Active de 1,22 mld. lei in iulie

Active de 1,22 mld. lei in iulieFondurile monetare au inregistrat in luna iulie cea mai agresiva crestere a activelor, de 21%, ajungand la nivelul de 1,22 miliarde lei. Aceste fonduri detin 22,47% din numarul total de investitori din industria fondurilor, de aproape un sfert de milion, la finalul primelor sase luni ale anului.

Fondurile monetare investesc preponderent in instrumente ale pietei monetare, in principal depozite la banci si titluri de stat/obligatiuni. Dintre toate fondurile, acestea sunt cele mai sigure, avand un risc minim datorita plasamentelor de pana la 90% in instrumente monetare cu termene scurte si foarte lichide, si maxim 10% in obligatiuni.

Ele sunt recomandate investitorilor care isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt, de regula un an, si urmaresc sa-si mentina valoarea banilor investiti, si in acelasi timp sa obtina un venit.

Fondul monetar imbina avantajele unui cont curent la banci si cele ale unui depozit bancar, oferind castiguri comparabile cu dobanzile bancilor, insa un acces imediat la bani in orice moment, fara pierderea castigurilor acumulate pana la acel moment. Insa, trebuie retinut faptul ca fondurile monetare nu garanteaza restituirea sumei depuse asa cum se intampla cu depozitele bancare.

Citeste si Cum sa alegi fondul de investitii care ti se potriveste

Locul 5 Randament de 8,73%

Fondul Bancpost Plus, administrat de catre EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, a obtinut de la inceputul anului pana in 27 august un randament de 8,73%. In 2008, fondul inregistra un castig de 5,96%.

Bancpost Plus are ca obiectiv stabilitatea din punct de vedere al performantei si lichiditatea ridicata in conditii de expunere limitata la risc.

Politica de investitii a fondului consta in dispersia riscului pe mai multe sectoare economice, fara limite geografice sau de alta natura, si va urmari structurarea plasamentelor cu preponderenta pe piata monetara, in instrumente de credit pe termen scurt si/sau in active lichide, cu respectarea limitelor investitionale prevazute de legislatia in vigoare a pietei de capital, se arata pe site-ul fondului.

Conform informatiilor fondului la data de 28 august, fondul detinea 72% din active in depozite bancare, 17% in titluri de stat si obligatiuni in proportie de 11%.

Valoarea activului net unitar (VUAN) este de 12,86 lei, iar activele detinute de catre fond se ridica la 47,41 milioane lei.

Locul 4 Randament de 9,32%

Fondul Simfonia 1, administrat de catre BRD Asset Management, a inregistrat un randament de 9,32%, pozitionandu-se pe locul al patrulea in functie de castigurile de la inceputul anului din industria de profil. Anul trecut, fondul a obtinut un avans de 9,84%.

Cea mai mare parte a portofoliului administrat de catre Simfonia 1 este formata din lichiditati – 57,80%, investete in depozite 36,24% din active, in obligatiuni 4,37% si in titluri de stat cu 1,60% din active, potrivit informatiilor publicate pe site.

Fondul, infiintat in mai 2001, avea in 28 august o valoarea a activului net (VUAN) de 27,1 lei si administra active de 230,5 milioane lei.

Locul 3 Randament de 10,10%

Fondul OTP ComodisRO, administrat de OTP Asset Management, a reusit sa creasca cu 10,10% de la inceputul anului.

OTP ComodisRO avea sub administrate active in valoare de 89,03 milioane lei, iar valoarea activului net unitar era de 11,77 lei, conform statisticilor din 28 august.

La finalul lunii august, fondul investea 88,7% din active in depozite bancare, 11,05% in obligatiuni corporative, 0,12% in titluri de stat, 0,09% in obligatuni municipale, iar 0,06% erau reprezentate de lichiditati.

Locul 2 Randament de 10,53%

Fondul Raiffeisen Monetar, administrat de Raiffeisen Asset Management, a obtinut un castig de 10,53% de la inceputul anului.

Conform informatiilor de pe site, fondul a investit in iulie 80,4% din active in plasamente monetare, 9,93% in obligatiuni corporative, 6,67% in titluri de stat si 3% in obligatiuni municipale.

Valoarea activului net este de 115.07 lei, iar activele totale detinute erau de 410,5 milioane lei spre finalul lunii august.

Locul 1 Randament de 11,12%

BCR Monetar, administrat de divizia de asset management al Bancii Comerciala Romane, a reusit sa obtina cea mai mare crestere a activelor de la inceputul anului, de 11,12%. Fondul a incheiat anul precedent cu un randament de 11,40%, cel mai ridicat din industria de profil.

Structura portofoliului este formata din depozite, ce reprezinta 54% din active, obligatiuni corporative – 25,84%, certificate de trezorerie – 15,3%, fonduri de obligatiuni (2,67%) si obligatiuni municipale (2,16%).

Potrivit informatiilor prezente pe site-ul fondului, obiectul fondului este de a creste capitalul investit prin plasarea resurselor atrase pe piata monetara si de capital, in instrumente cu venit fix, in scopul obtinerii unor rentabilitatii superioare ratei inflatiei.

Activele administrate de BCR Monetar sunt cele mai ridicate din sectorul de profil, de 592,5 milioane lei. VUAN-ul fondului era de 12,49 lei, la finalul zilei de 28 august.