van Groningen, Raiffeisen: "Un maraton te invata ca poti mult mai mult decat credeai"

van Groningen, Raiffeisen: "Un maraton te invata ca poti mult mai mult decat credeai"Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, este un impatimit al maratoanelor si, chiar daca a facut sport de performanta in tinerete si alearga de cand se stie, pasiunea pentru astfel de competitii a dobandit-o in Romania.

Primul meu maraton a fost in Bucuresti, in 1994, desi alergam de mult timp de placere, cu prietenii, sau ca antranament pentru hochei pe iarba sau canotaj. Am inceput sa alergam mai mult dupa ce ne-am mutat in Romanian in 1993, fiindca nu erau prea multe alte posibilitati”, isi aminteste van Groningen.

La distanta de 16 ani, presedintele Raiffeisen isi trece in memorie 15 maratoane internationale, in orase precum Stockholm, Chicago, Rotterdam, Budapesta, Moscova, Amsterdam, Berlin, Atena sau Praga.

Mai mult decat atat, el sustine ca anumite deprinderi dobandite prin participarea la maratoane il ajuta in activitatea manageriala.

Un maraton te invata cum sa te invingi pe tine, iti arata ca poti mult mai mult decat credeai, dar iti da si lectia disciplinei. De asemenea, inveti sa ai o abordare pe termen mai lung”, marturiseste van Gruningen.

Pe lista influentelor pozitive pe care le-a avut acest sport asupra stilului sau de management, presedintele Raiffeisen adauga faptul ca, atunci cand stii sa te motivezi pe tine, este mai usor sa-i motivezi pe altii: “Inveti cum multe lucruri sunt de fapt in controlul tau, trebuie doar sa vrei sa le faci”.

Acum, cu ocazia maratonului din Bucuresti, si a triatlonului recent din Mamaia, de o luna se antreneaza mai mult, aproximativ 10 ore pe saptamana, in principal in Parcul Herastrau, dar si in padurea Baneasa, langa gradina zoologica.

In ceea ce priveste spatiile speciale pentru alergat, Steven van Groningen nu poate decat sa observe ca si din acest punct de vedere Capitala sta prost in comparatie cu alte orase.

“In Budapesta mergeam la insula Margit, in Moscova la Serebryany Bor, ambele perfecte pentru alergare. In multe orase europene stiu exact unde sa ma duc cand vreau sa alerg o ora sau mai mult, iar pentru biciclisti exista aceleasi probleme”.

Comparatia este dificila si in ceea ce priveste gradul de orientare al angajatilor romani catre activitatile sportive. “Daca merg la o intalnire organizata in strainatate adesea exista cativa alergatori in grup, care alearga dimineata. In Romania nu am inca vazut asa ceva. In Olanda mergeam si cu colegii dupa program la o alergare o data pe saptamana”.

Desenfans, Unilever: "O persoana este aceeasi si atunci cand face sport, si in afaceri"

Desenfans, Unilever: "O persoana este aceeasi si atunci cand face sport, si in afaceri"Marc Desenfans, chairman Unilever South Central Europe (USCE), considera ca este foarte dificil sa intelegi semnificatia unei competitii, daca nu esti un alergator pasionat.

"Pentru mine, alergarea inseamna depasirea propriilor limite si reprezinta dovada certa a faptului ca, daca esti cu adevarat ambitios, si vrei intr-adevar ceva, poti. Este un sentiment extraordinar. Cred cu tarie ca o persoana este aceeasi si atunci cand face sport, dar si in afaceri. Abilitatile pe care si le dezvolta facand sport il ajuta deopotriva in afaceri”.

Marc Desenfans a inceput sa alerge acum 30 de ani insa, la inceput, nu s-a gandit ca ar putea participa la vreo competitie. Totul a plecat de la dorinta sa de a trai sanatos.

L-a atrans insa faptul ca la fiecare concurs la care lua parte avea sentimentul ca totul sta in puterea sa si ca isi poate depasi limitele. Acesta a fost si momentul in care a inceput sa se gandeasca la inscrierea in competitii si sa isi propuna depasirea propriului record in fiecare an.

In ceea ce priveste timpul dedicat acestei activitati, Desenfans marturiseste ca alearga in fiecare dimineata, intrucat sesiunea de alergare il ajuta sa-si clarifice gandurile si sa-si antreneze spiritul pentru ziua care abia incepe. „Este un fel de meditatie activa care imi creste nivelul de energie si imi da o stare de spirit buna”.

Mai mult decat atat, atunci cand vremea nu-i permite sa alerge in natura, alearga la birou, unde compania pe care o reprezinta are un club sportiv.

In ceea ce priveste spatiile din Capitala dedicate acestui sport, Desenfans spune ca, atunci cand vrei intr-adevar ceva, faci asta cu toate mijloacele. In opinia sa, singurul inconvenient din Bucuresti il reprezinta cainii fara stapan, un pericol permanent pentru cei care alearga sau pentru biciclisti.

