Gandul

GandulAsa cum anuntase inca din primavara, Google si-a deschis la inceputul lunii un birou de afaceri in Romania, tara considerata "foarte interesanta" de compania considerata a fi "stapanul internetului mondial", scrie cotidianul Gandul pe prima pagina de astazi.

Industria IT&C autohtona nu numai ca nu este afectata de criza, ba chiar face angajari pe banda, iar pana la sfarsitul anului isi va mari ponderea in PIB, potrivit specialistilor.

"Scopul Google este de a oferi utilizatorilor romani, care sunt foarte activi online, si mai multe instrumente utile si inovatoare in limba locala, precum si de a ajuta companiile romanesti sa aiba o prezenta online si sa isi dezvolte afacerile prin intermediul internetului. Romania este o tara foarte interesanta pentru Google, unde vedem oportunitati atat in ce priveste utilizatorii individuali, cat si companiile", a declarat directorul general al Google Romania, Dan Bulucea, care anterior a lucrat pentru Microsoft Romania.

Romania Libera

Romania LiberaSute de romani au fost expropriati degeaba, deoarece autostrazile care ar fi trebuit sa se construiasca pe amplasamentul lor nu s-au mai realizat niciodata. Desi stau nefolosite, proprietarii nu si le pot dobandi inapoi, deoarece Guvernul nu gaseste timpul necesar intocmirii actelor de restituire, informeaza Romania Libera.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are in portofoliu cel putin 70 de hectare de teren, rezultate in urma exproprierilor efectuate pentru construirea unor autostrazi care niciodata nu se vor face.

In principal terenurile erau necesare construirii autostrazii Transilvania, unde Bechtel, firma americana care o realizeaza s-a jucat de-a proiectarea, si autostrazii Comarnic Brasov. Con-structorii acesteia, Vinci si Aktor au reziliat contractul, lasand statul roman ca pe o mireasa parasita in noaptea nuntii.

Curierul National

Curierul NationalLegislatia achizitiilor publice ramane in continuare una dintre sursele generatoare de probleme in sectorul constructiilor sustine, intr-un interviu acordat Curierului National, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) si publicat pe prima pagina a ziarului de astazi.

Potrivit acestuia, desi s-au facut eforturi pentru modificarea legislatiei, din solicitarile pe care antreprenorii le-au avut si care erau de natura tehnico-economica, in marea lor parte nu s-au regasit in modificarea legislativa.

Financiarul

Financiarul„Baietii destepti“: energie electrica ieftina pentru export, cu un castig de 4,2 mil. €/lunar, titreaza Financiarul.

Curentul exportat prin aceasta manevra ar fi putut alimenta o treime dintre consumatorii captivi, intr-o maniera mult mai putin costisitoare.

De la 1 septembrie 2010 Romania vinde 500 MW de energie electrica in Serbia la un pret de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotatia medie de pe bursa de energie OPCOM si la jumatate fata de cat platesc consumatorii captivi, inclusiv popu¬latia. Afacerea a fost pusa la cale de Ionel Mantog, baronul PDL de Gorj, foarte bun amic cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Adevarul

AdevarulAdevarul scrie pe prima pagina de astazi despre Programul de stat „Elite batjocorite“.

Demarat de statul roman in 2007, „Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare“ e aplicat dezastruos. Cercetatorii reveniti in tara s-au lovit de birocratie, de „pilele“ din mediul universitar si de nepasarea autoritatilor. Criza financiara a taiat fondurile pentru Cercetare, asa ca tinerii de elita care renuntasera la oportunitatile din Occident au ramas pe drumuri sau cu salarii de mizerie.

Tot pe prima pagina, Adevarul a mai publicat un articol despre Lavinia Paul (25 de ani), doctorand in domeniul biologiei, care este pe cale sa produca o revolutie in solutionarea anchetelor criminalistice din Romania. Tanara se ocupa cu analizarea insectelor care colonizeaza cadavrele pentru a determina data exacta a mortii si vrea sa puna bazele entomologiei judiciare.