#10. Sa iti reamintesti ca perceptia este mai importanta decat realitatea

#10. Sa iti reamintesti ca perceptia este mai importanta decat realitateaAceasta greseala nu trebuie evitata doar in perioada de post-criza, ci este valabila oricand, este de parere Nicolae Ghergus, director general al Confident Invest.

“Faptul ca anumite elemente la nivel inferior pe o scala de la micro la macro-influente, devin pozitive imediat in privinta unei companii nu inseamna ca atata vreme cat nu se modifica perceptia la nivelele superioare asupra economiei si pietei din care face parte societatea respectiva, va avea un efect total asupra pretului actiunii”, sustine directorul Confident.

El isi exemplifica teoria prin neincrederea pe care si-a atras-o Dinu Patriciu din cauza unei perceptii neutre si vizionare asupra evolutiei viitoare a pietei sau prin faptul ca majoritatea investitorilor autohtoni au fost vadit deranjati de scaderea ratingului Romaniei de catre Standard&Poor’s si Fitch pe fondul prognozei unor derapaje economice majore si reducerea dramatica a investitiilor straine.

Citeste mai multe articole publicate astazi in suplimentul de investitii personale Money Wall-Street:

Top 5 cele mai “indraznete” fonduri de pensii private facultative


Ce dobanzi mai platesc bancile pentru depozitele in lei sau euro

Studiu de caz: Cum arata un proiect imobiliar de 5 mil. euro in insolventa



#9. Sa nu fii realist privind criza

#9. Sa nu fii realist privind crizaSa crezi ca o criza mai dureaza, este la fel de periculos ca atunci cand criza urmeaza si nu vrei sa-i accepti iminenta. Nimeni, de la speculatori la valuatori, nu a estimat actuala criza de la inceputul ei si in intreaga sa amploarea, explica directorul Confident Invest.

Pesimistii o asteptau, dar acestia nu au crezut in amplitudinea ei, pentru ca au asteptat o asezare rapida a pietelor. De asemenea, optimistii nu au crezut in criza, insa au inteles mai usor violenta acesteia si au luat rapid masurile de precautie.

“Atunci cand economiile incep sa-si revina, optimistii au tendinta de a actiona primii, insa sunt de regula si primii care ies din investitii la primul semnal de stopare a revenirii, in timp ce pesimistii tind sa nu accepte semnalele de iesire din criza si ezita sa ia pozitii de cumparare”, spune Nicolae Ghergus.

#8. Sa ai o atitudine pasiva fata de piata

#8. Sa ai o atitudine pasiva fata de piataDesi ai inceput sa inregistrezi pierderi nu trebuie sa te resemnezi si sa astepti pana cand piata va reveni la nivelele anterioare pentru ca portofoliul sa revina pe plus.

Gabriel Aldea, broker la Intercapital, afirma ca investitorii cu pierderi mari in perioada de scadere a pietei nu au capacitatea de a intrevedea oportunitatea de a recupera, cel putin, deprecierile si sa-si restructureze portofoliul, astfel incat randamentul sa fie optimizat.

#7. Sa crezi ca piata va reveni cel putin la nivelul de dinaintea crizei

#7. Sa crezi ca piata va reveni cel putin la nivelul de dinaintea crizeiGhergus afirma ca pietele nu revin neaparat la nivelurile de dinaintea crizei pentru simplul motiv ca maximele au reprezentat evaluari anacronice asupra valorilor actiunilor, criza reprezentand chiar nevoia de corectare a preturilor, iar evolutia catre nivelurile superioare va fi intarziata pana cand elementele fundamentale ale acestora vor reflecta in mod real acele valori ale preturilor.

De asemenea, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, avertizeaza ca nu trebuie sa investesti in istorie, ci in realitate. Indicatorii economici ai companiilor trebuie raportati la situatia economica prezenta si sa prezinte atractivitate in aceste conditii, nu in functie de rezultatele din anii anteriori.

“Orice investitie trebuie sa se bazeze pe argumente fundamentale ale unei companii si nu pe reactiile de moment ale pietei”, subliniaza Necula.

#6. Sa fii prea implicat emotional in investitii

#6. Sa fii prea implicat emotional in investitiiEmotiile nu au ce cauta intr-o activitate atat de analitica si rationala cum este investitia la Bursa, vanzarea in panica sau entuziasmul excesiv la cumparare nu trebuie sa existe.

“Cine investeste trebuie sa evite o activitate bazata pe extreme si sa nu cada in capcana de a fi prea optimisti sau prea pesimisti. Trebuie evitate sentimentele de lacomie si frica. Cine actioneaza rational va avea intotdeauna de castigat”, afirma Gabriel Necula.

