1 / 5

1. Incepe speculatiile daca stapanesti bine domeniul

Sa ajungi sa faci speculatii este poate cea mai dificila misiune pe care o ai ca investitor intr-o piata de capital. Asa ca primul sfat pe care Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest, il da celor care doresc sa intre in aceasta lume a tranzactionarii speculative este acela de a porni la drum abia cand stapanesc foarte bine acest domeniu, cand au acumulat deja cativa ani de experienta si cand au timp suficient pentru a-l dedica acestor gen de tranzactii.

Din experienta proprie, Chisu spune ca a spera nu este o metoda de tranzactionare. “Cand ai o pierdere, ia-o. Cea mai intalnita greseala este aceea de a incerca sa iesi pe zero. Din pacate, cel mai adesea sfarsesti prin a pierde si mai mult. De aceea folosesc intotdeauna ordine stop loss (mental daca piata nu permite sa le plasez altfel)”, a explicat brokerul.

Exercitiul speculativ presupune o atentie sporita, timp mult dedicat bursei, viteza de reactie si fina observare a pietei din punct de vedere al raportului de forte.

“Aceste calitati se dobandesc cu timpul, bazandu-se cel mai mult pe experienta capatata ca participant activ in ringul bursier”, explicat Chisu.

In acelasi timp, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, crede ca un speculator de succes are nevoie de mai multe calitati, pe langa experienta in piata bursiera si cunostinte asimilate in timp.

“Rigurozitatea si spiritul analitic sunt doua calitati necesare care ii vor permite sa analizeze si sa anticipeze corect evolutia pretului actiunilor, dar in acelasi timp sa poata urma consecvent o anumita strategie de investitii. Totodata, unui speculator nu trebui sa-i lipseasca curajul si taria de caracter pentru a putea lua deciziile corecte la momentul oportun, chiar daca sentimentul majoritatii este contrar. Adaptabilitatea este de asemenea o calitate necesara, fara de care un speculator neputandu-se plia pe miscarile pietei si nici replia in situatia intrarii in tranzactii pierzatoare”, a explicat Aldea.

Sfaturi pentru speculatorii pe bursaArticole recomandate