Bucataria romaneasca, preferata romanilor

Bucataria romaneasca, preferata romanilorCei mai multi dintre utilizatorii site-ului Restograf (21%) au raspuns intr-un sondaj ca bucataria romaneasca este prima in topul preferintelor lor culinare cand vine vorba de restaurante.

Cu alte cuvinte, aparent, romanii prefera bucataria traditionala, desi unii critici, printre care si George Butunoiu (foto), cunoscut head-hunter si pasionat de gastronomie, sustin ca multe restaurante cu specific romanesc de la noi lasa de dorit.

Ce comanda cel mai des romanii? Potrivit managerilor, administratorilor si sefilor de sala din restaurantele romanesti, preparatele traditionale, cum ar fi sarmalute, ciorbe si amestecuri de carne cu legume sunt pe primele locuri la nivel de comenzi.

Vezi in slide-urile urmatoare o incursiune in restaurantele marilor orase din tara.



Clujenii, fani ai bucatariei ardelenesti

Clujenii, fani ai bucatariei ardelenesti“La noi, trei feluri ardelenesti sunt foarte des comandate si toate sunt feluri clasice romanesti. Primul ar fi ciorba de fasole cu ciolan in pita de casa, care costa 18 lei si este comandata de aproximativ 10 ori pe zi. Chiar si clientii straini care vin la noi cer acest produs”, a declarat Elena Fatal, proprietar si administrator in cadrul complexului Crama Haiducilor, din Cluj-Napoca.

Pe locurile doi si trei in topul preferintelor clujenilor se numara tochitura haiduceasca cu balmos, care costa 30 de lei. Potrivit managerului, Crama Haiducilor are circa 5-6 comenzi de acest fel pe zi, la egalitate cu nu mai putin celebrele sarmalute cu pasat in foi de vita coapte in dovleac. O portie costa 25 de lei.

Clujenii nu refuza nici fripturile bine rumenite, cu cartofi prajiti sau copti alaturi.

"Avem peste 100 de feluri pe care le servim in restaurantul nostru, dar de departe cele mai cautate sunt friptura Nostalgia si specialitatea bucatarului, ambele la pretul de 18 lei. Media de comenzi pe zi este in jur de 10", a estimat Elemer Antal, seful unitatii Nostalgia, din Cluj.

La Chios, cele mai cautate feluri sunt cele facute pe gratar, atat vara, la terasa, cat si iarna, in restaurant, potrivit managerului Simion Chiorean.
"Cel mai bine vandut preparat al nostru este pieptul de pui cu sos parmezan, care costa 20,90 lei. Imediat dupa felul nostru vedeta vin din urma gratarele. Daca vara merg foarte bine micii si preparatele romanesti, iarna servim un meniu international, dar tot fripturile sunt cele mai cautate. Vindem cam 50-60 de astfel de portii pe zi", a precizat Chiorean.

1. Ce ciorba comandati de obicei?

2. Ce desert comandati la restaurant?

3. Ce bucatarie preferati?




La Iasi, de baza sunt sarmalutele

La Iasi, de baza sunt sarmalutele“Moldovenii prefera produsele traditionale, sarmalute, tochitura, sfaraiala moldoveneasca, sau chisca. Avem cam 40-50 de comenzi pe zi la aceasta categorie si majoritatea costa intre 15 si 20 de lei portia”, a declarat Vali Stan, directorul Hanului Dacilor, din Iasi.

Un alt fel apreciat de ieseni este tigaia carciumarului, un amestec de carne de vita, porc, piept de pasare si condimente, care la Casa Boiereasca are un pret de 23 de lei, potrivit administratoului localului, Carmen Creanga.

“La noi, clientii sunt de obicei din randul celor cazati la hotel si majoritatea merg pe recomandarea bucatarului. Ciorba de burta este foarte apreciata la noi, alaturi de platoul bucatarului, care contine o selectie de produse traditionale. O portie de ciorba costa 11,5 lei, in timp ce platoul are un pret de 26 lei si ambele sunt comandate de cel putin 5 ori pe zi fiecare”, a precizat Amelia Ludu, director de marketing in cadrul complexului Indiana.

Sursa foto:
www.hanuldacilor.ro

1. Ce ciorba comandati de obicei?

2. Ce desert comandati la restaurant?

3. Ce bucatarie preferati?




Brasov, fara influente germane cand vine vorba de mancare

Brasov, fara influente germane cand vine vorba de mancareDesi este un oras cu o istorie impresionanta si bogat influentata din punct de vedere cultural sau arhitectural de germani, Brasovul nu pare sa renunte la traditiile culinare pur romanesti cand vine vorba de mancarea din restaurante.

“Brasovenii stiu sa manance bine si zdravan, indiferent de momentul zilei. Cel mai popular fel la noi este gustarea taraneasca, care consta dintr-un amestec indeajuns de mare pentru patru persoane. O astfel de tigaie costa 26 de lei si avem pana la 30 de comenzi pe zi”, a spus Doru Vlad, seful unitatii Sergiana.

Nici ciorba de burta nu este uitata de brasoveni si turisti deopotriva, potrivit managerului restaurantului Roata Norocului, Ovidiu Nicolaie Mihaila.

