10. Vesti bune din economie

10. Vesti bune din economieinvestitiile straine directe au totalizat in ianuarie 240 de milioane de euro, comparativ cu valoarea de 31 de milioane de euro din prima luna a anului trecut, reprezentand in principal credite intra-grup.

Investitiile straine directe au finantat integral deficitul contului curent din ianuarie, de 15 milioane euro.

Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in martie, iar Romania a urcat fata de februarie o pozitie, pe locul al treilea, intre statele Europei Centrale si de Est in aceasta privinta, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari pentru Romania pe o perioada de sase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte.

9. Mini boom economic, in an electoral?

9. Mini boom economic, in an electoral?Romania ar putea inregistra un "mini-boom" economic in anul 2012, un an electoral in care Guvernul ar putea renunta la austeritatea fiscala si salariala, potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale. Acest scenariu este, insa, putin probabil in viziunea economistilor romani consultati de Wall-Street.ro, care avertizeaza ca economia trebuie sa se dezvolte organic si nu printr-un puseu electoral.

Citeste aici mai multe detalii.

8. Cat s-au mai ieftinit chiriile apartamentelor din tara

8. Cat s-au mai ieftinit chiriile apartamentelor din taraChiriile apartamentelor din tara au scazut in ultimele sase luni cu pana la 12%, cele mai afectate fiind garsonierele din Constanta si Timisoara, arata un studiu al portalului imobiliare.ro.

Tot mai multi proprietari au preferat sa isi inchirieze apartamentele, ceea ce a determinat o crestere a numarului de oferte si, implicit, scaderea preturilor. In comparatie cu inceputul toamnei trecute, chiriile sunt cu pana la 12% mai mici. Cele mai mari diferente exista la garsonierele din Constanta (-11,9%) si Timisoara (-8,9%), dar si la apartamentele cu doua (-7,2%) si trei camere (-8,3%) din Cluj-Napoca”, explica Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.

Vezi aici cum arata situatia chiriilor, pe orase

7. Cine sunt gigantii care se bat pentru felia Petrom

7. Cine sunt gigantii care se bat pentru felia PetromOferta publica secundara de la Petrom, estimata la 500 de milioane de euro, i-a strans la apel pe primii trei jucatori din piata IPO-urilor, precum si pe cele mai mari banci din Elvetia si Japonia. Cine sunt cei care se bat pe un comision de aproximativ 5 milioane de euro?

Citeste topul gigantilor intrati in cursa pentru Petrom

6. Investitorii straini au propus investitii in economie

6. Investitorii straini au propus investitii in economieInvestitorii straini le-au propus guvernantilor un set de 10 investitii in valoare de 23 de miliarde de euro care ar genera in perioada 2011 - 2015 un plus de 23,7% la nivelul Produsului Intern Brut si circa 445.000 de noi locuri de munca.

Insa, realizarea investitiilor ar presupune costuri la bugetul de stat de 11,9 miliarde de euro si ar genera venituri de doar 8,9 miliarde de euro.

Wall-Street.ro prezinta topul celor 10 investitii propuse de Consiliul Investitorilor Straini.

5. Companiile sparg lacatul angajarilor

5. Companiile sparg lacatul angajarilorPe durata a doua saptamani, companiile pun la bataie peste 3.500 de locuri de munca, in cadrul a trei targuri de joburi, aproximativ 50% din oferta fiind destinata candidatilor cu doi-trei ani de experienta pe piata muncii.

Companiile de pe piata locala si-au dezghetat bugetele de resurse umane si sunt pregatite sa profite de lunile de primavara pentru a-si definitiva echipele care sa le ajute sa-si indeplineasca strategiile de business stabilite la inceput de an.

De asemenea, mediul privat s-a mutat la targurile de joburi pentru ca vrea sa exploateze apropierea vacantei de primavara, in care studentii se orienteaza fie catre un job part-time, fie catre un stagiu de practica, platit sau nu.

4. Cat de sigure sunt centralele nucleare

4. Cat de sigure sunt centralele nucleareSituatia grava de la centrala nucleara Fukushima din Japonia ridica semne de intrebare cu privire la siguranta centralelor nucleare din intreaga lume. Nemtii au inchis deja sapte centrale, iar Romania, cu un grad ridicat de producere a seismelor si cu o centrala nucleara la Cernavoda, nu este mai la adapost de aceste nelinisti.

Doi specialisti in fizica nucleara explica pentru cititorii Wall-Street.ro ce s-a intamplat in Japonia si daca este cazul sa ne facem griji pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

3. Anomalie in salariile conducerii Tarom

3. Anomalie in salariile conducerii TaromRuxandra Brutaru a demisionat din functia de director general al Tarom, remunerata cu 6.600 de lei, pentru a ocupa o pozitie mai bine platita (15.000 lei), desi inferioara, de director general adjunct in companie, potrivit purtatorului de cuvant al Departamentelor PSD, Olguta Vasilescu.

Ruxandra Brutaru a declarat, potrivit Mediafax, ca a demisionat din functia de director general al Tarom din motive personale, legate de nevoia de a sta mai mult timp alaturi de familie, dar si din cauza salariului redus.

"Plecarea mea tine si de salariu, dar nu e motivul principal. Sunt mama, am un copil care incepe scoala si care nu ma vede", a afirmat Brutaru.

2. A picat a opta motiune impotriva guvernului Boc

2. A picat a opta motiune impotriva guvernului BocMotiunea de cenzura depusa de opozitie ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii a picat.

Aceasta a fost a opta motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc.

Motiunea de cenzura este, matematic, respinsa, doar 216 parlamentari participand la vot, fata de necesarul de 236 de voturi pentru adoptare.

Rezultatul votului a fost 211 pentru, 4 voturi impotriva si unul anulat.

1. Cum arata Japonia la o saptamana de la dezastru

1. Cum arata Japonia la o saptamana de la dezastruPagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremurul puternic de vinerea trecuta se vor plasa intre 14.000 miliarde yeni si 15.000 miliarde yeni, adica 171-183 miliarde de dolari, se arata intr-o analiza a Credit Suisse.

Premierul Japoniei: Traversam cea mai dificila criza de la Al Doilea Razboi Mondial

Imparatul Japoniei se declara „profund ingrijorat” de situatia grava de la centrala nucleara afectata de recentele cutremure, acesta cerand populatiei sa ramana unita pentru a putea trece peste cea mai mare criza pe care tara sa o are de infruntat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Analistii Goldman Sachs se asteapta ca producatorul auto Toyota sa aiba pierderi zilnice de 73,3 milioane de dolari din cauza catastrofei din Japonia. Cate milioane de dolari pierd producatorii auto

Angajati ai unor companii precum Blackstone Group, BMW si BNP Paribas pleaca din Japonia, in timp ce autoritatile nipone fac eforturi sa raceasca reactoarele nucleare avariate grav de cutremur.

Bilantul Japoniei la 3 zile dupa dezastru. Ce urmeaza pentru economie?