Reprezentantul Intercapital enumera printre greselile care tin de sentimente prudenta excesiva si teama unor corectii sau a inversarii trendului, care determina investitorii sa-si marcheze prea repede profiturile si sa reintre in piata la preturi superioare celor anterioare vanzarii.

#5. Sa investesti pe cont propriu fara sa ai cunostiinte

#5. Sa investesti pe cont propriu fara sa ai cunostiinteInvestitia la Bursa presupune o experienta si o cultura investitionala cel putin medie, iar daca timpul nu iti permite sa fii la curent cu piata este mai bine sa mergi pe mana unui broker si sa nu contezi doar pe deciziile proprii.

“Unii investitorii decid sa mearga pe cont propriu chiar daca nu au suficienta experienta daca nu exista o relatie bine definita intre el si broker sau investitorul prefera sa nu plateasca serviciile de consultanta”, explica Gabriel Necula.

#4. Sa nu iti diversifici portofoliul

#4. Sa nu iti diversifici portofoliulOrice investitie trebuie diversificata si nu este recomandat sa se mizeze totul pe o singura carte. Trebuie sa se aleaga acele domenii care sunt atractive si care se potrivesc profilului de risc al fiecarui investitor, explica Necula.

Totodata, o structura a portofoliului foarte precauta poate dauna profiturilor. “Unii dintre investitori mizeaza si pe trendul de crestere tot pe companii defensive, desi, in mod normal, structura portofoliului ar trebui indreptata catre companii mai dinamice”, sustine Gabriel Aldea.

Printre greselile care trebuie evitate in structura portofoliului se afla si alocarea unor ponderi excesive din portofoliu in actiuni nelichide. Aceasta alocare expune investitorii la riscul de a ramane captivi in companiile respective, evolutia pretului putand fi nefavorabila.

#3. Sa tranzactionezi pe baza ponturilor si a stirilor

#3. Sa tranzactionezi pe baza ponturilor si a stirilorNu este recomandat sa se faca investitii pe informatiile sigure si oferite gratis de “binevoitori”. Desi asta nu inseamna ca unele nu sunt informatii bune, Necula sustine ca de cele mai multe ori o astfel de tranzactionare duce la multe esecuri.

De asemenea, investitorii nu trebuie sa se lase marcati de stirile foarte proaste care vin din zona economiei reale asteptand scaderi masive ale pietei sau chiar o revenire a trendului descendent, lucruri necesare in acceptiunea lor pentru ca piata sa se racordeze la realitatea economica din acest moment.

“In aceasta situatia, investitorii uita ca Bursa este barometrul economiei, anuntand din timp evolutia viitoare a acesteia”, ne-a declarat Gabriel Aldea.

#2. Sa folosesti strategia Buy and Hold

#2. Sa folosesti strategia Buy and HoldStrategia Buy and Hold (cumpara si pastreaza, n.r.) nu mai este de actualitate avand in vedere schimbarile din economia globala, afirma reprezetantul Prime Transaction. Totodata, o disciplina si o strategie pentru a face investitita cat mai profitabila pot ajuta investitorii sa evite pierderile.

Nicolae Ghergus subliniaza ca nu mai trebuie utilizate aceleasi teorii macroeconomice ca inaintea perioadei prin care trecem, deoarece crizele majore aduc schimbari ale mentalitatilor in randul investitorilor, caderi permanente ale unor piete, reorientari ale perspectivelor, precum si modificari majore privind reglementarea pietelor.

#1. Sa crezi ca Bursa poate aduce doar profituri

#1. Sa crezi ca Bursa poate aduce doar profituriInvestitia la Bursa presupune un risc care trebuie asumat, acela de a pierde tot. Pana la aparitia crizei, impresia era ca Bursa aduce doar castiguri, dar ultimii doi ani au dovedit contrariul.

Pentru investitorii noi, impresia este ca randamentele se obtin foarte usor la Bursa. “Rezultatele foarte bune pe termen scurt le creeaza impresia ca randamentele se obtin usor si ca urmare cresc gradual investitiile fara a constientiza si posibilitatea pierderilor”, explica Gabriel Aldea.

El afirma ca, in momentul aparitiei inevitabile a pierderilor, investitorii se sperie si atunci, iar o parte dintre acestia renunta la Bursa.

Necula spune ca aceste riscuri pot fi controlate prin disciplina tranzactionarii cu Take Profit si Stop Loss.