Locul 10: AC Milan

Locul 10: AC MilanAC Milan ocupa locul 10, cu venituri anuale de 196,5 milioane de euro. Clubul milanez a pierdut trei pozitii fata de anul trecut.

Potrivit Deloitte, criza economica a avut efecte reduse asupra celor mai bogate 20 de cluburi din lume, ale caror venituri au urcat in 2008-2009, atingand 3,9 miliarde de euro.

Continua sa navighezi pe acest slideshow pentru a vedea ce alte cluburi italiene figureaza in Top 10 si care este clubul de fotbal cu cele mai mari incasari din lume.

Locul 9: Internazionale Milano

Locul 9: Internazionale MilanoClubul milanez la care activeaza fundasul roman Cristi Chivu ocupa locul 9, cu venituri de 196,5 milioane de euro.

Chiar daca pe ansamblu cresterea primelor 20 de cluburi a incetinit fata de anii anteriori, majoritatea au inregistrat venituri mai mari in moneda locala, in sezonul 2008/2009.


Locul 8: Juventus

Locul 8: JuventusClubul din Torino ocupa locul 8, cu o avere de 203,2 milioane de euro.

„Avem incredere ca marile cluburi de fotbal sunt bine pozitionate pentru a se confrunta cu provocarile unui mediul economic dificil. Sprijinul sustinut si devotat al bazei de suporteri, capacitatea de a atrage audiente foarte mari, precum si interesul crescut al partenerilor din zona corporate reprezinta factori importanti pentru stimularea veniturilor. Performanta din 2008/2009 sustine aceasta ipoteza. Totusi, vom afla abia la sfarsitul sezonului in curs care este impactul concret asupra veniturilor cluburilor”, spun consultantii Deloitte.

Locul 7: Liverpool

Locul 7: LiverpoolLiverpool ocupa locul al saptelea, cu venituri de 217 milioane de euro.

"Problemele financiare intampinate la cel mai inalt nivel provin, dupa toate probabilitatile, dintr-o proasta gestionare, dintr-un control insuficient asupra cheltuielilor sau mai degraba din lipsa de credit decat din absenta unei piete in crestere", a comentat Dan Jones de la Deloitte.

Locul 6: Chelsea

Locul 6: ChelseaChelsea Londra, clubul londonez detinut de miliardarul rus Roman Abramovici, a ajuns pe locul al saselea, cu 242,3 de milioane de euro, pierzand o pozitie fata de anul trecut.

In clasamentul natiunilor, Anglia este pe primul loc, cu sapte cluburi prezente in Top 20, dintre care patru intre primele zece, urmata de Germania (cinci, intre care unul in Top 10), Italia (patru), Spania si Franta (cate doua).

Locul 5: Arsenal

Locul 5: ArsenalDupa un an de absenta, Arsenal a revenit in randul primelor cinci cluburi, inlocuind rivala londoneza Chelsea, pe fondul unei cresteri de 7% a veniturilor, la 263 milioane de euro.

Locul 4: Bayern Munchen

Locul 4: Bayern MunchenPe locul al patrulea se afla Bayern Munchen (cu 289,5 milioane de euro).

Toate echipele incluse in topul celor 20 sunt prezente in primele cinci competitii europene de fotbal: Germania este reprezentata de cinci cluburi, Italia de 4, iar Franta si Spania de cate doua echipe.

Locul 3: Manchester United

Locul 3: Manchester UnitedManchester United a alunecat pe locul trei, cu un venit de 327 de milioane de euro.

United, ca si alte cluburi englezesti de fotbal, a fost afectat de deprecierea continua a lirei sterline in fata euro. Ca dovada, daca ratele de schimb ar fi ramas la nivelul celor din iunie 2007, United ar fi fost liderul topului Money League.”

Locul 2: Barcelona

Locul 2: BarcelonaBarcelona a detronat Manchester United de pe locul doi, iar clubul englezesc a coborat pe a treia pozitie in clasamentul celor mai mari 20 de cluburi de fotbal din lume, realizat in functie de venituri.

Analiza Football Money League are la baza rezultatele din sezonul 2008/09 si reprezinta cel mai relevant studiu al performantelor financiare in domeniu.

Locul 1: Real Madrid

Locul 1: Real MadridReal Madrid ramane clubul de fotbal cu cele mai mari venituri din lume, pentru al cincilea an consecutiv, potrivit celui mai recent raport Football Money League publicat de firma de consultanta Deloitte.

Real a devenit, de asemenea, primul club sportiv din lume cu venituri record de peste 400 de milioane de euro obtinute intr-un singur an.

Potrivit Deloitte, in ciuda crizei economice care a lovit Spania, clubul spaniol a ramas, din punctul de vedere al castigurilor, in fruntea clasamentului cluburilor de fotbal, afisand un venit cumulat de 401,4 milioane de euro si clasandu-se in fata rivalei sale istorice, FC Barcelona.