5. Economiile emergente

5. Economiile emergenteEconomiile emergente din Asia si America Latina au aratat o crestere solida in 2010 atragand capital in valoare de 86 miliarde dolari in fonduri, ce a dus la o nedorita apreciere a valutelor locale. Fluxul de capital catre aceste regiuni va continua si in 2011, fiind asteptata o crestere economica superioara marilor economii, in medie de 6-7%.

China a fost lider in 2010 cu aproape 10%, dar India poate fi performera acestui an.

„Presupunerea ca aceasta tendinta se va mentine se bazeaza pe: datorii mult mai mici, productivitate superioara, cerere interna in crestere si resurse naturale in unele tari. Principalul risc vor fi presiunile inflationiste ce vor forta majorarea dobanzilor si a rezervelor oligatorii. Cu toate acestea, pietele emergente sunt percepute ca active stabile si o optiune atractiva pentru portofoliul investitorilor”, explica analistii Admiral Markets.

4. Lira sterlina

4. Lira sterlinaDupa tiparirea a 200 miliarde lire sterline in 2010, Banca Angliei a pierdut controlul inflatiei, ajunsa la aproape 4% anualizata.

Analistii celei mai mari companii financiare din UK, Barclays, vad lira drept valuta anului 2011, cu o apreciere de 15% fata de dolar si 10% fata de euro.

„Politica monetara a bancii centrale a ramas neschimbata (0.5%) dupa criza, dar piata incepe sa ia in calcul masuri agresive in 2011-2012. In aceste conditii lira va performa foarte bine in raport cu francul elvetian si yena japoneza, fata de care s-a depreciat aproximativ 50% din 2007 si pana astazi”, sustin specialistii Admiral Markets.

3. Aurul

3. Aurul„Goana dupa aur a continuat si in 2010, pentru al zecelea an consecutiv si un randament de 30%. In istoria de 125 de ani a burselor, doar o singura data un trend major a rezistat mai mult, indicii bursieri intre 1987 si 2000”, se arata in analiza citata.

In tot acest timp puterea de cumparare a „valutei valutelor” a ramas relativ constanta, dar banii de hartie s-au inmultit fara acoperire.

Spaima deficitelor, lipsa de incredere in dolar sau euro si dobanzile minime au influentat cererea pentru Aur, iar acesti factori nu se vor schimba semnificativ in 2011.

Conform analizelor Admiral Markets cotatia Aurului poate atinge nivelul 1.500 dolari/uncie la jumatatea acestui an si maxim 1.800 dolari/uncie in primavara anului viitor.

2. Argintul

2. ArgintulSpre deosebire de aur care este privit mai mult ca o valuta, argintul este in primul rand un metal industrial.

Cererea industriala este asteptata sa creasca cu 20% in 2011, in conditiile in care capacitatea de productie a scazut semnificativ in ultimul suta de ani, ajungandu-se de la 12 miliarde de uncii disponibile in 1900 la numai una astazi.

„Pretul influentat de cererea investitionala, nu de cea industriala, s-a dublat in ultimele 4 luni ale anului trecut si s-a triplat in ultimii 2 ani. Multi specialisti vad argintul ca o investitie superioara Aurului in urmatorii ani, Robert Kiyosaki considerandu-l cea mai buna protectie impotriva inflatiei. Cotatia poate castiga maxim 25% in 2011, piata argintului fiind insa extrem de volatila”, se mai arata in analiza Admiral Markets.

1. Uraniul

1. UraniulDupa o perioada de declin si stagnare, uraniul a inceput sa se aprecieze la jumatatea lui 2010. La nivel global sunt 58 de centrale nucleare in constructie, 25 dintre ele in China si alte 152 in stadiul de proiect.

15% din electricitatea la nivel global este asigurata de centralele nucleare, China consumand 95 milioane tone anual pana in 2030, productia globala fiind de 112 milioane tone.

Cotatia s-a apreciat 35% anul trecut, depasind aurul si acest trend are toate sansele sa continue in acest ritm, tinand cont ca din 2013 Rusia nu va mai exporta uraniu si cererea va depasi cu mult oferta.

„Putin cunoscuta si mediatizata, investitia in Uraniu poate fi o adevarata mina de aur in urmatorii ani”, se mentioneaza in raportul citat.