Lacul Moacsa Padureni, Covasna

Lacul Moacsa Padureni, CovasnaLacul Moacsa Padureni este situat in localitatea cu acelasi nume din judetul Covasna, la extremitatea sudica a Muntilor Bodoc, pe cursul Vaii Padureni. Accesul in localitate se face pe DN11 dinspre Brasov.

Printre obiectivele turistice ale localitatii se numara, pe langa Lacul Moacsa si strandul de pe Valea Padureni.

Este locul ideal pentru practicarea windsurfing-ului, pentru scaldat si plaja si dispune de locuri amenajate pentru montarea corturilor iar pasionatii de pescuit isi pot incerca si ei norocul.

Vara, in fiecare sfarsit de saptamana vin aici sute de turisti, atat din zona, din Brasov si Sfantu Gheorghe, dar chiar si multi straini, din Ungaria si Bulgaria, potrivit localnicilor.

Desi este un loc mai putin cunoscut de romani, zona ofera peisaje extraordinare, aer curat si variante de agrement care merita incercate macar odata in viata.


Rezervatia de zimbri de la Neagra, Dambovita

Rezervatia de zimbri de la Neagra, DambovitaZimbraria Neagra din cadrul Ocolului silvic Bucsani, in judetul Dambovita este unul din putinele locuri din Romania unde mai puteti admira aceste animale rare, aflate pe cale de disparitie in intreaga lume.

Rezervatia de la Bucsani este situata la mai putin de 100 de kilometri de Bucuresti si la 30 de kilometri de Targoviste, potrivit site-ului primariei din localitate.

In Rezervatia Neagra sunt acum 35 de zimbri, 16 masculi si 19 femele, ce traiesc pe 162 de hectare de padure.

Toti zimbri de aici poarta nume care incep cu litera R, dintre care, cei mai iubiti de public sunt Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta si Robokap.

Zimbraria Neagra s-a infiintat in 1983, cu scopul adaptarii speciei in zona de campie a acestui animal. In 1983, au fost adusi la Bucsani 18 zimbrii din tara, dar si cateva exemplare din strainatate.

Biletul de intrare in rezervatie costa 3 lei, iar cea mai buna ora de vizita este dimineata, pe la ora 10, cand zimbri vin sa manance suplimentele de hrana.
Pentru cei care vor sa petreaca mai mult timp in natura, in apropierea zimbrilor, pot inchiria o cabana de 12 locuri chiar langa rezervatie, pentru 500 de lei pe noapte.

Sursa foto: Bucsani.ro

Valea Izei, Maramures

Valea Izei, MaramuresSatele de pe valea raului Iza, din Maramures sunt un amestec de mostenire istorica, traditii populare stravechi si frumuseti naturale extraordinare.

Desi intreaga zona a Maramuresului este foarte populara printre turistii straini, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, romanii prefera, adesea, vacante in strainatate, uitand de frumusetile disponibile aici, la preturi mult mai mici.

Satul Vadu Izei, cunoscut pentru mestesugarii sai si pentru sculptura in lemn, se afla la unirea a doua rauri importante, Iza si Mara, la aproape 7 km sud de Sighetu Marmatiei.

Populata inca din Epoca de bronz, dovada stand bratarile si monezile din argint, satul este atestat prima data in 1383, cu numele Satul lui Lupu.

In Vadu Izei exista pictori care fac icoane pe sticla, tesatori, persoane care fac paturi sau covoare cu lana vegetala vopsita si oameni care fac cosuri impletite din rachita si alun. De asemenea, exista in zona numerosi muzicanti si cantareti de muzica populara, potrivit site-ului RomanianMonasteries.

Aici mai gasiti un mic muzeu, Casa memoriala a lui Vasile Kazar, langa noua biserica Greco-Catolica. Aceasta este o gospodarie din secolul al XVIII-lea, cu obiecte vechi si textile traditionale din zona.