„In tarile vestice cultura sportului este mult mai dezvoltata decat in Romania. Romanii au descoperit recent sportul. Sunt sigur insa ca vor adopta si ei o cultura in acest sens si ii vor ajunge din urma pe angajatii altor tari”, conchide Marc Desenfans.

Marten Schoenrock, InterContinental: "Nu exista o scurtatura in pregatire pentru un maraton"

Marten Schoenrock, InterContinental: "Nu exista o scurtatura in pregatire pentru un maraton"Marten Schoenrock (foto), managerul general al hotelului InterContinetal din Capitala, va alerga pentru prima data la un maraton, motiv pentru care si-a intensificat si antrenamentul saptamanal.

Asadar, daca de obicei alerga doua ore pe saptamana, acum aloca si 5- 6 ore de pregatire pentru competitie, in special in Parcul Herastrau.

Am avut un orar stabilit pentru toata perioada pregatitoare maratonului (km de parcurs, ore) alergand in timpul saptamanii dimineata de regula, accentul punandu-se mai mult in weekend”.

Atunci cand vine vorba de lectiile pe care i le-a dat acest sport, Marten Schoenrock spune: “Nu exista o scurtatura in pregatire pentru un maraton, trebuie sa te antrenezi ca sa ai o conditie fizica adecvata, acelasi lucru il aplic si in activitatea de zi cu zi la birou”.

In ceea ce priveste comparatia dintre romani si straini cu privire la orientarea si timpul acordat acestei activitati, directorul general de la InterContinetal spune ca romanii sunt orientati catre sport, dar nu foarte mult catre alergat, cum sunt, de exemplu, americanii si englezii.

“Romanilor le place mai mult sa mearga la sala de fitness, sa practice tenis sau footbal”, observa Schoenrock.

In plus, el cred ca Bucurestiul are nevoie de mai multe piste de alergat si, in special, crearea mai multor fantani, intrucat apa este foarte importanta cand alergi.

Roxana Precu, GSK: "Trebuie sa investesti timp in a aduce o echipa departe"

Roxana Precu, GSK: "Trebuie sa investesti timp in a aduce o echipa departe"Roxana Precu (foto), retail business unit director GSK Romania, a participat pentru prima oara la maraton anul trecut si a fost incantata atunci cand a aflat ca Bucurestiul a fost inclus pe harta maratoanelor, o competitie cu traditie in intreaga lume.

In mod obisnuit, ea alearga de 2-3 ori pe saptamana si nu considera ca isi „rupe” foarte mult timp pentru aceasta activitate, cam o ora si jumatate dimineata, inainte de a merge la birou.

De asemenea, spune ca alearga atat la sala, cat si in parc, insa marturiseste ca prefera parcul, cu precadere Herastrau. Cu toate acestea, din punctul de vedere al eficientei diminetilor din timpul saptamanii, sala are de multe ori prioritate.

In ceea ce priveste maniera in care o influenteaza alergatul, si in special competitiile, in conturarea stilului sau de management, Roxana Precu spune ca, in ambele activitati, atat in participarea la maraton, cat si in activitatea manageriala, e necesar sa stabilesti obiective.

„Trebuie sa fii convins ca obiectivele stabilite pot fi indeplinite, sa fii disciplinat si sa investesti timp in a aduce o echipa departe, fara a considera ca aceasta este doar o provocare individuala”, completeaza reprezentanta GSK Romania.

Atunci cand vine vorba de spatiile dedicate acestei activitati, Precu este de parere ca, raportat la numarul de alergatori, in Bucuresti sunt suficiente spatii, indoor si outdoor, desi nu se poate compara cu alte capitale, mai ales din punct de vedere al numarului de parcuri disponibile pentru alergatori, dar nu sunt nici la fel de multi oameni care alearga.

„Comparativ cu alte tari unde am lucrat, nu cred ca sunt multi oameni care fac un efort pentru a include sportul in rutina lor, dar am observat ca situatia se schimba in bine. In ultima perioada, cred ca numarul celor care fac sport este tot mai mare. Spre exemplu, anul trecut au alergat la Maratonul Bucurestiului 9 colegi de la GSK, iar anul acesta avem 17 inscrisi”, spune Roxana Precu.

In ceea ce priveste pregatirea pentru maraton, Precu spune ca incearca sa se tina de o rutina de antrenament si sa urmeze pasii necesari.

„Atunci cand depui efort, e bine sa mananci si sa te hidratezi corect. De asemenea, pe mine ma ajuta sa ma vad la final si ma motiveaza de asemenea adrenalina din timpul cursei si de dupa. Cred ca oricine ar vrea sa experimenteze sentimentele acestea! Mai mult decat atat, stilul de viata sanatos este foarte important pentru mine. Ma inspira in egala masura faptul ca alerg pentru o cauza nobila, pentru partenerii nostri de la Hospice Casa Sperantei, cu care colaboram de multi ani si care au nevoie permanenta de fonduri pentru ingrijirea persoanelor care se confrunta cu boli incurabile in stadii terminale”.