Locul 5 - Hong Kong

Locul 5 - Hong KongBursa din Hong Kong ocupa a cincea pozitie in lume, 4,77% din capitalizarea mondiala fiind tranzactionata pe aceasta piata, arata o analiza a firmei de investitii Bespoke Investment.

Valoarea totala a companiilor listate la Hong Kong era de 2,7 trilioane dolari la sfarsitul anului trecut.

Printre cele mai importante nume de la Hong Kong se afla China Mobile, cu o valoare de piata de 182 miliarde dolari si PetroChina (324 miliarde dolari).

Locul 4 - Marea Britanie

Locul 4 - Marea BritanieMarea Britanie si-a mentinut in ultimii sase ani cea de-a patra pozitie din topul burselor, valoarea companiilor listate in prezent reprezentand un procent de 6,49% din totalul mondial.

Potrivit celor mai recente date, capitalizarea totala a pietei londoneze ajunge la 3,6 trilioane dolari.

Gigantul petrolier Royal Dutch Shell este cea mai bine cotata companie britanica (223 miliarde dolari), urmat de HSBC Holdings (192 miliarde dolari) si British Petroleum (150 miliarde dolari).

Locul 3 - Japonia

Locul 3 - JaponiaBursa de la Tokio a scazut cu aproape 20% in zilele ce au urmat cutremurului de pe 11 martie. Chiar daca actiunile japoneze au inregistrat reveniri in sedintele urmatoare, caderea a permis Chinei sa depaseasca Japonia in clasamentul mondial.

Bursa nipona ocupa astfel locul trei in top, cu un procent de 7,05% din capitalizarea mondiala. In ultimii ani capitalizarea pietei s-a erodat, pe masura ce pietele emergente au castigat teren prin noile listari.

Toyota Motor, cel mai mare producator de autoturisme din lume, este principala companie listata, in prezent avand o valoare de piata de 128 miliarde dolari.

Locul 2 - China

Locul 2 - ChinaBursele din China au inregistrat o dezvoltare spectaculoasa incepand cu anul 2005, listarea mai multor companii mamut, controlate de catre guvernul de la Beijing, urcand puternic capitalizarea pietei, pana la nivelul de 4 trilioane dolari.

La aceasta data, pietele de la Shanghai si Shenzhen totalizeaza 7,38% din capitalizarea mondiala a burselor, asta dupa ce in 2005 procentul era de doar 1,25%.

Cu toate ca se afla pe locul doi in clasamentul international al burselor, pietele din China nu sunt inca in total liberalizate, investitorii, in special cei straini, avand in continuare restrictii in privinta achizitionarii de actiuni in cadrul anumitor companii considerate strategice de catre stat. Cu o valoare de 259 miliarde dolari, Industrial & Commercial Bank Of China este principala companie listata, ea ocupand si locul trei la nivel mondial.

Locul 1 - SUA

Locul 1 - SUANew York Stock Exchange (NYSE) si NASDAQ raman in continuare cele mai mari burse din lume, avand o capitalizare totala ce depaseste 20 trilioane dolari.

Chiar daca inca pastreaza un avans considerabil, pozitia de lider a SUA a devenit tot mai putin sigura in ultimii sase ani. Cresterea puternica inregistrat de China si alte state emergente, care de la mijlocul anilor 2000 si-au dublat procentul pe care il detin din capitalizarea mondiala a burselor, ameninta suprematia Statelor Unite.

In 2005, cele doua piete americane detineau 42,2% din capitalizarea burselor la nivel global, procentul reducandu-se la 30,4% in momentul de fata.

Pe NYSE este listat grupul petrolier Exxon Mobil, cea mai mare companie din lume in 2010, cu o capitalizare de 409 miliarde dolari. Apple, producatorul iPhone si al computerelor Macintosh, o urmeaza indeaproape, valoarea de piata a companiei fiind cifrata la 312 miliarde dolari.