In afara de pensiunile bine stabilite, exista si un punct de informatii pentru turisti, langa primarie si posta. De aici se pot cumpara harti si carti despre regiune, diverse obiecte de artizanat (icoane, olarie, costume, masti, etc.) sau se poate angaja un ghid local pentru turul satelor din apropierea vailor raurilor.

Sursa foto: RomanianMonasteries

Cheile Rametului, Alba

Cheile Rametului, AlbaCheile Rametului reprezinta cel mai important obiectiv turistic natural din Muntii Trascaului si sunt, totodata, o rezervatie geologica, paleontologica si speologica importanta din tara noastra.

Accesul pe chei se face din drumul judetean care porneste din Teius, la 18 km de Manastirea Ramet, un alt obiectiv turistic care merita vizitat.

Cele mai importante aspecte de pe aceste chei sunt cele 47 de pesteri si grote, diferitele formatiuni calcaroase, cu formele lor spectaculoase, sau satul aproape parasit, in care mai locuiesc doar cateva familii, potrivit clubului montan apuseni.

In plus, cheile au cateva trasee de parcurs pentru cei mai aventurosi, acestea oferind vederi spectaculoase asupra zonei, dar si experiente inedite pentru alpinistii experimentati.

Sursa foto: ClubApuseni.ro


Cetatea Ponorului, Bihor

Cetatea Ponorului, BihorZona turistica Padis se afla in Muntii Bihor, parte a muntilor Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situata in sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, pana la granita cu judetele Cluj si Alba, potrivit site-ului zonei.

Platoul de la Ponoare este marginit de abrupturi, intre care se gasesc vai salbatice, cu ape repezi, chei adanci si chiar canioane. Pe platou se intalnesc: doline, lapiezuri, marmite, ponoare, sorburi, izbucuri, polii, hoance, avene, pesteri.

Pesterile din zona Padis sunt foarte apreciate de turisti pentru multitudinea de stalactite, stalagmite, coloane, draperii, baldachine sau chiar pesteri de gheata.

Zona ofera un spectacol superb cu cele trei doline, un imens portal in stanca, o pestera, tuneluri subterane, cascade, Valea Cetatilor (de obicei, seaca), raul din Lumea Pierduta, stanci, grohotis, 4 balcoane suspendate deasupra haului si privelisti de-o salbaticie si frumusete rar intalnite.

In zona Padis, exista zeci de trasee turistice, unele marcate, altele nemarcate. Pentru cele marcate, trebuie retinut faptul ca ele au ca punct de plecare vechea cabana Padis.

Sursa foto: Padis.ro

Lacul Bucura, Retezat

Lacul Bucura, Retezat

Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania, este inclus in Parcul National Retezat, din muntii cu celasi nume si are o suprafata de 8,9 ha, fiind situat la altitudinea de 2.040 m.

Adancimea maxima a apei lacului este de 15,5m, in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac, care este alimentat de 5 izvoare principale, potrivit site-ului rezervatiei Retezat.

Accesul la lac se face din soseaua Hateg – Caransebes, de la km 61 (Carnesti), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, 35 km drum asfaltat.

Desi traseele pana la lac sunt dificile si dureaza pana la 3-4 ore, pornind de la Cabanele Gura Zlata sau Pietrele, efortul depus merita, avand in vedere ca peisajul montan vazut de pe oglinda apei este superb.

In plus, de la lacul Bucura, se pot efectua ascensiuni catre Vf. Peleaga (2509 m) – cel mai inalt din Retezat, Vf. Bucura 1 si 2, Vf. Judele – precum si catre salba de lacuri: Lacul Ana, Viorica si Lia.

Sursa foto: Turismland.ro

Dunarea la Cazane, Orsova, Mehedinti

Dunarea la Cazane, Orsova, MehedintiZona turistica a Cazanelor Dunarii se intinde pe o lungime de cca. 50 km de-a lungul malului nordic al Dunarii, intre localitatile Svinita, in amonte si Orsova in aval, sub atenta supraveghere a statuii uriase intruchipand capul lui Decebal.

