Spanghero

SpangheroFirma franceza Spanghero, aflata in centrul scandalului carnii de cal, a anuntat ca a hotarat sa isi inceteze activitatea de comert cu carne pentru care autoritatile alimentare i-au suspendat autorizatia sanitara incepand de la 14 februarie, potrivit Mediafax.

Societatea a decis sa se concentreze asupra altor activitati ale grupului - transarea carnii, prepararea carnii si carnii tocate, fabricarea de semipreparate - care constituie "nucleul activitatii intreprinderii".

Spanghero este acuzata ca a revandut carne de cal drept carne de vita unor societati care produc semipreparate pentru marci cunoscute sau mari distribuitori.

Aceste semipreparate au fost vandute catre cel putin 28 de firme, ca Findus, si au ajuns in 13 tari europene, dupa care au fost retrase de la vanzare.

Interspar

IntersparAutoritatile sanitare din Slovenia au descoperit carne de cal nedeclarata in lasagna produsa de o companie luxemburgheza si vanduta de lantul de distributie austriac Interspar.

"Testele ADN au confirmat prezenta carnii de cal in lasagna bolognesa produsa de o companie din Luxemburg si distribuita de lantul de supermarketuri Interspar", a anuntat Autoritatea pentru siguranta alimentara si control veterinar si fitosanitar.

Interspar a retras produsul de pe rafturi dupa anuntarea rezultatelor testelor ADN, a precizat Autoritatea.

Nestl

Grupul elvetian Nestlé a retras de la vanzare in Spania si Italia doua produse prezentate ca fiind de vita dar care contin carne de cal

"Testele noastre au descoperit urme de ADN de cal in doua produse pe baza de vita furnizate de H.J Schypke", o companie germana subcontractoare a JBS Toledo NV, anunta numarul 1 mondial in agroalimentatie, intr-un comunicat.

Nestlé a decis sa retraga "imediat"de la vanzare in Spania si Italia ravioli si tortellini vanduti sub numele Buitoni Beef Ravioli si Beef Tortellini.

In plus, un sortiment de lasagna congelata destinata industriei restaurantelor, Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes, produsa in Franta, va fi, de asemenea, retrasa de la vanzare.

Proportia de carne de cal in aceste produse este mai mare de 1%.


Lidl

LidlDistribuitorul Lidl a retras din magazinele sale din Belgia produse congelate "penne bolognese" in care au fost gasite urme de carne de cal in loc de vita, relateaza AFP.

"In baza unei anchete interne, lantul de supermarketuri Lidl Belgia a constatat prezenta unor urme de carne de cal intr-un articol" de "penne bolognese" congelat sub marca firmei Combino si fabricat de producatorul Copack, a anuntat Lidl Belgia intr-un comunicat.

De asemenea, Lidl a anuntat ca retrage din magazinele din Suedia, Finlanda si Danemarca produse semipreparate prezentate drept vita si care ar fi continut carne de cal.

IKEA

IKEAInspectorii cehi au descoperit carne de cal in chiftelele produse in Suedia pentru Ikea, cel mai mare retailer de mobilier din lume.

Administratia veterinara din Cehia a anuntat ca un kilogram de chiftele congelate au fost etichetate ca fiind de vita si porc. In total, 760 de kilograme de chiftele au fost retrase inainte de a fi puse in vanzare.

Reprezentantii IKEA Romania au declarat ca produsele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Cehia "nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania)".

Compania a decis sa retraga chiftelele comercializate in restaurantele sale din Cehia, Slovacia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Grecia, Cipru si Irlanda pentru verificari suplimentare.