Invata regulile jocului

Invata regulile joculuiPornind de la o serie de principii de baza remarcate de Investopedia, mai jos regasiti 10 elemente pe care orice investitor nou in piata ar trebui sa le aiba in vedere inainte sa inceapa sa tranzactioneze.

O minima educatie financiara si cunoasterea principiilor de baza ale tranzactionarii pe bursa sunt doua elemente ce nu trebuie trecute cu vederea atunci cand decideti sa sa investiti in actiuni.

Chiar si in cazul in care aveti de gand sa lasati deciziile importante in seama brokerului sau a consultantului pentru investitii, intelegerea mecanismelor pietei nu trebuie sa fie neglijata.

Educatia poate sa fie facuta atat pe cont propriu, cat si cu ajutorul firmelor de intermediere, majoritatea dintre acestea oferind seminarii si cursuri gratuite pentru investitorii incepatori.

Alege o strategie si nu devia de la aceasta

Alege o strategie si nu devia de la aceastaOrice investitor trebuie sa isi stabileasca obiectivele si strategia inainte de a intra la tranzactionare.

Intrebari precum „care este tinta de profit?”, „care este toleranta la risc?”, „cat timp sunt dispus sa astept pentru a-mi atinge tintele?”, nu ar trebui sa ramana fara raspuns.

Stabilirea acestui plan nu garanteaza insa si succesul in piata. Multi investitori pornesc de la premise buna insa ajung sa piarda bani tocmai pentru ca isi incalca propriile principii.

Exerseaza

ExerseazaMajoritatea firmelor de brokeraj ofera perioade demo, pe parcursul carora investitorii pot sa testeze platformele de tranzactionare realizand schimburi virtuale in piata.

Inainte de a risca bani reali, o idee buna este aceea de a va testa propriile cunostinte prin intermediul unor conturi virtuale.

Studiati insa cu atentie oferta firmelor de brokeraj deoarece in anumite cazuri conturile demo nu iau in considerare si comisioanele percepute de brokeri. Un castig de 3% in doua zile pe un cont demo poate parea satisfacator. Daca tranzactiile sunt insa mici, si brokerul percepe comisioane semnificative (de exemplu 0.5% pe tranzactie), o buna parte din randament se va duce spre broker.

De notat si faptul ca succesul pe o platforma virtuala nu este sinonim cu cel din adevarata piata. Deciziile sunt mult mai dificil de luat atunci cand propriile fonduri sunt in joc.

Verifica conditiile din piata inainte de plasarea ordinului

Verifica conditiile din piata inainte de plasarea ordinuluiO parte din investitori prefera sa tranzactioneze in funcite de stirile financiare si evenimentele politice de importanta majora.

Alti investitori tranzactioneaza in functie de analiza tehnica si alti indicatori care urmaresc miscarile ciclice ale pietei. Exista desigur si investitori care iau in calcul ambele metode.

Indiferent insa de metoda preferata, este mereu imporant sa va folositi de analizele tehnice si fundamentale astfel incat sa va imbunatatiti sansele pentru o tranzactie de succes.

Nu risca mai mult decat esti dispus sa pierzi

Nu risca mai mult decat esti dispus sa pierziEste unul dintre primele sfaturi pe care un broker le da propriilor clienti. Orice investitor pe bursa ar trebui sa isi dezvolte o strategie in functie de nivelul de risc pe care este dispus sa si-l asume.

Nu investiti in actiuni decat banii pe care va permiteti sa ii pierdeti si mereu asigurati-va ca aveti capitalul necesar pentru a face o investitie cand este nevoie

Invata cand sa te opresti

Invata cand sa te oprestiAdministrarea riscurilor se poate face si prin metode automate. Pierderile pot fi limitate folosindu-va de ordinele conditionale pe care majoritatea platformele de tranzactionare ale brokerilor le ofera.

Prin intermediul acestui tip de ordine, puteti intra si iesi din piata in functie de anumite preturi care au fost presetate anterior.

Protejarea castigurilor nemarcate in urma acestor cresteri, cat si identificarea oportunitatilor unor preturi reduse, in conditiile in care evolutia pe termen mediu confirma scenariul pozitiv, pot fi realizate cu ajutorul unor asemenea ordine.

Protectia vine din faptul ca la atingerea pretului de activare, ordinul intra in piata spre executie.

Nu va lasati dominat de emotii

Nu va lasati dominat de emotiiO buna parte din investitori se lasa dominatii de emotii, in special atunci cand fac tranzactii proaste si in goana dupa recuperarea pierderilor ajung la pagube chiar mai mari.

Inevitabil veti inregistra tranzactii esuate. In astfel de cazuri este recomandabil sa nu reactionati impulsiv incercand sa recuperati rapid pierderea.

In schimb, continuati sa ramaneti adeptul strategiei pe care o practicati de obicei sau pur si simplu luati o pauza de la tranzactionare. In cele din urma portofoliul va arata mai bine cu o mica recuperare a pierderii decat doua tranzactii mari complet esuate.

Ajustati-va asteptarile

Ajustati-va asteptarileMulti investitori incep sa tranzactioneze actiuni pornind de la o perceptie fundamental gresita, aceea ca pe Bursa randamentele depasesc mereu oricare alta investitie.

Chiar daca este adevarat ca de-a lungul timpului randamentele actiunilor au depasit adesea alte investitii clasice, precum depozitele bancare, la fel de adevarate sunt si prabusirile pietelor. In acest context este bine ca pentru inceput sa va multumiti cu randamente modeste.

Orice randament peste dobanda bancara ar trebui sa fie considerat o investitie de succes.

Brokerii adesea atrag atentia ca multi investitori incepatori renunta rapid la tranzactionare dupa ce realizeaza ca de multe ori castigurile sunt de doar cateva procente.

Nu evitati lucrurile noi

Nu evitati lucrurile noiChiar daca stabilitatea si urmarirea indeaproape a planului de investitii sunt lucruri importante, investitorilor nu ar trebui sa le fie teama sa isi reevalueze si sa-si modifice strategia daca aceasta nu pare sa functioneze.

Pe masura ce dobandesc experienta, nevoile si obiectivele investitorilor se pot schimba. Daca situatia financiara a investitorului se modifica, si planul de investitii ar trebui sa fie adaptat in concordanta.

De asemenea, chiar daca actiunile raman investitia clasica si poate cea mai simpla pe bursa, instrumente precum contractele futures sau CDS-urile merita sa fie luate in considerare, insa doar dupa dobandirea unui anumit grad de cunostinte despre piata.

Atentie la zvonuri!

Atentie la zvonuri!In special daca sunteti un investitor incepator, nu incercati sa tranzactionati doar in functie de zvonuri, indiferent ca acestea vin din presa, de la brokeri sau de la „cunostinte”.

Cand cititi sau auziti un astfel de zvon puneti-va o intrebare simpla: De ce persoana respectiva dezvaluie informatia si nu o tine doar pentru el?

De cele mai multe ori tranzactionarea pe zvon se poate dovedi paguboasa. Pentru inceput incercati sa faceti schimburi bazandu-va pe regulile de baza si, daca este cazul, pe sfaturile unui broker profesionist.

Sursa imagini: sxc.hu, freedigitalphotos.net