# Locul 10 Sydney

Orasul australian Sydney se claseaza pe locul 10 in topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii, cu un scor de 106,3 puncte, devansand un alt oras australian, Melbourne, ajuns in top doar pe locul 18, cu un scor de 104,8 puncte.

Indicele de referinta a fost orasul New York, cotat la 100 de puncte.

Ierarhia elaborata de Mercer are la baza criterii care tin de situatia mediului politic, social, economic si cultural, calitatea serviciilor medicale si educationale, diversitatea posibilitatilor de petrecere a timpului liber, varietatea bunurilor de consum si calitatea mediului inconjurator.


# Locul 9 - Berna

# Locul 9 - BernaCapitala Elvetiei ocupa locul 9 in topul Mercer, cu 106,5 puncte. Cu o populatie de sub 400.000 de locuitori, Berna este al patrulea oras din Elvetia, dupa Zurich, Geneva si Basel, orase recunoscute pentru calitatea vietii in topul Mercer.

Unul dintre motivele pentru care Berna se afla in top 10 orase din lume dupa calitatea vietii tine atat de raportul dintre venituri si cheltuieli ale populatiei, cat si de includerea centrului medieval al orasului in patrimoniul UNESCO.




# Locul 8 - Munchen

# Locul 8 - MunchenOrasul Munchen se claseaza la egalitate cu un alt oras german - Frankfurt, cu 107 puncte.

Al treilea cel mai mare oras din Germania, dupa Berlin si Hamburg, Munchen este recunoscut pentru numarul mare de parcuri si spatii de recreere, dar si pentru arhitectura avangardista.

# Locul 7 - Frankfurt

# Locul 7 - FrankfurtCu 107 puncte obtinute in studiul din 2010 al Mercer, Frankfurt a avansat un loc in top comparativ cu anul trecut, facand practic rocada cu Munchen, care a cazut de pe locul 7 in 2009, pe locul 8 in prezent.

Fata de anul trecut, cand a fost cotat cu 106,5 puncte, Frankfurt a primit anul acesta o recunoastere a calitatii vietii cu 0,5 puncte in plus.


# Locul 6 - Dusseldorf

# Locul 6 - DusseldorfCu 107,2 puncte, Dusseldorf, al treilea oras german din top 10, se claseaza pe locul sase, cu acelasi scor din 2009.

# Locul 5 - Auckland

# Locul 5 - AucklandCu un total de 107,4 puncte, orasul neo-zeelandez Auckland se pozitioneaza la egalitate cu orasul canadian Vancouver. Orasul si-a consolidat pozitia in top, insumand acelasi punctaj ca si in 2009.

# Locul 4 - Vancouver

# Locul 4 - VancouverVancouver este singurul oras canadian din top 10, totalizand 107,4 puncte, similar scorului obtinut in 2009.

Calitatea vietii in Vancouver a fost apreciata ca fiind superioara fata de alte orase canadiene, cum ar fi Ottawa, pe locul 14, cu 105,5 puncte, sau Calgary, pe locul 28, cu 103,5 puncte.

# Locul 3 - Geneva

# Locul 3 - GenevaOrasele elvetiene domina ierarhia locurilor cu cel mai inalt standard al vietii, Geneva ocupand locul 3, cu 107,9 puncte.

Asemenea oraselor din Germania, Geneva isi mentine pozitia si punctajul fata de clasamentul din anul 2009.

Orasulk a fost supranumit cea de-a treia capitala financiara a Europei, dupa Londra si Zurich, si al saselea cel mai important oras din lume din punct de vedere financiar, potrivit Global Financial Centres Index.

Geneva este cunoscuta ca cea mai compacta metropola din lume, fiind al patrulea cel mai scump oras al lumii in 2009, potrivit Mercer.

# Locul 2 - Zurich

# Locul 2 - ZurichLa un pas de primul loc in top, Zurich isi conserva pozitia si punctajul - 108 - comparativ cu studiul efectuat anul trecut.

Zürich ocupa primul loc in topul celor mai importante centre financiare din lume datorita numarului mare de banci pe suprafata locuita.


# Locul 1 - Viena

# Locul 1 - VienaViena ocupa primul loc in topul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii, potrivit ierarhiei realizate de gigantul in cercetare si consultanta Mercer. Capitala Austriei a obtinut 108 puncte, scor pentru care indicele de referinta a fost orasul NewYork, cotat la 100 de puncte.

Astfel, Viena devanseaza in top orase celebre in lume cum ar fi Londra, Paris sau Roma. Istoria si cultura puternica, un standard al veniturilor comparativ cu cheltuielile, dar si arhitectura si atractiile turistice fac din capitala Austriei orasul cu cea mai buna calitate a vietii.

Bucurestiul ocupa pozitia 107 in topul celor mai bune orase in care sa traiesti realizat de Mercer, potrivit revistei Cariere.