Pasul 1: Lansarea urmatoarei transe

Pasul 1: Lansarea urmatoarei transe"Lansati urmatoarea transa de ajutor pentru Grecia, daca este posibil".

Urmatoarea transa de 8 miliarde de euro destinata salvarii Greciei de la incapacitate de plata, promisa de catre trio-ul CE / BCE / FMI, ar putea fi amanata, in conditiile in care statul elen a anuntat ca ar putea rata atat tinta de deficit bugetar, cat si realizarea planul de vanzare de active pentru anul in curs.

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a declarat ca oficialii UE, BCE si FMI au acceptat angajamentul ferm, reinnoit al Greciei de a adopta masurile de austeritate, in urma unui vot pe 20 octombrie.

Pasul 2: Sustenabilitatea datoriilor

Pasul 2: Sustenabilitatea datoriilor"Evaluati sustenabilitatea datoriilor Greciei, altfel va trebui sa gasim din nou solutii alternative"

Datoria Greciei a scapat de sub control, iar investitorii sunt ingrijorati cu privire la capacitatea Greciei de a rostogoli aceasta datorie. Daca proiectul de consolidare a Fondului de Stabilitate Financiara va fi ratificat pana atunci, Grecia nu va avea probleme sa se refinanteze.

Germania lucreaza in spatele usilor inchise la un plan de "default dur" al Greciei, prin care creditorii privati, respectiv bancile si fondurile de pensii, sa isi asume pierderi de 60%, cu riscul de a provoca o reactie in lant in sudul Europei, in lipsa unor masuri credibile de protectie.

Pasul 3: Supravegherea consolidarii bugetare

Pasul 3: Supravegherea consolidarii bugetare"Continuarea stricta a procesului de consolidare bugetara, cu sanctiuni automate pentru esecurile repetate in a indeplini tintele de bugetare".

Imposibilitatea de a supraveghea si a urmari in justitie natiunile care au incalcat termenii de aderare la moneda euro, constituie principalul motiv pentru care, in prezent, regiunea este in criza. Liderii zonei euro au inca putine instrumente pentru a face guvernele nationale sa se comporte in termenii asumati.

Pasul 4: Recapitalizarea bancilor

Pasul 4: Recapitalizarea bancilor"Un plan de recapitalizare a bancilor. Bancile slab capitalizate trebuie sa incerce mai intai sa obtina refinantare pe piete. In cazul in care nu reuseste, statele trebuie sa ia in considerare daca pot pune la dispozitie capitalul necesar".

Recapitalizarea bancilor a fost intens dezbatuta de catre liderii europeni, in ultima vreme, urmand ca bancile din zona euro sa fie sustinute continuu, nu doar in momentele de turbulente.

Juncker subliniaza, de asemenea, faptul ca europenii ar trebui sa fie recompensati pentru salvarea bancilor, prin intermediul dividendelor si printr-o reprezentare mai puternica.

Pasul 5: Taxa pe tranzactii financiare

Pasul 5: Taxa pe tranzactii financiareCancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy si-au aratat public sustinerea in cadrul unei conferinte de presa pentru implementarea unei taxe pe tranzactiile financiare.

"In ultimii trei ani, statele membre au oferit ajutor si garantii pentru sectorul financiar in valoare de 4.600 miliarde de euro. Este timpul, ca in schimbul acestui ajutor, sectorul financiar sa ajute societatea", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele CE in timpul unui discurs cu privire la starea Uniunii.

Pasul 6: Un plan de crestere economica

Pasul 6: Un plan de crestere economica"Un plan de crestere economica pentru asa-numitele state care se confrunta cu probleme".

Cresterea economica reprezinta solutia pentru a aduce statelor PIIGS, precum Grecia si Italia, o stabilitate fiscala.

Contractia economica din Grecia a impiedicat guvernul elen sa atinga obiectivele prevazute de catre trio-ul CE, BCE si FMI, in primul plan de salvare de anul trecut, si continua sa influenteze perspectivele economice ale tarii.

Pasul 7: Echilibrul fiscal

Pasul 7: Echilibrul fiscal"O viziune diferita in Europa asupra bugetelor. Nu este acceptabil statele membre ale Uniunii Europene sa fie impartite in cele care dau si cele care iau".

Diferite tari din zona euro si-au anuntat intentia de a adopta legi, in urma carora guvernele vor fi obligate sa mentina echilibrul bugetar, scrie Business Insider.

Pasul 8: Reglementare

Pasul 8: Reglementare"O reglementare mai mare a pietelor financiare".

Reglementarea adecvata ar putea preveni speculatorii internationali sa "atace" tarile cu probleme prin majorarea costurilor imprumuturilor. Guvernele UE au incercat sa previna astfel de practici prin interzicerea tranzactiilor short.

Revizuirea reglementarii pietelor financiare trebuie dusa la bun sfarsit cu scopul de a face economia UE mai rezistenta in fata viitoarelor crize, iar statele membre trebuie sa-si armonizeze elementele sistemelor lor fiscale si sa ia masuri comune impotriva fraudei si evaziunii fiscale.

Pasul 9: Agentiile de rating

Pasul 9: Agentiile de rating"O noua modalitate de a relationa cu agentiile".

Agentiile de rating au atras furia guvernelor, pe masura ce au tot retrogradat statele PIIGS si alte tari din regiune.

Deoarece rating-urile reprezinta un factor determinant pentru costul datoriilor suverane, statele ar accepta mai degraba colapsul proiectului european decat o retrogradare majora.

Pasul 10: Guvernanta economica

Pasul 10: Guvernanta economica"Avem nevoie de un guvern economic".

Numarul celor care solicita schimbarea modelului de guvernare in Europa este in crestere. In acest sens, chiar Angela Merkel si Nicolas Sarkozy sugereaza ca modificarile aduse tratatelor Uniunii ar putea fi urmatorul mare pas in directia unei guvern in zona euro, scrie Business Insider.

Aceste modificari au insa nevoie de timp pentru ratificare si chiar de modificare constitutiilor nationale. Cu toate acestea, situatia incepe sa se deterioreze si nu prea mai exista timp pentru discutii pe aceste teme.