Time: Your Data for Sale

Time: Your Data for SaleFiecare detaliu al vietii tale – ce cumperi, unde mergi, pe cine iubesti – sunt extrase de pe Internet, impachetate si vandute de companiile de baze de date pentru circa doua cincimi dintr-un cent, catre companiile de publicitate. “Mai stii cum ti se parea ca totul era gratuit in ultimii ani? Nu era. Doar ca nimeni nu ti-a spus ca in loc sa platesti cu bani, plateai cu informatie personala”, scrie revista Time.

Folosirea datelor personale
pentru ca un algoritm pe calculator sa-ti livreze publicitate targetata nu e neaparat periculoasa, cred expertii consultati de Time. Adevarata problema apare atunci cand datele sunt gresite si din cauza lor nu poti obtine un card de credit sau un job.

The Economist: Bamboo capitalism

The Economist: Bamboo capitalismRevista The Economist pune sub semnul intrebarii sintagma “capitalism cu caracteristici chinezesti”, care ar sugera ca cresterea fulminanta pe care o experimenteaza China in ultimii ani se datoreaza mainilor magice ale birocratilor. Intr-adevar, statul a construit drumuri, fabrici si poduri si a adus in China cele mai noi tehnologii. Insa cei peste 30 de milioane de antreprenori chinezi sunt de fapt motorul cresterii.

Intr-un “capitalism de bambus”, statul, interesat sa sustina aceasta crestere continua, inchide cate un ochi atunci cand vine vorba de legislatia muncii, incurajand de exemplu exploatarea muncitorilor. Fara o baza legala solida este foarte dificil sa creezi intreprinderi grozave si branduri, sustine The Economist. Oricum, deocamdata “capitalismul cu caracteristici chinezesti” functioneaza datorita capitalismului, nu datorita caracteristicilor.

Vanity Fair: Robert Pattinson

Vanity Fair: Robert PattinsonLa un an de la prima aparitie pe coperta Vanity Fair, cel mai cunoscut “vampir” din lume, Robert Pattinson, este din nou pe coperta revistei, de aceasta data din postura de actor in filmul “Water for Elephants”.

Revista mai publica un profil al fostului CEO al Twitter, Jack Dorsey, care acum se concentreaza pe noua sa companie, Square. Start-up-ul ofera un serviciu care ii permite oricarui individ sau mic business sa accepte plata prin card. Utilizatorii descarca o aplicatie pe telefonul mobil, ataseaza pe spatele telefonului un fel de cub si trec prin fanta lui cardul de credit, percepand astfel plata. Asa cum prin Twitter oricine putea sa devina scriitor, prin Square oricine poate deveni comerciant.

Businessweek: Jungle Justice

Businessweek: Jungle JusticeArticolul de deschidere al Bloomberg Businessweek este un profil al avocatului american Steven Donziger, care a obtinut din partea curtii de justitie din Ecuador un verdict care ii cere companiei petroliere Chevron sa plateasca 18,1 miliarde de dolari victimelor poluarii din padurea amazoniana.

Spre deosebire de BP unde stricaciunile si efectele lor asupra mediului au fost vizibile (si care s-a angajat sa plateasca daune in valoare de 20 de miliarde de dolari), procesul impotriva Chevron a inceput cu ani in urma, iar compania nu isi asuma avariile care i se pun in carca.

New Yorker: Hope Is the Thing with Feathers

New Yorker: Hope Is the Thing with FeathersSaptamanalul New Yorker are pe coperta un desen realizat de Barry Blitt, intitulat “Hope Is the Thing with Feathers”. Dupa ce au castigat lupta cu Hosni Mubarak, femeile din Egipt mai au o batalie de dat: cea pentru egalitatea fata de barbati. New Yorker publica un reportaj de la o intalnire a feministelor din Cairo la casa scriitoarei si disidentei Nawal El Saadawi.

In acest numar mai puteti citi o investigatie despre revarsarea de petrol din Golful Mexic si actiunile de curatare si reparare a daunelor.