Aici va puteti plimba cateva ore cu vaporasul din Orsova, traversand Dunarea pana la Cazane si inapoi, dar puteti opta si pentru o plimbrare cu salupa, caz in care puteti beneficia de opriri la pesterile din zona sau pentru a face fotografii mai detaliate ale fluviului si imprejurimilor.

Plimbarile pe Dunare nu sunt, insa, singurele activitati pe care le puteti intreprinde la Cazane.

Aici va puteti plimba cu hidrobicileta, puteti face plimbari si trasee de mountainbiking, puteti, de asemenea, pescui in speranta unui somn, salau sau crap, sau puteti incerca poligonul de alpinism, pus la punct de Asocia de Turism si Agrement Cazanele Dunarii.



Ghetarul Scarisoara, Alba

Ghetarul Scarisoara, AlbaGhetarul de la Scarisoara, din localitatea Garda de sus, judetul Alba adaposteste cel mai mare depozit de gheata fosila din tara, de 75.000 metri cubi, cu o vechime de 45000 de ani, potrivit site-ului Arieseni-Apuseni.ro.

Pestera Scarisoara este prima pestera declarata monument al naturii din Romania, potrivit site-ului Speologie.ro.

Dintre cele mai frumoase si spectaculoase formatiuni de aici, cele mai indragite de turisti, potrivit ghizilor locali, sunt Biserica, Catedrala si Palatul Sanzienelor.

Ghetarul se poate vizita pe tot parcursul anului, iar pretul unui bilet este cuprins intre 30 si 70 lei.

Bratul Dunavat, Delta Dunarii

Bratul Dunavat, Delta DunariiMai putin cunoscut decat Sulina sau Sfantu Gheorghe, bratul Dunavat este un loc din Delta unde va puteti inca bucura de intimitate si natura neatinsa.

Comuna Dunavat este formata din doua sate: Dunavatul de Sus si Dunavatul de Jos si se afla la aproximativ 40 km de Tulcea, potrivit site-ului Dunavat.ro.

Bratul Dunavat este strabatut adesea de vase de toate felurile si constituie totodata o importanta artera de interes turistic pentru ca face legatura intre cele doua brate importante ale Dunarii - Sfantu Gheorghe si Sulina.

Delta Dunarii, cu cele peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cam 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar) este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa si este inclusa pe lista UNESCO a rezervatiilor biosferei.

Lacul Cincis, Hunedoara

Lacul Cincis, HunedoaraLacul de acumulare Cincis se gaseste in Muntii Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, intr-o zona de un pitoresc aparte care atrage mii de turisti an de an.

Cand nivelul apelor este scazut, se mai vad inca ruinele fostei biserici a satului Cincis, atestata documentar inca din 1360. Satul a fost stramutat in 1962, cand apele Lacului Cincis au acoperit vechea vatra.

Recunoscut ca zona de agrement cautata de turisti, mai ales pe perioada verii, Lacul Cincis ascunde insa si numeroase legende si povesti spuse de localnici cu patima, in caz ca veti intra in vorba cu ei. Misterios, acest lac de acumulare te cucereste iremediabil, potrivit site-ului Turismland.

Ca zona de agrement, aici puteti sa faceti plaja si baie in apele lacului, dar si sa pescuiti. In plus, daca va cazati la pensiunile din jurul lacului, puteti afla o mica parte din legendele si superstitiile locale, toate legate de istoria veche a vechii localitati.

De la provenienta numelui satului, care se presupune ca vine de la primii cinci oameni (cinci insi) care si-au construit casele aici, pana la presupusul blestem al strabunilor, suparati ca le-au fost inundate locurile preferate, localnicii abia asteapta sa va incante sau infioare cu povestile locale.

Sursa foto: Turismland.ro