David Tepper - Actiuni bancare subevaluate

David Tepper - Actiuni bancare subevaluateProprietarul fondului american de investitii Appaloosa Management a facut in 2009 circa 7 miliarde dolari, investind in actiuni bancare subevaluate si mizand pe faptul ca economia va evita o noua mare depresiune, precum cea de la inceputul anilor ’30, scrie Business Insider.

In februarie si martie 2009, David Tepper era printre putinii cumparatori din piata care inca mai cauta actiuni subevaluate, noteaza Wall Street Journal. Acesta a cumparat in special titluri Bank of America la un pret de sub 3 dolari, si Citigroup pentru mai putin de un dolar.

La acel moment au existat investitori in fondul Appaloosa care nu au fost de acord cu viziunea lui Tepper.

“Ma simteam de parca eram singur. In unele zile nu exista niciun cumparator pe anumite actiuni”, isi aminteste David Tepper.

Sursa imagine leverageacademy.com

Jesse Livermore - Vanzari short inainte de Marea Depresiune

Jesse Livermore - Vanzari short inainte de Marea DepresiuneJesse Livermore a facut o avere de 100 milioane dolari dupa ce a vandut short actiuni chiar inainte de prabusirea pietelor din 1929. Acesta mai facuse alte trei milioane de dolari in 1907, profitand de panica de pe bursa. Cu toate acestea, Livermore a pierdut in anii urmatori aproape toti banii care ii castigase speculand trendurile economice.

Americanul a inceput sa lucreze in pietele de capital la varsta de 14 ani, dupa ce fugise de acasa, incercand sa evite o viata de fermier. Primul sau loc de munca a fost la firma de brokeraj Paine Webber, acolo unde publica cotatiile actiunilor.

Jesse Livermore a pierdut cea mai mare parte a banilor pe care ii facuse pe bursa dupa ce a incalcat o parte din regulile pe care chiar el le stabilise. A ascultat de sfatul unei alte persoane, desi prefera sa lucreze pe cont propriu, si a continuat sa cumpere actiuni pe o pozitie aflata deja in pierdere.

Sursa imagine turtletrader.com

Peter Lynch - Actiuni Fannie Mae

Peter Lynch - Actiuni Fannie MaeLynch a condus fondul de investitii Fidelity Magellan Fund din 1977 pana in 1990, cand s-a retras din piata. Activele fondului au crescut in perioada mentionata de la 18 milioane dolari pana la 14 milirade dolari. In cei 13 ani in care s-a aflat la conducerea Fidelity Magellan, un jucator care investise 1.000 de dolari ar fi castigat 28.000 de dolari.

Tranzactiile de succes ale lui Lynch au inceput dupa ce acesta a inceput sa cumpere actiuni la banca ipotecara Fannie Mae, inca de pe vremea cand un astfel de titlu valora 5 dolari.

Pana in 1989, aproape 5% din activele Magellan erau investite in Fannie Mae. Actiunile bancii au urcat ulterior de la 16 dolari la 42 dolari, si au continuat sa creasca in anii ’90.

Principiul de investitii urmat de Peter Lynch a fost „Investeste in ce cunosti”, acesta popularizand conceptul economic de “cunostinte locale”. Lynch considera ca acest fundament este un punct de plecare pentru investitori. De asemenea, el a spus deseori ca investitorii individuali sunt mai capabili sa obtina profit din actiuni decat un manager de fond, deoarece ei pot gasi idei de bune investitii in viata lor de zi cu zi.

Sursa imagine: monevator.com


George Soros - Deprecierea lirei sterline

George Soros - Deprecierea lirei sterlineCunoscut ca „omul care a invins Banca Angliei”, George Soros a devenit unul dintre cei mai cunoscuti jucatori din lume dupa ce in 1992 a pariat 10 miliarde dolari pe o scadere a lirei sterline. In urmatoarele zile banca centrala a retras lira din EERM (European Exchange Rate Mechanism) ducand la deprecierea monedei britanice, evolutie care i-a adus lui Soros peste un miliard de dolari, sau chiar doua, daca ar fi sa ne luam dupa raportarea ulterioara facuta de omul de afaceri.

De-a lungul timpului insa, in pietele financiare au existat voci care au pus tranzactia facuta de Soros pe seama unor informatii privilegiate obtinute de acestia. Respectivele acuze nu au fost insa dovedite.

