Cum au evoluat actiunile lichide

Cum au evoluat actiunile lichideBRD si Petrom, cele mai mari companii listate, au avut evolutii opuse in ultima luna. Astfel, actiunile Petrom s-au apreciat cu 10,5%, in timp ce BRD s-a aflat in topul scaderilor, cu o pierdere de 2,2%.

In ceea ce priveste societatile de investitii financiare, SIF Moldova a fost lider la cresteri, cu un plus de 10,2%, urmata de SIF Oltenia (+8,2%) si SIF Banat Crisana (+7,5%). De cealalta parte, SIF Transilvania a urcat cel mai putin (+3,8%).

Cea mai mare scadere din februarie a fost notata in dreptul Ropharma Brasov, ale carei titluri s-au depreciat cu 14,1%. Corectii importante, de 8,3%, respectiv 7,5%, au mai suferit si actiunile Armatura Zalau si VES Sighisoara.

De remarcat ca pierderea de 2,2% a titlurilor BRD a reprezentat a cincea cea mai mare scadere de pe BVB, in februarie. Nici actiunile Transgaz nu au evoluat mai bine, inchizand luna la un pret in coborare cu 3,3%.

Locul 5 - Dafora Medias

Locul 5 - Dafora MediasCompania de foraj si constructii a crescut cu 14,4% luna trecuta, pe fondul unor tranzactii zilnice ce rareori au depasit 100.000 de lei.

De remarcat insa ca in ultimele doua sedinte titlurile DAFR au crescut puternic, in medie cu 5,3%, pe fondul unor rulaje de asemenea in crestere, vineri acestea ajungand la aproape un milion de lei.

Dafora a revenit pe profit in ultimele trei luni din 2010, avand un castig de 1,2 milioane lei, comparativ cu pierderile de 167.000 lei in perioada similara din anul precedent.

Locul 4 - Carbochim

Locul 4 - CarbochimProducatorul de materiale abrazive din Cluj-Napoca a urcat cu 22,5%, dupa doar doua zile de scaderi in februarie.

Cea mai mare crestere a Carbochim a fost notata pe 23 februarie, cand actiunile CBC s-au apreciat cu 12,1%.

In prezent titlurile companiei se tranzactioneaza la un pret de 3,899 lei, Carbochim fiind astfel evaluata la 15,1 milioane lei.

Locul 3 - Azomures

Locul 3 - AzomuresUnul dintre cei mai volatili emitenti de pe bursa locala, Azomures, a castigat 26,9% in februarie.

Analistii considera ca evolutia este in directa legatura si cu rezultatele financiare record anuntate luna trecuta.

Compania a raportat in ultimul trimestru din 2010 un profit net de 58,6 milioane lei, de circa 18 ori mai mult decat in T4 2009.

Locul 2 - Oltchim

Locul 2 - OltchimDiscutiile privind posibila privatizare a combinatului chimic din Ramnicu-Valcea au urcat actiunile Oltchim cu 32,5% in februarie.

"Oltchim creste pe seama zvonurilor pe seama privatizarii. De asemenea in randul investitorilor exista si sperante privind o rentabilizare a cifrei de afaceri, care este una dintre cele mai mari de pe Bursa. In orice caz, nu cred ca aprecierile de luna trecuta sunt sustenabile pe termen lung in cazul acestei companii", a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.

La mijlocul lunii, Ministerul Economiei a anuntat ca au fost demarate procedurile pentru privatizarea Oltchim, in prima jumatate a anului viitor urmand sa aiba loc lansarea propriu-zisa a procesului.

Locul 1 - Prefab

Locul 1 - PrefabProducatorul de materiale de constructii detinut de Marian Milut a avut cea mai buna evolutie, inchizand luna cu un plus de 32,6%.

"Societatile din constructii au ramas mult in urma cand vine vorba de recuperarea pretului actiunilor pe bursa, asa ca nu este surprinzator sa mai vedem uneori niste cresteri mai abrupte in cazul acestora. Trebuie totusi sa avem in vedere si faptul ca lichiditatea scazuta nu a facut decat sa creasca volatilitatea titlurilor Prefab, pretul putand fi urcat usor cu bani putini", spune Adrian Danciu.

Prefab are o valoare de piata de 116,4 milioane lei, aferenta pretului de 2,4 lei/titlu la care au inchis actiunile companiei in sedinta de marti. Potrivit raportului preliminat pe 2010, producatorul a avut un profit net de 3,36 milioane de lei, in crestere cu peste 70% fata de nivelul consemnat in anul anterior.