Crestere de 15-20% a numarului de turisti

Crestere de 15-20% a numarului de turistiAstfel, pretul de cazare poate ajunge la 15 euro pe noapte in statiunile montane din Bulgaria, sau la 180 de euro pentru un apartament de 2 persoane, pe o perioada de o saptamana, in Austria.

In ciuda contextului economic actual, numarul celor care au ales sa-si petreaca vacanta de iarna la schi a crescut in sezonul 2009-2010, fata de anul trecut.

„La nivelul intregii piete s-a inregistrat o crestere de 15-20% a numarului de turisti care au ales sa petreaca iarna la schi, fata de anul trecut”, declara, pentru Wall-Street, Simona Veteleanu, director general TravelBiz.

De asemenea, Cristina Irimia (foto), director de marketing al agentiei de turism J`Info Tours, a observat ca, atat cererea pentru pachete turistice la schi pentru sfarsitul iernii, cat si numarul de turisti, au crescut cu 5%, respectiv 7%, fata de aceeasi perioada din anul 2009.

O usoara crestere a observat si Ruxandra Ionita, business development manager al agentiei Go Travel. "Vacanta copiilor a impulsionat cererea pentru schi, clientii preferand hoteluri cu facilitati pentru copii si centru spa pentru mame. As putea spune ca se simte o usoara crestere, prin prisma faptului ca romanii au scapat de spaima crizei si isi dau seama ca isi pot oferi un week-end sau o saptamana de relaxare la costuri accesibile", explica reprezentanta Go Travel.

In ceea ce priveste nivelul preturilor la pachetele turistice, agentiile au adoptat strategii diferite. Asadar, daca J`Info Tours si Aerotravel au pastrat tarifele de anul trecut, Travel Biz a optat pentru o reducere de 10% pana la 15% a ofertelor pentru destinatiile de schi, in comparatie cu cele practicate in aceeasi perioada a lui 2009. De aceeasi parte a baricadei este si agentia Go Travel, care a redus tarifele cu 10%, potrivit Ruxandrei Ionita.

„Aceste scaderi se datoreaza unor factori cumulativi - pe de o parte scaderea tarifelor practicate de hotelieri si companiile de transport, si pe de alta parte diminuarii comisionului aplicat de agentie, explica directorul general TravelBiz.

De asemenea, jucatorii din piata au observat o schimbare in comportamentul consumatorilor in anul marcat de criza financiara. Asadar, Cristina Irimia considera ca tot mai multi turisti prefera calatoriile individuale sau in grupuri mici, iar atentia agentiilor trebuie sa se indrepte mai mult pe conceptul de personalizare a ofertei.

In plus, Simona Veteleanu afirma ca aceasta criza a adus lucruri bune la nivel de industrie – s-a echilibrat balanta cerere/oferta si chiar s-a inclinat in favoarea cererii. Daca pana anul trecut clientii cumparau orice, rasareau agentii de turism la orice colt de strada care vindeau ce puteau, anul acesta clientii au devenit mult mai atenti la ceea ce cumpara, se documenteaza pe Internet despre agentie, cer sfaturi agentilor de turism si incearca sa caute cele mai bune variante pentru ei la un pret mic. Totodata, clientii nu se mai grabesc sa faca rezervari pe termen lung – prefera sa profite de oferte speciale si mai ales last minute.

Pachete vandute

Pachete vanduteAtunci cand aleg insa o vacanta dedicata schiului, turistii romani opteaza pentru strainatate, reprezentantii ANAT declarand ca printre destinatiile preferate ale acestora se numara tari precum Austria, Bulgaria, Slovacia, Italia sau Franta.

Aceesi remarca este facuta si de Cristina Irimia, care adauga ca doar 30% dintre turistii J`Info Tours aleg partiile din Romania: „Turistii aleg pentru week-end partiile din Romania, dar cei cu adevarat pasionati fac tot posibilul sa ajunga pe partiile din Austria, Franta sau Italia".

Si turistii TravelBiz aleg in proportie de 70% destinatiile externe pentru o vacanta la schi, principalul motiv fiind, in viziunea Simonei Veteleanu (foto), calitatea partiilor - instalatii de schi, lungime partiei, zapada - urmat de nivelul scazut al preturilor si calitatea serviciilor.

"Majoritatea clientilor care au masina proprie prefera Austria, fiind cea mai apropiata destinatie cu partii foarte bine amenajate, ski-pass, dar si tunuri cu zapada artificiala. Bulgaria a devenit in ultimii ani o destinatie de schi tot mai cautata, pe cand Romania este preferata pentru deplasari de week-end", explica si reprezentanta Go Travel.

In aceste conditii, agentiile au vandut deja o mare parte dintre pachetele de schi disponibile pentru perioada februarie-martie 2010. „J`Info Tours a vandut 57% dintre pachetele de schi pentru aceasta perioada a anului”, spune Cristina Irimia.

