5. Comision de administrare cont - intre 0,3% si 0,7%

5. Comision de administrare cont - intre 0,3% si 0,7%La acordarea unui credit, banca deschide clientului un cont pentru a ii vira suma imprumutata in acesta, dar taxeaza debitorul si pentru administrarea acestui cont.

Comisionul de administrare cont este platit de client lunar si, in functie de banca, variaza intre 0,3% si 0,7% din valoarea aflata in sold.

CEC Bank, singura banca detinuta de statul roman care se adreseaza si sectorului de retail, percepe un comision lunar pentru administrarea contului de 0,3%, in timp ce austriectii de la Raiffeisen Bank solicita clientului un comision de 0,45%.

In acelasi timp, UniCredit administreaza conturile clientilor in schimbul unui comision lunar egal cu 0,7% din valoarea aflata in sold.

BCR si BRD, primele doua banci din sistem dupa valoarea activelor gestionate, taxeaza clientii cu 0,35% din valoarea soldului pentru administrarea lunara a contului, iar turcii de la GarantiBank si ungurii de la OTP Bank percep un comision de administrare cont de 0,4%.

4. Comision pentru retragerea de numerar - intre 0,3% si 0,75%

4. Comision pentru retragerea de numerar - intre 0,3% si 0,75%Clientii trebuie sa fie atenti si ce doresc sa faca cu sumele obtinute prin imprumut de la banca daca nu vor sa plateasca mai multe comisioane.
Bancile percep, cel mai des, comisioane pentru retragerea de numerar din cont, valoarea acestui comision fiind chiar de 0,75% din suma retrasa in cazul RBS.

Bancpost si UniCredit taxeaza retragerile de numerar realizate de clienti cu un comision de 0,5% din valoarea retrasa. Banca Transilvania percepe un comision de retragere de numerar de 0,35%, iar GarantiBank solicita un comision de 0,3%.

Alternativa pe care o au clientii este sa faca platile necesare prin conturi bancare, evitand in acest fel retragerea de numerar.

3. Comision de acordare - chiar si 5%

3. Comision de acordare - chiar si 5%Acordarea creditului nu este nici ea gratuita, bancile obtinand venituri importante si din perceperea comisioanelor de acordare a imprumuturilor.

Comisioanele de acordare a creditelor incep de la 1,5% din valoarea sumei imprumutate de la banca, in cazul GarantiBank, dar ajung si pana la 5%, in cazul Piraeus Bank.

ING Bank Romania si Banca Romaneasca solicita un comision de acordare egal cu 2% din valoarea imprumutului. La Banca Transilvania, comisionul de acordare este de 2,5%, iar la Raiffeisen Bank este de 3%.

2. Comisionul de rambursare anticipata - inca nu a fost limitat la 1%

2. Comisionul de rambursare anticipata - inca nu a fost limitat la 1%Cel mai controversat comision bancar, cel de rambursare anticipata a sumelor imprumutate, inca nu a fost limitat de toate bancile la 1% din valoarea rambursata, desi directivele europene solicita acest lucru, iar sansele ca acesta sa fie eliminat sunt si mai mici.

Numarul bancilor care au limitat comisionul de rambursare anticipata la 1% este inca redus, multe institutii de credit practicand, in continuare, comisioane ridicate.

Turcii de la GarantiBank solicita un comision de rambursare anticipata de 2%, iar acesta urca la 2,5% in cazul OTP Bank si Piraeus Bank.

RBS penalizeaza rambursarile anticipate cu un comision de 3%, care la Banca Romaneasca este de 4%, iar la Raiffeisen Bank urca la 4,5%. Cel mai ridicat nivel al comisionului de rambursare anticipata se intalneste la BRD, de 5% pentru rambursarile efectuate in primii 4 ani de la semnarea contractului de imprumut.


1. Comisionul de intarziere la plata - mai mare chiar si decat dobanda

1. Comisionul de intarziere la plata - mai mare chiar si decat dobandaCel mai mare si de actualitate comision pereput de banci este comisionul de intarziere la plata, la care clientii trebuie sa fie foarte atenti deoarece valoarea ridicata a acestuia le poate ingreuna semnificativ serviciul datoriei.

In general, bancile stabilesc comisionul de intarziere la plata ca fiind o dobanda penalizatoare ce se formeaza din dobanda contractuala plus o marja procentuala, dar exista si banci care stabilesc acest comision pe baza unor calcule interne.

BCR, cea mai mare banca din sistem, taxeaza clientii care au intarzieri de 8-30 de zile cu o dobanda penalizatoare formata din dobanda curenta plus 1 punct, iar pentru cei care au intarzieri de peste 30 de zile mai adauga inca 2 puncte.

La Banca Romaneasca dobanda penalizatoare este formata din dobanda contractuala plus inca 50% din dobanda contractuala, iar la OTP Bank dobanda curenta este majorata cu 10 puncte procentuale.

RBS percepe un comision de intarziere la plata egal cu 10% din valoarea ratei intarziate, iar la ING comisionul este de 40%.

Pentru a evita acest comision, cel mai indicat pentru clienti este sa isi achite ratele la timp, iar in cazul in care intampina dificultati financiare sa discute cu banca pentru a cauta solutii alternative, precum reesalonarea sau rescadentarea creditului.