Cel mai cautat produs, dupa ulei

Cel mai cautat produs, dupa uleiCafeaua este al doilea cel mai cautat produs dupa ulei. Astfel, cafeaua a depasit bunuri precum gazele naturale, aurul, zaharul sau porumbul.

Piata mondiala a cafelei a depasit valoarea de 100 mld. dolari.

Cate cesti de cafea bem anual

Cate cesti de cafea bem anualLa nivel mondial, peste 500 de miliarde de cesti de cafea sunt consumate in fiecare an. Dintre acestea, 14 miliarde sunt cafele espresso italiene.

Din cafea traiesc 25 mil. oameni

Din cafea traiesc 25 mil. oameniCafeaua este produsa in peste 50 de tari din Asia, Africa, America de Sud, America Centrala si Caraibe.

Aproximativ 67% din productia mondiala de cafea este sustinuta de America.

Exista doar doua tipuri de cafea in lume

Exista doar doua tipuri de cafea in lumeArabica si robusta sunt cele mai cultivate si comercializate soiuri de cafea din lume.

Astfel, arabica reprezinta cel mai popular soi de cafea si este considerat si cel mai aromat. Robusta este un sortiment mai dur de cafea, este mai ieftina si deseori folosita pentru prepararea cafelei instant.

Cafeaua, in meniul zilnic al americanilor peste 18 ani

Cafeaua, in meniul zilnic al americanilor peste 18 aniPeste jumatate dintre americanii cu varsta peste 18 ani consuma cafea zilnic. Mai exact, consumatorii americani beau in medie 3 cesti si jumatate de cafea pe zi.

Cafenelele, nisa cu cea mai mare crestere

Cafenelele, nisa cu cea mai mare crestereCafenelele reprezinta nisa cu cea mai mare crestere din sectorul HoReCa, experimentand un avans anual de 7%.

De exemplu, gigantul american Starbucks, este cel de-al treilea cel mai mare lant de restaurante din SUA.

Consumul mondial, sustinut de tarile dezvoltate

Consumul mondial, sustinut de tarile dezvoltate90% din productia mondiala de cafea este realizata in tarile dezvoltate. In plus, consumul este sustinut tot de statele industrializate.

Cei mai importanti trei producatori de cafea la nivel mondial sunt Brazilia, Vietnam si Columbia.

Finlanda, cel mai mare consumator de cafea

Finlanda, cel mai mare consumator de cafeaFinlanda are cel mai mare consum de cafea per capita din lume (12 kg anual), in timp ce americanii beau 146 de miliarde de cesti de cafea pe an.

Sursa foto: Wikipedia

Despaduriri masive in tarile producatoare de cafea

Despaduriri masive in tarile producatoare de cafeaPotrivit datelor World Wildlife Fund, din cele 50 de tari cu cel mai ridicat grad de despadurire in perioada 1990-1995, 37 sunt producatoare de cafea.

Initial, cafeaua era cultivata in zone umbrite, insa pentru a creste suprafetele producatorii s-au orientat spre terenurile amplasate in zone cu mai multa lumina. Acest lucru a insemnat despaduriri masive si utilizarea de ingrasaminte chimice, care au dus la distrugerea mediului inconjurator.

In prezent, cafeaua cultivata in zonele cu umbra sau "prietenoase cu mediul" este vanduta ca produs premium.

Cafeaua=pedeapsa cu moartea

Cafeaua=pedeapsa cu moarteaIn trecut, cafeua era asociata de regula cu revolte, acte de insubordonare sau cultul diavolului.

Descoperita in Etiopia, cafeaua era interzisa in Cairo, Egipt si Turcia, cei care incalcau aceasta lege fiind pusi intr-un sac din piele si aruncati in mare.