Locul 10 - ElDore Baita: 15 mil. euro

Cumparator: ElDore Mining Corporation
Active/Companie tinta: Praktiker Craiova
Vanzator: Far East & Pacific Investments

Compania australiana ElDore Mining Corporation a preluat in totalitate mina de cupru Baita, din judetul Bihor, platind 15 milioane de euro catre Far East & Pacific Investments.

Acordul de achizitie presupune asumarea unor datorii de pana la 1,5 milioane de euro si constituirea unui depozit de 750.000 de euro.

Mina Baita si-a inceput activitatea in 1948, apartinand statului. Ulterior, unitatea cu o capacitate de productie de 120.000 de tone pe an a fost privatizata, dar anul trecut a fost inchisa din cauza unor probleme legate de finantare.

Locul 9 - CEZ TMK: 32,4 mil. euro

Cumparator: CEZ Romania
Active/Companie tinta: patru microhidrocentrale
Vanzator: TMK-Resita

CEZ Romania, subsidiara a grupului ceh de utilitati CEZ, a cumparat TMK Hydroenergy Power, care detine patru microhidrocentrale in zona Caras-Severin si care era controlata de combinatul siderurgic TMK-Resita. Tranzactia a fost evaluata la 32,4 milioane de euro.

Locul 8 - Mediterranean Car Agency - Auto Italia: 20 mil. euro

Locul 8 - Mediterranean Car Agency - Auto Italia: 20 mil. euroCumparator: Mediterranean Car Agency
Active/Companie tinta: Autoitalia
Vanzator: Ran Auto Handels

Mediterranean Car Agency a preluat in luna mai Autoitalia, importatorul marcilor Fiat pe piata locala, intr-o tranzactie estimata la 20 milioane de euro.

Locul 7 Generali - 16% din Generali: 24 mil. euro

Cumparator: Generali
Active/Companie tinta: 16% din Generali
Vanzator: Astra Asigurari

Astra Asigurari a vandut grupului italian Generali pachetul de actiuni de 16,03% detinut la asiguratorul Generali Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 24 milioane de euro.

Locul 6 Dan Adamescu 27% din Astra: 24,9 mil. euro

Cumparator: Dan Adamescu
Active/Companie tinta: 27% din Astra
Vanzator: Uniqa

Asiguratorul austriac Uniqa a vandut pachetul de 27% din companiei Astra Bucuresti catre actionarul majoritar al acesteia, omul de afaceri Dan Adamescu, pentru 24,9 milioane euro.


Locul 5 Fondul Proprietatea 1,744% rascumparare actiuni: 29,98 mil. euro

Cumparator: FP
Active/Companie tinta: 1,744% din FP
Vanzator: N/A

Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat acţiuni proprii de 29,98 milioane de euro în ultimele cinci luni.

Administratorii FP au anuntat in luna mai inceperea programului de rascumparare de actiuni, primele achizitii fiind realizate pe fondul unei tendinte de scadere a preturilor pe Bursa.


Locul 4 - Immofinanz Adama: 42,43 mil. euro

Cumparator: Immofinanz
Active/Companie tinta: 69,22% din Adama
Vanzator: Lehman Brothers ; Morgan Stanley ; Tiger Global Management

Fondul austriac de investitii Immofinanz, cel mai mare investitor imobiliar din piata locala, a preluat participatia de 69,22% ramase la dezvoltatorul Adama Holding Public Ltd. (Adama), valoarea tranzactiei ridicandu-se la 42,43 milioane de euro.

Immofinanz a cumparat de la fondul de hedging american Tiger Global, Morgan Stanley, compania care administreaza Lehman Brothers Marea Britanie si de la actionarii fondatori.

Locul 3: Rascumparare actiuni A&D Pharma

Locul 3: Rascumparare actiuni A&D PharmaCumparator: A&D Pharma
Active/Companie tinta: 30,5% din companie
Vanzator: N/A

Rascumpararea unui pachet de peste 30% din actiuni A&D Pharma de pe bursa din Londra, o tranzactie in valoare de 44 milioane de euro, ocupa locul trei in clasament.


Locul 2 - BERD - BRD: 107,3 mil. euro

Locul 2 - BERD - BRD: 107,3 mil. euroCumparator: Investitori intitutionali
Active/Companie tinta: 5% din BRD
Vanzator: BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD, tranzactia insumand 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro)

BERD a castigat de sase ori mai mult decat a platit in 1999 pe pachetul de aproape 5% din actiunile BRD, cand a platit statului roman 20,8 milioane de dolari. Suma incasata de BERD la tranzactiile de ieri prin care si-a lichidat participatia la BRD se ridica 454,7 milioane lei, ceea ce reprezinta 147,7 milioane de dolari.

Dupa recuperarea investitiei initiale, BERD a obtinut un profit de 127 milioane de dolari, de peste sase ori mai mult decat suma initiala.

Un castig de 610% pe 11 ani echivaleaza cu un randament de 19,51% pe an.


Locul 1 Erste - BCR: 435 mil. euro

Cumparator: Erste
Active/Companie tinta: 24,12 din BCR
Vanzator: SIF Banat-Crisana ; SIF Muntenia ; SIF Oltenia SA ; SIF Transilvania

Grupul austriac Erste a incheiat cu patru SIF-uri o intelegere care vizeaza preluarea unei participatii de 24,12% detinuta la BCR. Valoarea tranzactiei se ridica la 435 milioane de euro.