10. Mark Zuckerberg: 100 mil. dolari

10. Mark Zuckerberg: 100 mil. dolariProaspat intrat pe listele celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 17,5 miliarde de dolari, tanarul antreprenor si fondatorul site-ului de socializare Facebook a intrat si in randul filantropilor.

Astfel, in 2010, Zuckerberg a donat 100 de milioane de dolari catre propria fundatie, Startup: Education.

Banii vor fi directionati catre programe educationale destinate imbunatatirii sistemului scolar din Newark, New Jersey, iar suma va fi platita in transe, pe parcursul unei perioade de cinci ani.

Sursa foto: Wikimedia Commons


9. Meyer si Renee Luskin: 100,5 mil. dolari

9. Meyer si Renee Luskin: 100,5 mil. dolariPresedintele producatorului de hrana pentru animale Scope Industries este un cunoscut sustinator al facultatii pe care a absolvit-o, si anume UCLA (University of California at Los Angeles).

Astfel, in 2010, Luskin a donat, impreuna cu sotia sa, suma de 100,5 milioane de dolari catre unitatea de invatamant.

Potrivit reprezentantilor Universitatii, banii donati de sotii Luskin vor fi directionati catre mai multe programe educationale ale acesteia.

Sursa foto: UCLA

8. T. Boone Pickens: 101 mil. dolari

8. T. Boone Pickens: 101 mil. dolariFondatorul companiei petroliere Mesa Petroleum si al firmei de investitii in energie BP Capital, Pickens are o avere estimata de 1,45 miliarde dolari.

In 2010, Pickens a donat 101 milioane de dolari catre Universitatea de Stat din Oklahoma si alte cateva ONG-uri, cu scopul infiintarii unor burse pentru studenti.

Sursa foto: Wikimedia Commons

7. Frances Lasker Brody: 110 mil. dolari

7. Frances Lasker Brody: 110 mil. dolariBrody, care a decedat in 2009 la varsta de 93 de ani, a fost mostenitoarea averii tatalui ei, provenita din publicitate, dar si a sotului, Sidney Brody, magnat in real estate.

Brody era membra in consiliul de supraveghere al Bibliotecii Huntington, din California, care este, de fapt, un intreg complex, cu expozitii de arta si o gradina botanica.

Astfel, banii obtinuti de pe urma vanzarii colectiei impresionante de obiecte de arta a acesteia au fost donati institutului Huntington.

Sursa foto: artmarketmonitor.com


6. Leonard Blavatnik: 117 mil. dolari

6. Leonard Blavatnik: 117 mil. dolariBlavatnik este fondatorul grupului industrial international Access Industries si are o avere estimata la 9,5 miliarde de dolari.

Desi nu a absolvit cursurile Universitatii Oxford, Blavatnik i-a donat anul trecut peste 117 milioane de dolari institutiei.

El a declarat ca a luat aceasta decizie dupa ce a aflat de planurile universitatii pentru infiintarea unei scoli care sa ajute la imbunatatirea politicilor publice si guvernamentale la nivel global.

Sursa foto: Oxford University


5. Edythe si Eli Broad: 118 mil. dolari

5. Edythe si Eli Broad: 118 mil. dolariEli Broad este fondatorul si actualul presedinte al dezvoltatorului rezidential KB Home Corporation si al companiei de servicii financiare SunAmerica si are o avere estimata la 6,3 miliarde de dolari.

Sotii Broad au donat anul trecut peste 118 milioane de dolari catre fundatiile lor, care activeaza in sprijinirea programelor sociale, muzeelor de arta contemporana, educatie si cercetare.

Broad finanteaza momentan si construirea unui nou muzeu de arta la Los Angeles.

Sursa foto: Broad Fundation


4. Irwin si Joan Jacobs: 119 mil. dolari

4. Irwin si Joan Jacobs: 119 mil. dolariIrwin Jacobs este cofondatorul companiei de telecomunicatii wireless Qualcomm, pe care a infiintat-o in 1985, alaturi de Andrew Viterbi.

Jacobs si sotia sa au donat in 2010 o mare parte din suma de 119,5 milioane de dolari catre sistemul sanitar din San Diego, prin intermediul Universitatii California.

Din acesti bani, sotii Jacobs au infiintat si Fundatia Comunitatii iudaice din San Diego.

Din suma donata, Universitatea va infiinta un centru medical care va purta numele binefacatorilor.

Sursa foto: Cornell University


3. T. Denny Sanford:162 mil. dolari

3. T. Denny Sanford:162 mil. dolariPresedintele bancii United National Corporation, din statul american Dakota de Sud este si el un cunoscut filantrop.

Cu o avere estimata la 600 de milioane de dolari, Sanford a donat in 2010 suma de 162,5 milioane de dolari unui lant de organizatii nonprofit pe care le-a infiintat chiar el (Sanford Health Foundation, Sanford-Burnham Medical Research Institute) si Spitalului pentru Copii din Florida.

Banii vor fi destinati infiintarii unui institut national de cercetare si tratament pentru cancerul la san.

Sursa foto: The Sanford Health Foundation

2. Michael R. Bloomberg: 279 mil. dolari

2. Michael R. Bloomberg: 279 mil. dolariPrimarul orasului american New York, Bloomberg este si fondatorul companiei media care ii poarta numele si are o avere estimata de 19,5 miliarde de dolari.

In 2010, Bloomberg a donat aproape 280 de milioane de dolari catre 970 de organizatii nonprofit.

Din 2004 pana in prezent, Bloomberg a donat peste 100 de milioane de dolari in fiecare an.



1. George Soros: 332 mil. dolari

1. George Soros: 332 mil. dolariSoros, presedintele Soros Fund Management, care administreaza fonduri de hedging este si fondatorul Open Society Foundations si detinatorul unei averi de 22 miliarde dolari.

Open Society Foundations sprijina drepturile omului si institutiile democratice si a incasat in 2010 suma de 332 milioane dolari de la Soros.

Soros a fost, in ultima perioada, banuit ca se afla in spatele miscarilor de protest de pe Wall-Street.

Sursa foto: Flickr / World Economic Forum