JPMorgan - BCR - Intercapital Invest

JPMorgan - BCR - Intercapital InvestJP Morgan a fost anul trecut cel mai mare broker de IPO-uri din lume, cu o valoare totala a comisioanelor incasate de 4,14 miliarde dolari. 2010 a fost al treilea an consecutiv in care JP Morgan a fost lider pe piata globala a ofertelor publice de actiuni.

Banca s-a aflat printre principalii intermediari care s-au ocupat de IPO-ul Agricultural Bank of China, in valoare de 12 miliarde de dolari, incasand un comision de 1,96%.

JP Morgan s-a concentrat puternic anul trecut pe dezvoltarea in tarile BRIC, crescand numarul angajatilor din China cu 42%, in Brazilia cu 40% si in Rusia cu 20%.

BCR a ocupat a noua pozitie in topul brokerilor locali pe 2010, cu o valoare totala tranzactionata de 621 milioane lei. Cota de piata a companiei a fost de 3,53%.

Intercapital Invest s-a aflat pe locul 12 in clasamentul brokerilor, cu o cota de piata de 2,91%. Societatea a adus pe BVB in ultimii doi ani fondurile ifond Gold, iFond Financial, OTP Green Energy, OTP WiseRO. De asemenea, Intercapital a intermediat si listarea BVB la propria cota.

Morgan Stanley - Raiffeisen Capital & Investment

Morgan Stanley - Raiffeisen Capital & InvestmentMorgan Stanley a ocupat locul doi anul trecut pe piata ofertelor de actiuni la nivel mondial, incasand comisioane din aceasta activitate in valoare totala de 3,67 miliarde dolari.

Banca a luat in 2010 un comision de 0,4% de pe urma vanzarii titlurilor Citigroup (in valoare de 10,5 miliarde dolari dolari) pe care Rezerva Federala americana le avea sub control de la startul crizei financiare.

Oficialii Morgan Stanley au declarat insa ca cel mai important IPO intermediat 2010 a fost cel de la General Motors. Producatorul auto a dat faliment pe 1 iunie 2009, pentru ca in noiembrie anul trecut sa iasa in piata cu un IPO de 18,1 miliarde dolari – al doilea cel mai mare din istoria SUA.

Raiffeisen Capital & Investment (RCI) s-a aflat pe a doua pozitie in topul brokerilor romani din 2010, cu o cota de 10 procente din tranzactiile facute pe Bursa. Valoarea schimburilor intermediate de RCI a fost de 1,7 miliarde lei. Raiffeisen a fost implicata si in intermedierea listarii pe bursa a Transelectrica, Transgaz si Teraplast.

Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities

Goldman Sachs - UniCredit CA IB SecuritiesGoldman Sachs este cunoscuta ca fiind cea mai influenta banca de pe Wall Street, ea aflandu-se pe locul trei in clasamentul brokerilor de IPO-uri pe anul 2010.

Banca este insa lider la nivel mondial pe piata de M&A, pozitie pe care a ocupat-o cu autoritate, an de an, inca din 2004.

Goldman s-a ocupat anul trecut de intermedierea IPO-ului Financial Engines, companie de consultanta in investitii fondata de William Sharpe, laureat al premiului Nobel pentru economie. Financial Engines a devenit astfel prima companie americana care a batut in 2010 pretul cerut in IPO, strangand din piata 146 milioane dolari, o suma semnificativ mai mare decat asteptarile initiale.

Goldman Sachs se bucura in continuare de un succes important in piata IPO-urilor, desi SEC a dat in judecata banca, acuzandu-i pe oficialii grupului ca au vandut clientilor instrumente fianciare derivate concepute din start pentru a esua.

UniCredit CA IB Securities s-a aflat pe locul 13 in topul pe 2010 al brokerilor de la BVB. Societatea condusa de Liviu Giugiumica a intermediat schimburi de 497 milioane lei, aferente unei cote de piata de 2,82%.

UBS - ING Bank

UBS - ING BankUBS AG este cea mai mare banca din Elvetia, ea fiind anul trecut implicata in intermedierea ofertei publice initiale de la AIA Group.
IPO-ul a avut o valoare totala de 20,5 miliarde dolari, AIA Group reprezentand de fapt operatiunile din Asia ale gigantului american al asiguarilor – AIG Group.

UBS s-a remarcat in 2010 si prin faptul ca a iesit din grupul bancilor care s-au ocupat de IPO-ul General Motors, dupa ce un analist al bancii a trimis clientilor note de evaluare a GM, incalcand astfel regulamentul SEC, institutia care reglementeaza pietele de actiuni din SUA.

Brokerii romani de la ING Bank au intermediat in 2005 listarea retailerului de electronice si electrocasnice - Flamingo International. Anul trecut, ING Bank s-a plasat pe locul patru in topul brokerilor, cu un rulaj total de 1,18 miliarde lei, si o cota de 6,72% din piata romaneasca de actiuni.

Nomura - CEC Bank - Alpha Bank

Nomura - CEC Bank - Alpha BankJaponezii de la Nomura, cea mai amre banca de investitii din Japonia, reprezinta singurul grup bancar care a trecut de efectele crizei pe cont propriu, neprimind ajutoare din partea statului. De cealalta parte, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs si UBS au primit din partea guvernelor din tarile de provenienta ajutoare financiare pentru a evita posibile falimente.

Cel mai important IPO al Nomura din 2010 a fost cel de la Dai-ichi Life Insurance's, in valoare de 11 miliarde dolari. Potrivit unor estimari neoficiale, bancherii de investitii au incasat comisioane de circa 344 milioane dolari de pe urma acestui IPO. Dai-ichi este a doua cea mai mare companie de asigurari de viata din Japonia.

La cest IPO au mai participat, ca brokeri secundari, Bank of America Merrill Lynch si Mizuho Securities. Aproape 30% din actiunile scoase in oferta au fost vandute investitorilor din afara Japoniei.

Alpha Finance, divizia de brokeraj de la Alpha Bank, a ocupat pozitia 27 in clasamentul brokerilor pe 2010. Rulajul intermediat a fost de 122,6 milioane lei, in vreme ce cota de piata s-a aflat la 0,7%. Din 2008, Stere Farmache, presedintele BVB, ocupa pozitia de prim-vicepresedinte in cadrul Alpha Bank.

Renaissance Capital - BT Securities

Renaissance Capital - BT SecuritiesRusii de la Renaissance Capital opereaza mai ales in tarile emergente, fiind una dintre cele mai cunoscute banci de investitii specializata in operatiuni de M&A.

Renaissance impreuna cu FTSE Group au conceput indicele FTSE Renaissance IPO Composite Index, care urmareste evolutia IPO-urilor la nivel global.

Banca are sub administrare si fondul IPO Plus, singurul fond mutual care investeste doar in companii listate recent pe bursa.

BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania. Societatea a ocupat anul trecut locul cinci in topul brokerilor, cu o cota de piata de 6,72%. Valoarea totala a schimburilor intermediate a fost de 1,1 miliarde lei.