Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei"Concursul" pentru postul de premier a fost amanat 10 zile, scrie Evenimentul Zilei, pe prima pagina.

Coalitia nu va discuta despre functia de premier inainte de congresul UDMR. Basescu le-a spus liderilor PDL ca mentinerea actualei formule echivaleaza cu ingroparea partidului si pierderea guvernarii. Traian Basescu a dat peste cap calculele PDL-istilor care-l vedeau conservat la Palatul Victoria pe Emil Boc, trantindu-le in fata ca mentinerea actualei formule echivaleza cu ingroparea partidului si pierderea guvernarii.

Ca solutie, seful statului a sugerat, intr-o intalnire aseara cu parlamentarii democrat-liberali, o mutare rapida si a avansat ca termen inceputul lunii martie, cand se vor fi lamurit lucrurile si in UDMR.

Curierul National

Curierul NationalCurierul National scrie despre iesirea din recesiune, pe prima pagina a ziarului de astazi.

Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in trimestrul patru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Conform primelor estimari, PIB in trimestrul IV 2010 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, PIB a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,5% pe seria ajustata sezonier.

Dupa avansul usor din ultimul trimestru al 2010, economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune daca va inregistra crestere si in primele trei luni ale acestui an.


Adevarul

AdevarulBasescu - Boc, istoria prabusirii, titreaza cotidianul Adevarul.

Dupa mai multe runde de negocieri cu liderii organizatiilor PDL, cu parlamentarii democrat-liberali, dar si cu liderii UDMR si UNPR, seful statului a declarat ieri ca Guvernul are nevoie de o schimbare care sa relanseze increderea populatiei in Executiv. Ieri-seara, liderii PDL din teritoriu au fost convocati din nou la vila Lacul 1.

Chiar daca un premier tehnocrat ar fi o solutie, Basescu a spus ca acesta nu ar avea sprijinul politic al Coalitiei si a precizat ca o decizie va fi luata dupa Congresul UDMR, ce va avea loc la 26 - 27 februarie.

„Speculatiile cu numiri de premier sunt in afara realitatii. Nimic nu se va lua in discutie la nivelul Coalitiei pana dupa ce se termina alegerile din UDMR", a comentat Basescu, la finalul unei reuniuni de peste doua ore cu deputatii si senatorii PDL.

Romania Libera

Romania LiberaRomania Libera scrie despre un fost vames s-a autodenuntat ca i-ar fi dat spaga liderului de sindicat Vasile Marica. Ce dezvaluie cazul Marica

Autodenunturile vamesilor, care sustin ca erau obligati sa ia spagi pentru a-si putea plati taxa lunara de protectie catre liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica, intregesc radiografia coruptiei sistemice de la granitele tarii si dezvaluie complicitatile dintre politicieni - sefii institutiilor statului si ai sindicatelor - contrabandisti si traficanti.

In autodenuntul sau prezentat intr-o conferinta de presa a sindicatului PRO LEX, Marius Ungureanu sustine ca intre anii 1997 -2002, perioada in care a fost sef la in Vama Giurgiu, ar fi fost obligat sa-i plateasca lunar lui Vasile Marica 2.500 de dolari drept taxa de protectie pentru a-si mentine functia.

El a dat ca exemple si alti vamesi care ii plateau lui Marica taxe de protectie („Robert Cristoi, acum prefect de Giurgiu, 2.500 dolari; Ciobanu Eugenia - sef sindicat Vama Giurgiu - 2.500 dolari; lucratorii vamali Alin Pilca si Marius Fainarea, de la Biroul Vamal Con-stanta, care cotizau si cate 10.000 de dolari").


Financiarul

FinanciarulPremiera: Bancile pot converti in actiuni creditele neperformante ale firmelor. Miza: 21 mld. lei, scrie Financiarul, pe prima pagina.

Cresterea numarului de credite neperformante, cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, a determinat bancile sa desfasoare o noua activitate, detinerea temporara de actiuni la agentii economici care nu-si pot rambursa finantarile.

Practic, este vorba despre clasica actiune de conversie a datoriilor in participatii, insa institutiile de credit se vor implica in redresarea activitatii societatii comerciale aflate in dificultate.