Cel mai bun film al anului - The Hurt Locker

Cel mai bun film al anului - The Hurt LockerFilmul despre razboi "The Hurt Locker", regizat de Kathryn Bigelow, este marele castigator al celei de-a 82-a editii a premiilor Academiei de film americane, informeaza Los Angeles Times.

"The Hurt Locker" a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, unde au mai fost nominalizate filmele "Avatar", "The Blind Side", "Precious", "An Education", "Inglourious Bastards", "Up", "A Serious Man", "District 9" si "Up in the Air".

Pelicula regizata de Bigelow, povestea unei unitati de deminare din Irak, a fost recompensata de asemenea cu urmatoarele premii:

- pentru cel mai bun regizor;
- cel mai bun scenariu original;
- cel mai bun montaj;
- cel mai bun sunet;
- cel mai bun mixaj sonor;

Regizoarea Kathryn Bigelow intra astfel in istoria premiilor Oscar, fiind prima femeie distinsa cu premiul pentru cel mai bun regizor de catre Academia Americana de Film.

Citeste aici cum aratau vineri pronosticurile managerilor cinefili.

Cel mai bun actor in rol principal - Jeff Bridges (Crazy Heart)

Cel mai bun actor in rol principal - Jeff Bridges (Crazy Heart)Jeff Bridges a obtinut premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru prestatia din filmul "Crazy Heart", regizat de Scott Cooper.

Nominalizati la aceasta categorie au mai fost actorii Morgan Freeman pentru rolul din "Invictus", George Clooney ("Up in the Air"), Jeremy Renner ("The Hurt Locker") si Colin Firth ("A Single Man).


Cel mai bun actor in rol secundar: Christoph Waltz (Inglorious Basterds)

Cel mai bun actor in rol secundar: Christoph Waltz (Inglorious Basterds)Actorul austriac a fost recompensat cu premiul pentru rol secundar masculin, din filmul "Inglorious Basterds", regizata de Quentin Tarantino.

Pentru acest premiu au mai fost nominalizati Matt Damon, pentru rolul din "Invictus", Woody Harrelson ("The Messenger"), Christopher Plummer ("The Last Station") si Stanley Tucci ("The Lovely Bones").

Cea mai buna actrita in rol principal: Sandra Bullock - The Blind Side

Cea mai buna actrita in rol principal: Sandra Bullock - The Blind SideActrita a primit premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin, datorita prestatiei din "The Blind Side" regizat de John Lee Hancock.

Actrita a fost distinsa si cu premiul Zmeura de Aur pentru cea mai slaba actrita a anului, pentru rolul din comedia "All About Steve".

Cea mai buna actrita in rol secundar: Mo'Nique - Precious

Cea mai buna actrita in rol secundar: Mo'Nique - PreciousMo'Nique a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru prestatia din filmul "Precious".

Au mai fost nominalizate Penelope Cruz, pentru presatiile din pelicula "Nine", Vera Farmiga ("Up in the Air"), Maggie Gyllenhaal ("Crazy Heart") si Anna Kendrick ("Up in the Air").

Cel mai bun film de animatie: Up

Cel mai bun film de animatie: UpFilmul realizat de Disney-Pixar si regizat de Pete Docter a obtinut premiul Oscar 2010 pentru cel mai bun film animat.

De asemenea, au mai fost nominalizate filmele "Coraline", "Fantastic Mr. Fox","The Princess and the Frog" si "The Secret of Kells".

Cea mai buna scenografie/Cea mai buna imagine/Cele mai bun efecte special: Avatar

Cea mai buna scenografie/Cea mai buna imagine/Cele mai bun efecte special: Avatar"Avatar" a castigat doar trei trofee, pentru imagine, efecte speciale si scenografie, desi pelicula a fost nominalizata la opt categorii.



Cel mai bun film strain: The Secret of Their Eyes

Cel mai bun film strain: The Secret of Their EyesOscarul 2010 pentru cel mai bun film strain a fost acordat productiei argentiniene "The Secret of Their Eyes", regizata de Juan José Campanella.

La aceasta categorie au mai fost nominalizate productiile "Ajami" (Israel), "La Teta Asustada" (Peru), "A Pophet" (Franta), "The Secret of Their Eyes" (Argentina) si "The White Ribbon" (Germania).


Alti castigatori: Oscar 2010

Alti castigatori: Oscar 2010Cel mai bun scenariu adaptat : Precious

Cele mai bune costume: The Young Victoria (Sandy Powell)

Cel mai bun documentar: The Cove

Cel mai bun machiaj: Star Trek

Cel mai bun documentar de scurt-metraj:
Music by Prudence

Cea mai buna coloana Sonora:
Up

Cea mai buna melodie originala:
The Weary Kind din filmul Crazy Heart

Cel mai bun scurtmetraj de animatie:
Logorama

Cel mai bun scurt metraj de fictiune:
The New Tenants

Sursa: oscars.org