Urmeaza o noapte furtunoasa

Urmeaza o noapte furtunoasaLiderul opozitiei de dreapta Antonis Samaras a cerut ieri seara "demisia" premierului socialist Giorgios Papandreou si organizarea de alegeri legislative anticipate in Grecia, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "I-am cerut lui Papandreou sa demisioneze si sa mearga spre formarea unui Guvern temporar de tranzitie (...) pentru a avansa catre alegeri (anticipate)", a declarat Samaras in cursul unei dezbateri parlamentare privind votul de incredere asupra Guvernului socialist care va avea loc in noaptea de vineri spre sambata.

Samaras l-a acuzat pe Papandreou ca "practica santajul, minte si se agata de scaunul sau" de la putere: "I-am cerut demisia lui Papandreou, pentru a facilita evolutiile politice si a da putere poporului sa continue, dar nu demisioneaza”.

Noua Democratie urmeaza sa participe astazi la un vot de incredere, pentru a vota impotriva Guvernului Papandreou. Facand un pas in incercarea de a scoate tara din criza politica in care a intrat dupa ce Papanderou a anuntat un proiect de referendum, Samaras a propus joi dupa-amiaza formarea unui Guvern de tranzitie.

Vezi in slide-urile urmatoare principalele momente ale crizei cu care se confrunta Grecia.


Cronologia crizei din Grecia

Cronologia crizei din GreciaGrecia, tara cu cele mai mari dificultati financiare din zona euro, traverseaza o criza a datoriilor care isi are radacinile in situatia din 2009, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a principalelor momente ale acesteia.

- octombrie 2009:
Noul Guvern al lui Giorgios Papandreou ridica previziunea de deficit public a tarii pentru 2009 (12,7 la suta fata de 6 la suta).

- decembrie 2009:
UE trage semnalul de alarma privind starea finantelor publice ale Greciei, agentiile de rating reduc nota datoriei sale suverane.

Ajutor international

Ajutor international2010

- 23 aprilie: Grecia, a carei datorie se ridica la 350 de miliarde de euro, se hotaraste sa ceara ajutor international. La inceputul lui mai, UE si FMI acorda un plan de imprumut de 110 miliarde de euro Atenei care adopta un plan de austeritate.

- 5-6 mai:
A treia greva generala si manifestatii violente, soldate cu trei morti.

2011

2011- 29-30 iunie: Nou plan de austeritate si de privatizare. La 21 iulie, zona euro acorda un al doilea plan de ajutor in valoare de 159 de miliarde de euro si prevede consolidarea Fondului european de stabilitate financiara (FESF), infiintat in mai 2010.

- 2 septembrie: Creditorii Greciei (UE, FMI si BCE), care au constatat un derapaj important in conturile publice, isi suspenda misiunea la Atena dar revin la sfarsitul lui septembrie.

- 20 octombrie: Noua lege de austeritate pe fondul unei greve generale si a unor manifestatii violente soldate cu un mort.

- 27 octombrie:
Acord european pentru salvarea Greciei (reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei sale, noi imprumuturi internationale).

-31 octombrie:
Giorgios Papandreou decide sa supuna planul european unui referendum.

- 2 noiembrie: Europenii suspenda ajutorul financiar si someaza Atena sa se pronunte in afara unui referendum asupra ramanerii sale in zona euro.

- 3 noiembrie:
Summit G20 la Cannes (Franta) pe fondul zvonurilor privind demisia Guvernului grec. Papandreou se declara dispus sa renunte la proiectul sau de referendum pentru a garanta planul de salvare.