Romania Libera

Romania LiberaRomania Libera publica pe prima pagina un reportaj cu titlul "Cat de greu e sa furi o bicicleta in Capitala?". In ultimii ani, numarul bici­clistilor a explodat, alimentat de traficul bucurestean si de moda eco-urbana occidentala. Asta a atras atentia hotilor, loviti si ei de criza financiara, care s-au specializat rapid in antifurturi. Un reporter al publicatiei a jucat rolul unui hot de biciclete pentru a testa reactia bucurestenilor.

Evenimentul zilei

Evenimentul zileiProgramul de lucru impus de CSM magistratilor blocheaza judecarea proceselor in termen rezonabil, scrie Evenimenul Zilei pe prima pagina. O hotarare prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit programul de lucru al judecatorilor de la tribunale si curti de apel tergiverseaza exagerat actul de justitie. Asta, in conditiile in care judecarea in termen rezonabil a cauzelor este o conditie impusa in Mecanismul de Verificare si Cooperare pe Justitie, de care este conditionata chiar si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

In plus, de curand, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o hotarare-pilot impotriva Romaniei, in cauzele privind restituirea proprietatilor confiscate in perioada comunista, acuzand autoritatile romane de incalcarea dreptului de proprietate si de nerespectarea duratei procedurii.


Gandul

Gandul"Guvernul negociaza cu FMI scaderea taxelor pe salarii", este subiectul de prima pagina din Gandul. Guvernul va negocia cu oficialii FMI o eventuala scadere a contributiilor sociale platite pentru fiecare angajat in parte, dar si posibilitatea de a micsora cota unica de la 16% la 12%. Pe lista cu lucruri pe care Executivul ar vrea sa le taie se afla insa si indemnizatiile acordate mamelor, dar si pensiile, prin impozitare. Micsorarea contributiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la 41%, in total, ar urma sa fie aplicata partii platite de catre angajatori. Salariatii ar putea avea si ei de castigat insa daca se va scadea nivelul cotei unice cu patru puncte procentuale, dupa cum au declarat recent pentru gandul surse din PDL.


Adevarul

AdevarulAdevarul abordeaza subiectul mitei constand intr-o partida de sex primita de vicepresedintele Judecatoriei Petrosani, Valentin Popescu. Magistratul de 56 de ani a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, dupa ce a facut sex cu o justitiabila pe care o judeca. Popescu avea spre solutionare procesul de partaj 10425/278/2009, deschis de Daniela impotriva fostului sot, Dobrin Silvestru. Cei doi fosti soti voiau sa imparta bunurile dobandite in timpul casatoriei: un apartament in localitatea Lupeni-Hunedoara, termopanele, mai multe obiecte de mobilier, boilerul, DVD playerul, aragazul cu butelie si masina de spalat.




Financiarul

FinanciarulFinanciarul se intreaba la ce a folosit acordul cu FMI. Guvernul nu a reusit sa imbunatateasca nici macar un singur indicator economico-financiar important. Expertii Fondului vor analiza de azi, in detaliu, indeplinirea obiectivelor asumate de Executiv pentru a putea decide soarta ultimelor doua transe.


Curierul National

Curierul NationalExecutarile silite produc o avalansa de case ieftine, scrie Curierul National. Bancile nu au voie sa tina un bun executat silit decat un an, astfel vor fi scoase la vanzare case si la 10-20% fata de valoarea lor din 2008. Consultantii sustin ca si mentalitatea romanilor a fost gresita, ei fiind interesati sa primeasca o suma cat mai mare, nu de nivelul dobanzilor. Potrivit datelor din piata, unu din zece romani nu-si mai pot plati ratele la timp, mai exact aproximativ 900.000 de romani au datorii mai mari de 90 de zile la banca, care automat inseamna ca intra in procesul de executare silita.