In acelasi timp, TravelBiz a vandut 70-80% dintre pachetele la schi destinate perioadei februarie-martie, cu 15-20% mai mult decat anul trecut, vanzarile incepand inca din luna noiembrie 2009.

Totodata, pachetele la schi in aceasta perioada sunt cautate si pentru ca au un pret mult mai mic decat cele din perioada Sarbatorilor de Iarna, declinul tarifelor percepute variand intre 10% si 40%, in functie de destinatia aleasa, dupa cum declara Cristian Irimia.

Mai mult decat atat, Simona Veteleanu considera aceasta tendinta ca fiind una normala, care se regaseste in orice industrie.

„La final de sezon, preturile scad pentru ca urmeaza noua colectie si trebuie sa epuizam stocurile. Cred ca, spre deosebire de alte industrii, la noi “reducerile” sunt mai mici - doar 10-15%”, afirma Veteleanu.

Bulgaria

BulgariaLa agentia de turism TravelBiz, costurile pentru destinatia de schi Bulgaria variaza in luna februarie intre 130 si 195 euro/persoana pentru un sejur de 5 nopti cu demipensiune, acces gratuit la piscine, sauna, fitness, baie cu aburi si transfer la telegondola inclus.

De asemenea, agentia Aerotravel Lufthansa are oferte turistice pentru statiunile Bansko, Borovetz si Pamporovo, din Bulgaria, cu tarife incepand de la 15 euro/ persoana pentru o noapte de cazare. Cateva exemple ar fi:

1. Hotel Belmont 4*

Perioada: 01.02 – 31.03.10
Tarif: 15 euro/ loc in apartament pentru 4 persoane/ numai cazare

2. Hotel Landauerhof 4*

Tariful incepe de la 66 euro/ loc in camera dubla cu mic dejun sau demipensiune.



Austria

AustriaAustria ramane, cu siguranta, cea mai populara destinatie europeana pentru iubitorii schiului chiar daca, in Romania, numarul acestora a cunoscut un declin de 2% in sezonul de iarna 2009-2010, fata de aceeasi perioada din 2008-2009, ajungand la un numar de 164.000 persoane, potrivit reprezentantiilor Oficiului de turism al Austriei.

Cea mai ieftina oferta a aventiei J`Info Tours pentru Austria este la Pensiunea Muller de 2 stele, unde un sejur de 7 nopti de cazare cu mic dejun costa 315 euro/persoana.

Pentru aceasta destinatie, agentia Aerotravel Lufthansa propune doua variante:

1.
In Tyrol, in zona Zillertal, tariful pentru un apartament cu un dormitor pentru 2 persoane incepe de la 180 euro/ saptamana.

2. In Schladming, la Hotel Landauerhof 4* tariful incepe de la 66 euro/ loc in camera dubla cu mic dejun sau demipensiune.

Tot pentru Austria, agentia TravelBiz propune oferta "platesti 3 zile si stai 4" cu 219 euro/persoana, cazare la hotel de 2* cu demipensiune, ski-pass inclus si 2 bilete de intrare la wellness Europeum (piscina si sauna).



Slovacia

SlovaciaSi Slovacia este una dintre cele mai ieftine destinatii de schi in luna februarie. Asadar, prin TravelBiz se poate opta pentru pentru un sejur de 5 nopti la hotel de 3* cu demipensiune si acces la piscina cu apa termala in schimbul sumei de 145 euro/persoana. Exista, de asemenea, si oferte de genul platesti 6 nopti si stai 7, astfel ca un sejur de 6 nopti cu demipensiune si acces la piscina cu apa termala ajunge intre 156 si 192 euro/persoana.

Tot in Slovacia, agentia J`Info Tours propune un sejur de sapte nopti la Apartments Jasna 3*, la pretul de 277 euro/persoana.

Cele mai ieftine oferte ale Aerotravel Lufthansa pentru Slovacia:

1. Hotel Ski 2* - Jasna
Perioada: 06.02-27.03
Tarif: 26 euro/ persoana/ loc in camera dubla/ mic dejun inclus

2. Hotel Patria 4* - Strbske Pleso
Perioada: 27.02-27.03
Tarif: 35 euro/ persoana/ loc in camera dubla/ mic dejun inclus

3.Hotel Bansko SPA and Holidays 4 *
Perioada: 01.02 - 14.03.10

Tarif: 30 euro/ loc in camera dubla



Italia

ItaliaPentru schi in Italia, J`Info Tours ofera turistilor un sejur de sapte nopti la Hotel Betulla de 3* si mic dejun, la pretul de 346 euro /persoana.

Oferta TravelBiz pentru Italia este la hotelul Margherita, cotat la trei stele, pretul unui loc in camera dubla incepand de la 75 euro/noapte.

Pentru vestita si exclusivista regiune Cortina D' Ampezzo, pretul unui loc intr-o camera dubla incepe de la 125 euro/noapte, in cadrul Hotelului Concordia de patru stele, oferta inclusa in portofoliul TravelBiz.