Italia

ItaliaGuvernul italian a aprobat masuri de austeritate in valoare de de 24 de mliarde de euro, pentru perioada 2011 - 2012, pentru a linisti investitorii, relateaza BBC.

Acest anunt inscrie Italia in randul tarilor din Zona euro care au anuntat reduceri de cheltuieli, intr-un efort de a reduce diferenta dintre cheltuieli si venituri. Guvernele danez si britanic au mai anuntat saptamana aceasta proiecte de reducere a cheltuielilor.

Italia va scaderea salariile din domeniul public si va ingheta angajarile. De asemenea, pensiile de stat si cheltuielile publice ar urma sa fie vizate. In plus, autoritatile planuiesc reducerea evaziunii fiscale, potrivit NewsIn.

Aceste reduceri reprezinta circa 1,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

Desi Italia este considerata de economisti mai solida decat Spania sau Portugalia, care au anuntat in urma cu doua saptamani masuri similare, este in continuare una dintre verigile slabe ale Zonei euro.

Unii muncitori italieni au inceput deja sa protesteze.

Spania

SpaniaPremierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat ca salariile bugetarilor spanioli vor fi reduse cu 5% anul acesta, in timp ce pensiilor vor fi inghetate pana in 2011 pentru a reduce deficitul bugetar al tarii.

Salariile bugetarilor din Spania vor scadea cu pana la 5% anul acesta si vor ramane inghetate in 2011, in timp ce orice crestere a pensiilor va fi sistata, a declarat premierul spaniol in fata Parlamentului de la Madrid.

Pachetul de masuri include si reducerea ajutorului de stat de 2.500 euro pentru proaspetii parinti, in timp ce investitiile statului se vor reduce cu 6 miliarde euro in 2011.

Guvernul spaniol, al carui membri vor resimti o reducere a salariilor cu 15%, vrea sa reduca deficitul tarii la 6% din PIB in 2011, in conditiile in care anul trecut a atins 11,2%.

Noile masuri "par sa se indrepte in directia corecta", potrivit declaratiilor comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Spania avea nivelul datoriilor publice la 53% din PIB anul trecut, sub media Uniunii Europene.

Fondul Monetar International (FMI) a somat ieri Spania sa implementeze masuri drastice pentru a reforma piata muncii si sistemul de pensii al tarii, fara sa uite de nevoia urgenta de consolidare a sectorului bancar, informeaza EUobserver.

Schimbarile cerute de FMI intr-un raport publicat luni sunt concepute pentru a veni in sprijinul angajatorilor prin reducerea platilor compensatorii si incurajarea "flexibilitatii salariale". De asemenea, respectivele masuri fac mai grea lupta sindicatelor in cazul disponibilizarilor, conform EUobserver.

Portugalia

PortugaliaPremierul Jose Socrates propune masuri pentru reducerea deficitului de la 9,4% din PIB in 2009, la 7,3% din PIB pana in 2010 si la 4,6% pana in 2011, fata de o tinta anterioara de 6,6%.

Propuneri adoptate:


Portugalia creste taxele si reduce salariile in noul pachet de masuri de austeritate.

• Introducerea unui impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari si ale bancilor.
• Reducerea cu 5% a salariilor inaltilor oficiali guvernamentali.
• Cresterea cu 1% a TVA si impozite mai mari pentru companiile care castiga mai mult de 2 milioane de euro.

Masurile au fost aprobate la o reuniune de cabinet dupa negocieri dure ale partidul de guvernamant socialist cu opozitia.

Informatiile despre Portugalia au fost preluate de pe blogul consilierului personal al premierului Emil Boc; Sursa: MarketWatch, 13 mai 2010