“Avem comenzi de ciorba de burta si vara si iarna, atat de la localnici, cat si de la turistii straini, care au auzit de aceasta specialitate a casei. O portie costa 10 lei si avem pana la 100 de portii comandate in fiecare zi”, a adaugat Mihaila.

Brasovenii au si o latura cosmopolita si comanda, uneori, produse mai exotice, cu alt specific decat cel traditional romanesc. “Cel mai des la noi se comanda fajitas de pui. O portie costa 35 de lei si avem cam 15 astfel de comenzi pe zi”, a precizat Mihaela Deja, administrator la Bella Muzica.

1. Ce ciorba comandati de obicei?

2. Ce desert comandati la restaurant?

3. Ce bucatarie preferati?




Bucurestenii, de la ciorba la calcan

Bucurestenii, de la ciorba la calcanIn Capitala, restaurantele sunt mai multe si cu meniuri mai variate decat in alte orase si acest lucru duce la o fragmentare mai puternica in materie de gusturi, preferinte si preturi.

Incadrata de George Butunoiu in categoria restaurantelor cu mancare “boiereasca”, Casa Capsa se lauda cu feluri mai sofisticate cand vine vorba de cele mai des comandate preparate.

“La noi, cel mai popular fel este, cu siguranta, calcanul meuniere, care costa putin mai mult, pentru ca este preparat dupa anumite standarde de calitate. Zilnic, avem circa 15 comenzi pentru acest fel, care costa 120 de lei”, a declarat Dan Campeanu, managerul Casa Capsa.

In reteaua La Mama, cele mai populare sunt ciorbele si papanasii, potrivit lui Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante.

“Cea mai bine vanduta la noi este ciorba taraneasca, facuta dupa o reteta proprie, dar in top cinci cele mai comandate avem si papanasii. Revenind la ciorba, aceasta se vinde foarte bine in intreaga retea, ajungand pana la 10.000 de portii pe luna. De obicei, media este de 20 de portii pe zi intr-un restaurant mai mic, in timp ce in cele mari se ajunge la 70-80 de portii zilnic”, a declarat Catalin Mahu, adaugand ca o portie mica de ciorba taraneasca La Mama costa 7,4 lei, iar una mare – 9,4 lei.

Un alt restaurant frecventat des de bucuresteni este Casa Iancului, unde reducerile de 50% pentru masa de pranz aduc cresteri considerabile ale vanzarilor, potrivit lui Giani Corentti, proprietarul localului.

“Cele mai des comandate la noi sunt ciorbele de toate felurile, fie ele de burta, vacuta sau pui. Seara, romanii comanda in general produse pe care nu le pot prepara acasa foarte usor, cum ar fi preparatele la gratar. Ca o medie, zilnic, vindem in jur de 50-60 de portii din aceste feluri, cu mentiunea ca daca o ciorba costa 9 lei, la pranz ea ajunge la 4,5 lei, ceea ce duce la o crestere a comenzilor pentru aceste produse”, a explicat Corentti.

La Locanta Jaristea, friptura este felul cel mai des comandat, potrivit managerului Sorin Nicolau.
"Pe primul loc avem Muschi Nasturel Herescu - muschi de vita umplut cu ficat de rata servit cu legume la gratar, la 100 lei portia. Vindem cca 20-25 portii/ zi. Urmatorul este Muschiulet de caprioara Lahovary - muschiulet de caprioara la gratar tras la tigaie servit cu cartofi copti la jar . O portie costa 90 lei si vindem cam 10-15 portii/ zi. Pe locul trei se afla Selle de berbecut a la Zubaran - muschiulet de berbecut servit cu cartofi sasesti, la 60 lei portia, din care vindem cca 10 portii / zi", a precizat Nicolau.

1. Ce ciorba comandati de obicei?

2. Ce desert comandati la restaurant?

3. Ce bucatarie preferati?




Timisoara, retete clasice si abordari inedite

Timisoara, retete clasice si abordari inediteTimisorenii par sa se imparta in doua categorii: cei care comanda produse clasice, preparate dupa retete traditionale, cum ar fi ciorbe si papanasi cu smantana si dulceata, si cei care isi comanda preparate mai sofisticate.

"La noi cel mai bine merg retetele clasice, felurile bazate pe traditie si mancaruri pe care timisorenii le mancau "la mama acasa". Pe primul loc se afla ciorba de burta, care costa 7 lei, urmata de gulas, cu 10 lei si, bineinteles, papanasii, care costa 12 lei portia dubla", a declarat Olimpiu Bulzan, managerul Colosseum Timisoara.

El a adaugat ca majoritatea clientilor aleg produsele traditionale romanesti, in defavoarea celor de tip fast-food sau a celor cu specific international.

“Cel mai popular produs al nostru, care se vinde foarte bine, indiferent de sezon este deliciul ursului (foto), un preparat din piept de pui cu ficat de gasca ornat cu un fagure de miere, care ne-a insipirat si pentru nume. Vindem cam 10 astfel de portii pe zi, in conditiile in care pretul este de 29,99 lei pentru fiecare”, a precizat si Tibi Popa, managerul restaurantului Casa Bunicii.

Sursa foto:
Casa Bunicii

1. Ce ciorba comandati de obicei?

2. Ce desert comandati la restaurant?

3. Ce bucatarie preferati?