The Economist - The awakening

The Economist - The awakeningIn urma cu doua luni, un vanzator de fructe din Tunisia si-a dat foc pentru a protesta in fata autoritatilor si a lipsei de munca. De atunci, lumea araba s-a aprins. Dupa decenii in care a stat la mijloc intre autocrati si islamisti extremisti, Orientul Mijlociu si-a gasit vocea prin tanara generatie care isi cere drepturile, scrie The Economist. Protestele care au loc zilele acestea in Teheran, Bahrain, Libia, Iordan si Algeria amintesc de o alta rascoala in lant: 1989, anul in care Estul Europei s-a descotorosit de comunism.

Businessweek - Crisis

Businessweek - CrisisVanzatorul de fructe din Tunisia este punctul de plecare si pentru cover story-ul revistei Bloomberg Businessweek. De aceasta data, cauzele foametei din Orientul Mijlociu sunt urmarite pana la secetea din Rusia si Argentina, inundatiile din Canada si mai ales seceta din China, cel mai mare exportator de cereale. Daca lumea va intra sau nu intr-o catastrofa agriculturala depinde de recolta de anul acesta a Chinei. Chiar daca cel mai rau scenariu nu se va concretiza, socul prin care trece rezerva globala de mancare reprezinta un test al umanitatii.

Time - The Generation Changing the World

Time - The Generation Changing the WorldRevista Time compara protestele din Orientul Mijlociu cu revolutiile din 1848. Atunci, lucrurile n-au decurs atat de bine: protestatarii s-au fragmentat si au inceput sa lupte unii impotriva altora; armata a ramas loiala conducerii si a inabusit revoltele; monarhii au asteptat pana cand situatia s-a calmat si in cativa ani au revenit la conducere. S-ar putea ca povestea sa se repete si in cazul protestelor din Orientul Mijlociu. Insa exista doi factori care ar putea sa duca la un deznodamant diferit, sustine Time: tineretea si tehnologia.