Contractie la sase luni

Contractie la sase luniPiata de M&A s-a contractat pe plan mondial cu 36% in primul semestru, pe fondul volatilitatii pietelor de capital si a accesului mai greoi la finantare, ce au “paralizat” vanzatorii si cumparatorii, in timp ce atentia a fost captata de ajutoarele guvernamentale, releva datele preliminare ale unui studiu Dealogic, citat de Wall Street Journal.

Valoarea totala a tranzactiilor incheiate in primele sase luni ale acestui an a ajuns la 1,11 trilioane de dolari, in comparatie cu 1,74 trilioane, in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, s-a inregistrat o scadere semnificativa de 27% a numarului de tranzactii, la 15,270, in comparatie cu 21,054 de deal-uri incheiate in primul semestru din 2008, potrivit Dealogic.

Potrivit unui alt studiu publicat de Thompson Reuters, fuziunile si achizitiile anuntate in primele sase luni au scazut cu 44,5%, la 872,5 miliarde de dolari, cel mai slab semestru din 2003.

Expertii nu anticipeaza pe termen scurt o revenire a pietei de M&A in contextul incertitudinii prezente atat pe pietele financiare, cat la nivelul guvernelor.

Activitatea de fuziuni si achizitii din primul semestru din 2009 a fost dominata de tranzactii generate de criza financiara, cum ar fi ajutoarele guvernamentale ce au dus la nationalizari partiale sau totale, dar si de restructurari de M&A.

Tranzactiile ce au implicat guvernele s-au ridicat la o valoare totala de 213,5 miliarde de dolari doar in primul trimestru, in timp de preluarile de companii falimentare si de active neperformante au ajuns in primul semestru la 159,3 miliarde de dolari, releva datele Dealogic.

M&A-ul in Marea Britanie

M&A-ul in Marea BritanieIn Marea Britanie, piata de M&A a fost sustinuta de planurile de salvare venite din partea guvernului. Astfel, statul britanic a investit nu mai putin de 37 miliarde de lire sterline in doi dintre cei mai mari doi jucatori din banking-ul local: Royal Bank of Scotland PLC (RBS) si Lloyds Banking Group (LYG).

Piata de M&A din Marea Britanie a totalizat in cel de-al doilea trimestru 333 tranzactii in valoare totala de 5,5 miliarde de lire sterline, ceea ce reprezinta un declin de 90% fata de primul trimestru si o scadere de 77% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Achizitiile companiilor britanice peste hotare au inregistrat cel mai mare declin inregistrat din 1995 incoace, pana la o valoare totala de 11 miliarde de lire sterline, potrivit unui studiu Thomson Reuters, citat de The Times.

Topul celor mai mari banci de investitii, in functie de fee-urile percepute din consultanta pe M&A: JPMorgan, RBS, Citi, Goldman Sachs si UBS.



Top 10 banci de investitii

Top 10 banci de investitiiOnorariile obtinute de consultantii din fuziuni si achizitii vor ajunge in acest trimestru la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, pe fondul reducerii numarului de deal-uri, ca urmare a recesiunii.

Pe plan mondial, bancile de investitii au inregistrat venituri de 2 miliarde de dolari din onorarii, pentru tranzactiile incheiate de la inceputul lunii aprilie, ceea ce se traduce printr-un declin de 78% fata de cele 9 miliarde de dolari generate de comisioane in al doilea trimestru al anului trecut.

Topul bancilor de investitii/H1

Consultant Val. tranzactii (mld. dolari) Loc/2008
1. MORGAN STANLEY 327,6 8
2. GOLDMAN SACHS 293,6 1
3. JPMORGAN CHASE 253,4 3
4. CITIGROUP 237,4 2
5. BANK OF AMERICA 179,4 5
6. DEUTSCHE BANK 168,3 4
7. CREDIT SUISSE 144 7
8. LAZARD 122 12
9. UBS 120 6
10 BARCLAYS 105,3 9

Sursa: Thomson Reuters

Inghet in Orientul Mijlociu

Inghet in Orientul MijlociuActivitatea de fuziuni si achizitii s-a comprimat in Orientul Mijlociu cu 86% in primul semestru, pana la 1,17 miliarde de dolari, releva datele Mergermarket, citate de UAE daily Emirates Business.

Numarul de tranzactii incheiete in regiune a scazut in primele sase luni cu 60%, la 22 de deal-uri, comparativ cu 56 de tranzactii anuntate in primul semestru din 2008.

Cadenta scaderii este mult mai mare decat media mondiala, iar in al doilea trimestru doar 10 tranzactii in valoare de 578 milioane de dolari au fost incheiate in Orientul Mijlociu. Spre comparatie, in primul trimestru au fost incheiate 12 deal-uri in valoare de 595 milioane de dolari.