5. Reforma taxelor si impozitelor locale

5. Reforma taxelor si impozitelor localeGermania se afla pe locul al treilea in ce priveste investitiile straine in Romania, dupa Austria si Olanda, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Comertul bilateral dintre Romania si Germania a evoluat foarte bine in ultimii ani si a insumat anul trecut 14 miliarde de euro, Germania devenind astfel partenerul comercial numarul unu al Romaniei.

Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si directorul dezvoltatorului german ECE Projektmanagement Romania, a explicat care sunt cele mai importante lucruri care trebuie facute pentru ca investitorii straini, in special cei germani, sa revina in Romania.

„Unul din cele mai importante lucruri care ar trebui facute in Romania este reforma taxelor si impozitelor locale, taxand profitul si nu procentul din valoarea activelor imobiliare. Aceasta regula sperie foarte mult micii investitori care doresc sa-si construiasca propriile facilitati in Romania”, a declarat Radu Merica (foto).

4. Promovarea Romaniei in mediul international

4. Promovarea Romaniei in mediul internationalUn alt lucru ce ar putea atrage din nou atentia investitorilor germani spre Romania este o promovare activa a tarii in mediul international: promovarea locatiilor, mici masuri de infrastructura care sa usureze gasirea amplasamentelor pentru investitii si responsabilizarea reprezentantilor statului in relatia cu investitorii straini.

Radu Merica da exemplu mai multe proiecte de investitii care au documentele depuse, dar nu primesc autorizatii de constructii pentru ca nu are timp nimeni sa se ocupe de aceste lucruri.

In primele noua luni, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a primit 22 de proiecte din partea investitorilor straini, cu o valoare de 1,5 miliarde euro si peste 6.000 de locuri de munca, proiectele fiind pe domeniile energie, imobiliare, ambalaje si textile.

3. O informare transparenta despre infrastructura

3. O informare transparenta despre infrastructuraRadu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, este de parere ca inca mai trebuie sa se lucreze la o informare mai transparenta asupra dezvoltarii infrastructurii in urmatorii ani.

“Trebuie monitorizate proiectele cu finantare europeana si imbunatatita comunicarea cu sectorul privat despre stadiul atragerii fondurilor de infrastructura. Imaginea actuala a Romaniei in Germania este a unei tari zbuciumata politic unde nu se intampla nimic”, subliniaza Merica.

Recent, Comisia Europeana a anuntat ca va aproba in luna februarie deciziile pentru acordarea cofinantarii de 14 milioane de euro, la solicitarea transportatorului national de gaze Transgaz, pentru dezvoltarea conductelor de interconectare intre sistemul de transport al gazelor naturale din Romania cu cele din Bulgaria si Ungaria.

2. Un pachet de masuri care sa readuca increderea in stat

2. Un pachet de masuri care sa readuca increderea in statAproape cel mai important lucru din perspectiva lui Radu Merica pentru ca investitorii sa revina in Romania este introducerea unui pachet de masuri care sa readuca increderea firmelor in statul roman. Astfel de masuri sunt plata contractelor statului, restituirile de TVA si descentralizarea economica.

La inceputul lunii iulie, Ministerul Finantelor a anuntat ca va aplica un nou sistem de rambursare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre companiile din Romania. Astfel, 80% din plati vor fi facute celor care sunt in asteptare, iar 20% pentru a nu depasi termenul de 45 de zile (n.r: termenul legal de decontare).

La data de 31 mai, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) erau inregistrate peste 10.200 deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, din care 880 erau deconturi suspendate si aproape 2.200 erau deconturi intarziate.

1. Un guvern sustinut de o majoritate parlamentara solida

1. Un guvern sustinut de o majoritate parlamentara solida“Cel mai important lucru care ar trebui facut in Romania, intr-un timp cat mai scurt, este formarea unui guvern sustinut de o majoritate parlamentara solida, cu o popularitate si acceptare sporita in randul populatiei. Aceasta poata readuce increderea populatiei in ziua de maine si poate invigora consumul”, a incheiat presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

In primele zece luni, investitiile straine directe in Romania s-au redus cu 51,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,72 miliarde euro, fiind pentru prima data in cursul acestui an sub nivelul deficitului de cont curent, a anuntat recent Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Citeste si Retrospectiva celor doua luni de criza politica.