# 10: Danemarca

# 10: DanemarcaCu o populatie de doar 5,5 milioane de locuitori, Danemarca ocupa locul al cincilea in functie de calitatii vietii. Copenhaga (foto), capitala tarii, este unul din cele mai scumpe orase din lume.

PIB-ul Danemarcei a crescut cu 0,6% in trimul trimestru din acest an, fiind al treilea trimestru de crestere.

In 2009, Danemarca a avut o scadere economica de 5,1%, fiind cel mai mare declin de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.



# 9: Japonia

# 9: JaponiaJaponia este una din cele mai inovative tari din lume. Cei mai multi oameni o recunosc dupa sushi, Protocolul de la Kyoto sau jocurile Nintendo.

Speranta medie de viata este de 82 de ani, in vreme ce femeile traiesc, in medie, aproape 86 de ani.

Japonia se claseaza pe primul loc in topul tarilor mari in privinta educatiei si pe al patrulea in functie de calitatea vietii.

# 8: Olanda

# 8: OlandaOlanda este una din economiile importante ale Europei afectate de criza financiara. Sectorul sau financiar, unul dintre cele mai mari din Europa, a avut o expunere foarte mare la criza.

Cu toate acestea, Olanda ocupa a treia pozitie din punct de vedere al stabilitatii politice.

Potrivit guvernului olandez, tara lalelelor a avut o crestere economica de 2,1% in 2009.

# 7: Canada

# 7: CanadaCanada se claseaza pe locul al saptelea la general si pe a doua pozitie in privinta educatiei.

Din totalul investitiilor non-comunitare pe care le-a primit Romania in 2009, 200 milioane de euro au provenit din Elvetia, 100 milioane de euro au provenit din Canada, iar offshore-urile au contribuit cu 200 de milioane de euro in investitii, conform unui raport preliminar publicat recent de Biroul European de Statistica.

# 6: Norvegia

# 6: NorvegiaNorvegia, tara europeana in care cele mai multe magazine sunt inchise duminica, ocupa primul loc in ceea ce priveste calitatea vietii.

Statul scandinav cu o populatie de 4,8 milioane de locuitori s-a clasat pe prima pozitie, in ultimii cinci ani, intr-o ierarhie realizata de ONU care se concentreaza pe calitatea vietii.

De asemenea, norvegienii traiesc intr-una din societatile egale din punct de vedere social si economic la nivel mondial.

# 5: Luxemburg

# 5: LuxemburgCu o populatie care nu depaseste 500.000 de locuitori, Luxemburg este unul din paradisurile fiscale ale Europei. In acest context, oamenii de aici sunt printre cel mai bine platiti din lume, cu venituri anuale medii de aproape 60.000 de euro.

Cea mai mica tara din UE ocupa locul al saselea in topul membrilor Uniunii in functie de Investitiile Straine Directe (ISD) atrase in 2009, cu 27,2 miliarde de dolari, arata raportul World Investment Report 2010, realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Totodata, Luxemburg a investit anul trecut aproape 15 miliarde de dolari in alte tari.






# 4: Australia

# 4: AustraliaAustralia, tara care are un numar de locuitori similar cu cel al Romaniei, ocupa locul al patrulea in clasamentul general.

Sistemul educational este foarte important in statul faimos pentru canguri, Australia clasandu-se pe pozitia a treia in ceea ce priveste educatia.

Referitor la dinamismul economiei, Australia se afla pe locul al saselea, in vreme ce evolutia politica o plaseaza pe pozitia a noua.

# 3: Suedia

# 3: SuediaSuedia are cel mai bun mediu politic dintre toate tarile incluse in clasament. Statul din nordul Europei nu a mai fost implicat intr-un razboi de aproape doua secole.

Chiar daca a intrat in UE in 1995, nu a adoptat inca moneda europeana.

De asemenea, Suedia ocupa locul al treilea in topul celor mai putin corupte tari din lume. Datorita mediului foarte libertin, 80% din cetateni voteaza in mod constant.

# 2: Elvetia

# 2: ElvetiaCu o populatie care depaseste cu putin 7,5 milioane de locuitori, Elvetia este una din tarile cu cele mai mari venituri medii/cap de locuitor din Europa.

Locuitorii sai petrec, in medie, aproape 15 ani pe bancile scolii, Elvetia fiind pe locul sase in functie de educatie.

De asemenea, Elvetia ocupa a doua pozitie in ceea ce priveste sanatatea si calitatea vietii.

# 1: Finlanda

# 1: FinlandaIn ciuda iernii foarte lungi, Finlanda reprezinta o tara foarte atractiva din punct de vedere al vietii. Finlanda se afla pe primul loc la general, fiind in top si in ceea ce priveste dimensiunea tarilor.

De asemenea, statul european este in top in ceea ce priveste performantele educationale. Un studiu recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca elevii finlandezi se afla pe primul loc in functie de punctajele obtinute la teste de stiinta, si in top la cele de matematica si de citit.

Mai mult, toti profesorii din Finlanda detin o diploma de master.

# 39: Romania

# 39: RomaniaAflata pe locul 39, Romania este devansata de state ca Malaezia sau Costa Rica, precum si de restul tarilor din Uniunea Europeana (UE),
fiind luati in calcul factori precum calitatea vietii, dinamismul economic, mediul politic, educatia si asistenta medicala,

Romania se afla la jumatatea ierarhiei in cazul sanatatii, pe locul 56 in cazul dinamismului economic, pe 36 in ceea ce priveste mediul politic si pe 49 in privinta educatia. La nivelul calitatii vietii, Romania ocupa locul 36.

Economia Romaniei a fost mai mare cu 0,3%, in termeni reali, in trimestrul al doilea din 2010 comparativ cu primul trimestru din acest an.

Totusi, fata de acelasi trimestru din anul 2009, economia a inregistrat o scadere de 0,5%.

Per ansamblu, economia s-a contractat cu 1,5% in primul semestru din 2010 comparativ cu primele 6 luni din 2009.