Locul 10 Spania

Spania are o marja la contractele Credit Default Swaps (CDS), valoare a costului de asigurare impotriva datoriilor, de 208,5 puncte de baza, in data de 4 mai, potrivit statisticilor realizate de Bespoke Investment.

La finalul anului trecut, aceasta valoare era de 113,5 puncte procentuale, ceea ce indica o crestere a riscului de intrare in incapacitate de plata de 83,7%.

In primul trimestru al anului, rata somajului din Spania a urcat la valoarea record de 20,5%, fiind cel mai mare din zona euro. In ultimul trimestru din 2009, economia iberica a raportat o scadere de 0,1%.

In cadrul clasamentului realizat de catre compania CMA Data Vision, la inceputul lunii aprilie, Spania nu se afla in topul primelor 10 tari cu risc de faliment.

Marja “credit default swap” reprezinta valoarea costului de asigurare impotriva datoriilor sau a restructurarii datoriilor.

Continua sa navighezi pentru a afla care sunt si celelalte state care risca sa intre in incapacitate de plata a datoriilor

Locul 9 Bulgaria

Fata de luna precedenta, Bulgaria a intrat in topul tarilor cu risc de faliment, cu o marja a CDS-urilor de 220,9 puncte de baza.

De la inceputul anului, valoarea marjelor a scazut cu 4%.

Guvernul bulgar a adoptat un pachet de masuri de austeritate ce vizeaza mai ales stabilizarea bugetului prin reducerea cheltuielilor, in conditiile in care incasarile la buget au fost sub asteptari de la inceputul anului.

Deficitul tarii de la finalul anului trecut era de 3,7%, peste estimarile de 1,9% in conditiile in care au fost descoperite o serie de cheltuieli contractate de guvernul precedent.

Locul 8 Vietnam

Vietnam a inregistrat de la finalul anului trecut o crestere a marjelor CDS-urilor de 7,7%, pana la valoarea de 249 puncte de baza. In primul trimestru al anului, pe pozitia a opta era situata Letonia.

La finalul anului trecut, marja contractelor credit default swap era de 231,1 puncte de baza.

Locul 7 Liban

Libanul avea un cost de asigurare impotriva datoriilor de 294,9 puncte de baza, in data de 4 mai.

Diferenta fata de marja CDS-urilor de la finalul anului trecut este cu 7,3% mai mare, cand valoarea era de 274,8 puncte de baza.

In cadrul analizei din aprilie realizate de CMA Vision, Liban nu intra in primele 10 state cu cele mai mari riscuri de faliment.

Locul 6 Portugalia

Problemele privind deficitul bugetar al Portugaliei au ridicat riscul falimentului cu 288% de la inceputul anului, cea mai mare urcare inregistrata de tarile analizate de catre Bespoke.

La 4 mai, Portugalia avea o marja a CDS-urilor de 355,4 puncte de baza, fata de 91,7%, valoarea inregistrata la finalul anului 2009.

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat la finalul lunii martie cu o treapta ratingurile creditelor pe termen lung in valuta si in moneda locala ale Portugaliei, de la 'AA' la 'AA-', citand un soc fiscal semnificativ si slabiciuni macroeconomice si structurale.

Valoarea CDS-urilor Portugaliei s-a majorat puternic la finalul lunii aprilie, dupa ce Grecia a fost retrogradat la categoria junk.

Locul 5 Islanda

Riscul de intrare in faliment a Islandei a urcat fata de luna aprilie, la 375,4 puncte de baza. Totusi, de la inceputul anului valoarea CDS-urilor a scazut cu 9%.

La inceputul lunii aprilie, Moody’s a coborat perspectiva Islandei de la “stabila” la “negativa”, din cauza incertitudinilor legate de incheierea unui acord de despagubiri in cadrul dosarului Icesave.

Anul trecut, economia tarii s-a contractat cu 6,5%, fiind cel mai mare declin inregistrat vreodata.

Locul 4 Dubai

Datoria Dubaiului, estimata la 170 miliarde dolari, plaseaza emiratul pe pozitia a patra in topul tarilor cu risc de faliment, marja credit default swaps fiind, la inceputul lunii, de 420,9 puncte de baza.

Totusi, de la inceputul anului valoarea marjei a scazut cu circa 6%.

Dubaiul a zdruncinat in noiembrie 2009 pietele financiare internationale si a provocat o depreciere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitatea de a refinanta la timp o parte din datorii.

Locul 3 Grecia

Riscul de intrare in incapacitate de plata a Greciei a urcat simtitor de la o luna la alta, in mai marja CDS-urilor plasandu-se la 737,3 puncte procentuale. Valoarea s-a majorat cu 160,20% de la inceputul anului, in conditiile in care nevoia unui ajutor financiar punea presiune asupra tarii.

In urma multor discutii si deliberarii, tarile din zona euro impreuna Fondul Monetar International (FMI) au oferit un ajutor financiar in valoare de 110 miliarde euro.

Locul 2 Argentina

Fata de luna aprilie, Argentina si-a pastrat pozitia a doua in clasament, cu o marja a contractelor CDS de 866,5 puncte procentuale.

La finalul anului trecut, marja era de 915,9 puncte procentuale, ceea ce indica o scadere de 5,4% in primele patru luni.

Guvernul argentinian a negat ca Argentina s-a aflat in recesiune anul trecut, insa economistii din mediul privat au estimat o contractie de circa 4% pentru economia din 2009.

Locul 1 Venezuela

Venezuela continua sa se plaseze pe primul loc in topul tarilor cu risc de faliment, valoarea costului de asigurare impotriva datoriilor fiind de 943,4 puncte de baza.

De la inceputul anului, statul a inregistrat cea mai buna scadere a acestor marje din cele 10 tari analiza, respectiv de 14,8%.

Venezuela se confrunta cu o inflatiae foarte ridicata, care a ajuns la finalul anului trecut la 25%.