1. Incepe speculatiile daca stapanesti bine domeniul

1. Incepe speculatiile daca stapanesti bine domeniulSa ajungi sa faci speculatii este poate cea mai dificila misiune pe care o ai ca investitor intr-o piata de capital. Asa ca primul sfat pe care Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest, il da celor care doresc sa intre in aceasta lume a tranzactionarii speculative este acela de a porni la drum abia cand stapanesc foarte bine acest domeniu, cand au acumulat deja cativa ani de experienta si cand au timp suficient pentru a-l dedica acestor gen de tranzactii.

Din experienta proprie, Chisu spune ca a spera nu este o metoda de tranzactionare. “Cand ai o pierdere, ia-o. Cea mai intalnita greseala este aceea de a incerca sa iesi pe zero. Din pacate, cel mai adesea sfarsesti prin a pierde si mai mult. De aceea folosesc intotdeauna ordine stop loss (mental daca piata nu permite sa le plasez altfel)”, a explicat brokerul.

Exercitiul speculativ presupune o atentie sporita, timp mult dedicat bursei, viteza de reactie si fina observare a pietei din punct de vedere al raportului de forte.

“Aceste calitati se dobandesc cu timpul, bazandu-se cel mai mult pe experienta capatata ca participant activ in ringul bursier”, explicat Chisu.

In acelasi timp, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, crede ca un speculator de succes are nevoie de mai multe calitati, pe langa experienta in piata bursiera si cunostinte asimilate in timp.

“Rigurozitatea si spiritul analitic sunt doua calitati necesare care ii vor permite sa analizeze si sa anticipeze corect evolutia pretului actiunilor, dar in acelasi timp sa poata urma consecvent o anumita strategie de investitii. Totodata, unui speculator nu trebui sa-i lipseasca curajul si taria de caracter pentru a putea lua deciziile corecte la momentul oportun, chiar daca sentimentul majoritatii este contrar. Adaptabilitatea este de asemenea o calitate necesara, fara de care un speculator neputandu-se plia pe miscarile pietei si nici replia in situatia intrarii in tranzactii pierzatoare”, a explicat Aldea.

2. Acumuleaza cunostinte de analiza tehnica

2. Acumuleaza cunostinte de analiza tehnicaIn activitatea speculativa, analiza tehnica este foarte importanta, in special pentru a primi semnale de cumparare sau vanzare. Astfel, cunostintele despre toti indicatorii tehnici sunt necesare unui bun speculator.

Un investitor de pe bursa ce intentioneaza sa inceapa si speculatii trebuie sa tina cont si de riscuri. Gabriel Aldea (foto) spune ca gradul de risc depinde de mai multi factori, cum ar fi marimea sumei alocate pentru aceasta activitate sau tipul de speculatii – pe actiuni sau pe derivative.

„Astfel, daca ne referim la tranzactionarea derivativelor, gradul de risc pe pietele externe este mult mai mare datorita marimii marjei, mai mici pe aceste piete, ceea ce genereaza un levier mult mai mare. In acelasi timp, avand in vedere ca informarea, este o conditie de baza pentru un speculator de succes, pentru un investitor autohton pare mai facila informarea in legatura cu emitentii locali, ceea ce reduce si riscul asumat”, a explicat brokerul Intercapital Invest.

Pe de alta parte, daca avem in vedere o suma foarte mare alocata pentru speculatii, datorita lichiditatii mult mai reduse a pietei noastre si a alternativelor investitionale reduse, riscul tranzactionarii la Bursa de Valori Bucuresti este mai ridicat decat in cazul celor externe, a mai spus Aldea.

3. Testeaza mai multe strategii de investitii

3. Testeaza mai multe strategii de investitiiGabriel Aldea recomanda speculatorilor sa testeze diverse strategii de investitii, din care sa isi aleaga una si sa o respecte intocmai.

“Orice deviere de la strategie inseamna pierderi”, a spus brokerul Intercapital.

Un lucru important de retinut este ca pentru a fi un trader de succes nu trebuie sa ai intotdeauna dreptate, dar trebuie sa fii intotdeauna obiectiv.

“Daca faci o greseala, analizeaz-o, vezi unde ai interpretat gresit si treci mai departe, nu te invinovati. Ai invatat ceva”, sfatuieste Chisu.

El a mai spus ca accepta ideea ca exista si zile mai proaste si ca pierderile sunt inevitabile.

“Dupa un sir de trei tranzactii pierzatoare nu mai fac nimic in ziua aceea. La mai multe zile de pierdere, iau pauza o saptamana”, explica brokerul IFB Finwest, din propria experienta.

4. Nu tranzactiona mai multe actiuni in acelasi timp

4. Nu tranzactiona mai multe actiuni in acelasi timpCel putin pentru perioada de inceput, de acomodare cu activitatea speculativa, nu este recomandat tradingul pe mai multe actiuni deodata.

Orice speculator la BVB trebuie sa isi aminteasca mereu ca piata romaneasca de capital este emergenta, de aici rezultand uneori volatilitati extreme si comportamente greu de interpretat ale maselor participante.

“Riscuri suplimentare pot surveni si din cauza interventiei nedorite a diversilor factori externi in desfasurarea activitatii bursei, ca spre exemplu lungul si intortocheatul proiect legislativ de schimbare a pragului de detinere la SIF-uri. Alte elemente care ingreuneaza procesul investitional generand riscuri sunt chiar legea fiscala si cadrul legal care sufera modificari dese”, a declarat Mihai Chisu.

Testarea speculatiilor pe alte burse tine de experienta, ca si in cazul derivatelor.

“Abia dupa ca stapanesti bine acest prim domeniu al burselor, adica acela al actiunilor autohtone, te poti gandi sa faci pasul spre piete externe sau piete derivate. Totusi, consider ca cele mai mari oportunitati sunt inca in bursa romaneasca”, a mai spus Chisu.

5. Incepe tranzactionarea cu sume mici

5. Incepe tranzactionarea cu sume miciPentru primele experiente de speculatie este recomandata tranzactionarea de sume mici, pentru acomodarea cu tot ce presupune aceasta activitate.

In acelasi timp, chiar si pentru speculatorii de talie mai mica, este recomandabila abordarea pietelor externe in contextul unui trend negativ al acestora, deoarece le ofera posibilitatea de a castiga si in situatia scaderii cotatiilor prin intermediul vanzarilor in lipsa, considera Gabriel Aldea.

Mai sunt multe alte reguli ce trebuie respectate, ele depinzand de piata in care speculezi, de apetitul la risc pe care il ai si de experienta stransa.

“Dar este evident ca pentru a fi un speculator de succes trebuie sa iti faci un set de reguli pe care sa le respecti pentru a evita capcanele pe care le intinde piata cel mai adesea propriului tau psihic”, a mai spus Mihai Chisu.