George Soros a plecat din Ungaria in Marea Britanie la varsta de 17 ani, acolo unde a absolvit London School of Economics in 1952. Acesta a lucrat ca manager de investitii in cadrul mai multor companii de pe Wall Street, trecand pe cont propriu in 1973, cand a infiintat fondul de hedging Soros, transformat intre timp in Fond Quantum.

Soros a declarat ca de cele mai multe ori se misca in sensul turmei, dar cauta intotdeauna oportunitati de a face ceva diferit pentru a obtine un profit mai mare.

Spre sfarsitul aniilor 1980, acesta a renuntat la managementului Fondului Quantum si a inceput sa doneze sume enorme de bani in intreaga lume prin fundatia sa Open Society.

Sursa imagine: wikimedia.org

Andrew Hall - Petrolul la 100 de dolari

Andrew Hall - Petrolul la 100 de dolariAndrew Hall, fost trader pe sectorul energetic la Citigroup, a cumparat contracte futures in 2003, mizand pe faptul ca pretul barilului de petrol va trece de 100 dolari in urmatorii cinci ani.

In 2008 acest lucru s-a intamplat, iar Hall a facut un profit de 250 milioane dolari in nume propriu. Pe langa aceasta suma, traderul a adus bancii o buna parte din veniturile de 667 milioane dolari din tranzactiile facute pe piata marfurilor, sau circa 10% din venitul net al Citigroup pe 2008.

Andrew Hall s-a aflat si in centrul unui urias scandal pe Wall Street, dupa ce in 2009 a cerut Citigroup sa onoreze un contract prin care gigantul financiar se angaja sa ii plateasca traderului bonusuri in valoare de peste 100 milioane dolari. Cererea a venit in contextul in care bonusurile bancherilor se aflau in atentia opiniei publice, iar Citi tocmai primise un ajutor de stat de 45 miliarde dolari.

Sursa imagine: benzinga.com

Steven Cohen - Actiuni subevaluate

Steven Cohen - Actiuni subevaluateIn octombrie 1987, la o zi dupa ce bursa americana suferise o cadere de 22%, Steven Cohen a pariat 50 milioane dolari pe titlurile pe care le considera subevaluate. A doua zi piata a inregistrat o revenire, traderul reusin sa stearga o buna parte din pierderea pe care compania sa le avea.

Cohen a intrat in brokeraj in 1978 lucrand la firma Gruntal&Co. In prima sa zi el a facut 8.000 de dolari bani proprii, mai apoi aducand companiei cel putin 100.000 dolari profit zilnic.

In 1992 a fondat SAC Capital, fond de investitii care astazi administreaza active de peste 16 miliarde dolari. Niciun angajat nu este platit de in functie de performantele companiei, ci doar in functie de performantele proprii – „mananci doar ce vanezi”, asa cum ii place lui Cohen sa spuna.

SAC Capital este cunoscut si ca fiind cel mai scump fond de investitii din SUA. Onorariul perceput este de 50%, plus 3% pentru taxa de management, fata de 20% din profit si 3% pentru administrare – comisioanele cerute in general de alte fonduri de pe Wall Street.

Cohen se afla si printre cei mai importanti colectionari de arta din SUA, cu investitii de peste un miliard de dolari in acest domeniu.

Sursa imagine: benzinga.com

John Paulson - Aur si anticiparea crizei subprime

John Paulson - Aur si anticiparea crizei subprimeJohn Paulson este cunoscut in primul rand pentru faptul ca a anticipat prabusirea pietelor imobiliare din ultimii ani, mizand impotriva ipotecilor riscane. De pe urma acestui pariu el a castigat 3,7 miliarde dolari.

Nu multa lume stie insa ca Paulson a facut chiar mai multi bani in 2010 investind sume masive in aur. Americanul a realizat astfel un profit de 4,9 miliarde dolari anul trecut, ocupand astfel prima pozitie intr-un top al celor mai buni manageri de fond.

John Paulson conduce fondului de hedging Paulson&Co. In septembrie 2008 el vandut short actiuni la patru dintre cele mai mari cinci banci britanice. Un an mai tarziu, compania sa a incasat un profit de 280 milioane lire sterline de pe urma acestei tranzactii.

Paulson ocupa locul 45 in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume in 2010, cu o avere estimata la 12,4 miliarde dolari.

Sursa imagine: absolutereturn-alpha.com