Romania libera

Romania liberaCAP-ul capitalist de la Curtici are o cifra de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plateste asociatilor cate 1500 de kilograme de grau la hectar, un record national, iar tractoristii castiga 2300 de euro pe luna, scrie Romania libera.

In 1987 inginerul agronom Dimitrie Musca a fost numit presedinte si inginer sef la "CAP Lumea Noua" din localitatea aradeana Curtici. In doar doi ani, cooperativa a trecut de la 500.000 lei pierdere la 9 milioane lei profit si le-a facut taranilor brutarie in sat. Apoi a venit Revolutia si marea improprietarire postdecembrista. Intr-o zi, Musca s-a trezit in curtea CAP-ului cu majoritatea proaspetilor proprietari de terenuri. "«Noi nu vrem sa se desfiinteze CAP-ul nostru. Cu ce o sa ne alegem fiecare? Cu o caramida din grajd pe care s-o ducem acasa? Vrem sa ramanem in continuare in asociatie, iar tu sa ne conduci pe mai departe, ca ai facut treaba buna pana acum»", isi aminteste inginerul.

Evenimentul zilei

Evenimentul zileiPensiile a peste 90% dintre militarii pensionari au crescut, potrivit datelor oferite de Ministerul Apararii Nationale, citate de Evenimentul zilei.

Cel mai “bogat” pensionar din armata este un fost pilot de supersonice, care va primi 12.200 de lei. Cei care au facut calculele explica modul cum au crescut cele mai multe pensii, in pofida previziunilor din 2010.

Adevarul

AdevarulCunostintele presedintelui Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, ii conduc „firma de casa“ doar pe hartie. Mugurel Gheorghias, asociatul principal la SC Tel Drum SA, vinde struguri si vin varsat, iar partenerul lui, Liviu Lucian Dobrescu, este chitarist.

Ziarul Adevarul a prezentat neregulile grave ce se petrec la Teleorman, unde consiliul judetean ofera contracte pe „banda rulanta" unei singure firme, SC Tel Drum SA. Aceste probleme ne-ar putea costa taierea unor fonduri europene de peste 700 de milioane de euro, dupa ce specialistii Comisiei Europene au efectuat un audit la sfarsitul lunii martie si au gasit probleme la doua contracte incheiate intre consiliul judetean si Tel Drum.

Financiarul

FinanciarulLa finalul lunii aprilie, datoria ex­terna privata pe termen mediu si lung a scazut, fata de martie, cu 243 mil. euro (0,67%), la 37 mld. euro. De la inceputul aces­tui an, di­minuarea finantarilor desti­nate secto­ru­lui bancar si corporate pe termen mai mare de un an a fost de 330 mil. euro, di­na­mica lunara fiind una neuniforma, cu o crestere aproa­pe nesemnificativa in ia­nu­arie, de 0,06%, ur­mata de o scadere in februarie, cu 0,5%, si de un alt avans in martie, cu 0,21%, titreaza Financiarul.

Datele publicate de BNR arata ca in aprilie datoria externa privata pe termen mediu si lung a atins minimul anului, con­sem­nand si cea mai mare sca­de­re lunara. De la momentul Lehman Brothers, septem­brie 2008, valoarea ei a crescut cu aproape 4 mld. euro, nivelul ma­xim fiind inregis­trat in decembrie 2009, de 39,3 mld. euro. In cadrul datoriei externe pe termen me­diu si lung, de 73,7 mld. euro, com­po­nenta privata are o pon­dere de 50%. Com­pa­rativ insa cu momen­tul Lehman Brothers, raportul s-a diminuat consi­de­rabil, in conditiile in care pon­de­rea in septembrie 2008 era de aproape 67%.

Curierul National

Curierul NationalIn ultimii trei ani preturile locuintelor s-au modificat atat in randul imobilelor pentru clasa medie, cat si cele pentru oamenii cu bani si pretentii.

Curierul National a realizat un top 10 al celor mai scumpe apartamente din Bucuresti pe baza ofertelor de pe site-urile imobiliare.ro, anunturiparticulari.ro si titirez.ro. In urma intocmirii acestui top am observat ca cele mai scumpe apartamente se gasesc in Bucuresti cu preturi intre 1.900.000 de euro si 600.000 de euro, mai exact in zona de Nord (Herastrau, Primaverii, Kiseleff - Charles de Gaulle, Piata Domenii).