miliarde euro.

In cazul unui faliment al Greciei, obligatiunile nu vor mai valora nimic, iar BCE ar putea fi fortata sa se recapitalizeze de la restul tarilor din zona euro, aducand astfel o povara suplimentara contribuabililor.

Mai mult, politica monetara a sefului BCE de temperare a inflatiei, aspru criticata in ultima vreme, va trebui sa fie stopata intr-un eventual default al Greciei, care va deteriora semnificativ sistemul bancar european.







Bancile austriece sunt amenintate de pozitiile pe Europa de Est

Bancile austriece sunt amenintate de pozitiile pe Europa de EstMarile banci austriece, precum Erste Bank, au expuneri mari pe sistemele bancare din tarile est-europene, fiind astfel amenintate in mod indirect, daca economiile respectivelor tari vor incetini in urma unui default al Greciei, scrie Business Insider.

Totusi, una dintre bancile mari austriece, Raiffeisen Bank International, a raportat ca are o expunere 0 pe obligatiunile suverane ale Greciei, potrivit Reuters.

"Oricum, ratingurile individuale (ale celor 2 banci - n.r.) iau in considerare si asteptarile ca situatia creditelor cu probleme sa atinga un maxim si - in cazul Erste si mai ales Raiffeisen - sunt evaluate si capitalizarile relativ modeste in contextul cerintelor Basel III si a rambursarii capitalului participativ primit de la statul austriac", se arata intr-un comentariu al agentiei de evaluare Fitch.

Pe de alta parte, Germania are o expunere serioasa pe datoriile Greciei, de aproape 23 miliarde euro, potrivit datelor Bancii Reglementariilor Internationale (BRI).





Bancile grecesti, primele victime in caz de faliment

Bancile grecesti, primele victime in caz de falimentPotrivit Reuters, bancile elene au in portofoliu obligatiuni suverane in valoare de 63 miliarde euro.

Expunerea pe titlurile de stat grecesti reprezinta si motivul pentru care cele mai mari patru banci elene au fost retrogradate in iunie de agentia de evaluare Standard&Poor's.

Cele patru banci, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank sunt "expuse in mod semnificativ la riscuri crescute, pe fondul deteriorarii credibilitatii Greciei si a perceptiei deponentilor cu privire la o posibila restructurare a datoriei", potrivit agentiei Standard&Poor's, citata de Financial Mirror.