Businessweek: Don't Play Chicken with the Debt Ceiling

Businessweek: Don't Play Chicken with the Debt CeilingRevista Bloomberg Businessweek analizeaza in articolul de coperta ce s-ar intampla daca Congresul american nu ar ridica pragul maxim al datoriei publice. Se estimeaza ca pragul va fi atins in jurul datei de 16 mai. Dupa aceea, Trezoreria ar putea asigura functionarea guvernului pentru inca doua luni, imprumutandu-se de la fondurile nationale de pensii si pentru persoanele cu dizabilitati. Apoi ar fi pusa in situatia de a alege ce “facturi” sa plateasca.

Cu toate acestea, americanii se opun ridicarii pragului maxim al datoriei publice. 46% din cei chestionati intr-un studiu realizat de Wall Street Journal si NBC News s-au declarat impotriva ridicarii pragului datoriei publice. Atunci cand li s-au oferit argumente pentru cele doua variante - si anume ca, in varianta neridicarii pragului, cheltuielile, salariile bugetare si dobanzile nu vor putea fi platite, iar in varianta ridicarii pragului, problemele financiare ale guvernului vor fi mai dificil de pus in ordine - respondentii s-au declarat in continuare impotriva ridicarii pragului, in procent de 62%.

The Economist: China's Crackdown

The Economist: China's CrackdownChina trece printr-una din perioadele sale de constrangere si presiune – care alterneaza de obicei cu cele de mai mare libertate. Insa de aceasta data, perioada “neagra” nu pare sa se incheie curand, sustine The Economist. La inceputul lui aprilie, Ai Weiwei, cel mai cunoscut artist si dissident chinez, a fost retinut pe aeroportul din Beijing si de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Pe Internet au inceput sa circule mesaje care chemau la o “revolutie de iasomie”. Politia a reactionat rapid si a descins in zone publice unde oamenii incepusera sa se adune. Zeci au fost arestati. Situatia generala, sustine The Economist, aminteste de momentele din piata Tiananmen, in 1989.

Time : What If There's no Hell?

Time : What If There's no Hell?Un bestseller american a starnit dezbateri aprinse despre pacat, mantuire si Judecata de Apoi. Pastorul Rob Bell, autorul cartii “Love Wins: A Book About Heaven, Hell, and the Fate of Every Person Who Ever Lived” a reinterpretat notiunea “vietii vesnice” pentru “oricine crede in El”. In viziunea lui Bell, jertfa lui Iisus a fost universala si a adus iertarea “oricarei persoane care a trait vreodata”.

In prag de Paste, cartea lui Bell a starnit reactii ferme, care au dus chiar la excluderi din comunitatea evanghelica a pastorilor care sustineau viziunea cartii. Insa “Love Wins” ar putea avea o bataie mai lunga, marcand inceputul unei noi viziuni asupra crestinismului: cu mai putine verdicte, mai fluid, mai deschis la chestionarea vechilor asumptii.

New Yorker: Drawing While Waiting

New Yorker: Drawing While WaitingSaptamanalul New Yorker publica pe coperta desenul “Drawing While Waiting”, realizat de Jacques de Loustal. Printre materialele pe teme financiare din acest numara se remarca un articol despre implicatiile pe care cresterea pretului la petrol le-ar putea avea asupra economiei americane.