Gandul

GandulGandul scrie pe prima pagina despre cum ar reactiona centrala nuclear de la Cernavoda daca s-ar confrunta cu un cutremur asemanator celui de 9 grade de saptamana trecuta din Japonia.

“Centrala nucleara de la Cernavoda este proiectata pentru a rezista unor cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter. Cutremure cu o asemenea magnitudine nu s-au produs in zona Vrancei, deci nu vor fi probleme. In plus, centrala este dotata cu sisteme automate de protectie, care detecteaza miscarile tectonice care ar putea periclita securitatea centralei si o scot, la nevoie, din functiune. Aceste sisteme nu se declanseaza in cazul unor cutremure de magnitudine mica", va fi raspunsul prezentat astazi de autoritatile romane la Bruxelles la o intrebare formulata de Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, despre masurile de securitate luate la Cernavoda in cazul unui cutremur.

Acesta a invitat reprezentantii la nivel inalt in domeniul energiei nucleare ai tuturor statelor membre la o reuniune de urgenta pe tema securitatii centralelor nucleare de pe teritoriul UE.


Adevarul

AdevarulAdevarul scrie despre faptul ca procurorii au trimis in judecata 17 cadre didactice din Bacau, acuzate ca i-au incheiat in fals situatia scolara a lui Ionut Casuneanu, fiul in varsta de 23 de ani al "regelui asfaltului", Costel Casuneanu.

Ionut Casuneanu s-a transferat doar pe hartie la Colegiul „Ion Ghica“ din Bacau, de la un liceu din Germania. Profesorii i-au dat note desi tanarul nu dadea pe la cursuri.



Romania Libera

Romania LiberaPe prima pagina a cotidianului Romania Libera puteti citi un articol despre voluntarii care ne-ar putea salva in cazul in care in Romania ar avea loc un cutremur de mare intensitate.

“In Romania exista Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta. Destul de putin s-a vorbit, pana acum, despre aceasta organizatie, desi a fost infiintata cu peste zece ani in urma. Sunt aproximativ 10.000 de salvatori voluntari, de toate varstele si categoriile profesionale, care locuiesc in toata tara, dar care, la un semnal, s-ar putea strange pentru a da ajutor victimelor unui seism care ar afecta grav Bucurestiul. Sau alt oras din Romania”, scrie publicatia.

Financiarul

FinanciarulIn Financiarul aflati de pe prima pagina despre cum s-a mobilizat Japonia pentru a face fata cutremurului de saptamana trecuta care a provocat pagube estimate la peste 183 de miliarde de dolari si care a dus tara in cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

“A fost elaborat un program de restrictionare a furnizarilor de energie electrica Banca Japoniei a inundat piata de capital cu aproape 183 mld. $ pentru a asigura lichiditatea necesara Bancile au promis sa elibereze credite pe „cuvant de onoare” S-a limitat vanzarea de carburanti in marile aglomeratii urbane”, scrie cotidianul de afaceri.