Listarile Transelectrica si Transgaz din 2006 si 2008

Listarile Transelectrica si Transgaz din 2006 si 2008Chiar daca au avut loc cu mai bine de patru ani in urma, ofertele publice initiale (IPO) realizate la Transelectrica si Transgaz au ramas si pana astazi cele mai importante din istoria ultimului deceniu.

Succesul celor doua IPO-uri a fost unul enorm, fapt dovedit si de batalia pe care investitorii au purtat-o in perioada de subscriere, cand brokerii au primit ordine de cumparare de SAPTE ori (cazul Transelectrica) si chiar de 29 de ori (cazul Transgaz) mai multe decat actiunile disponibile la vanzare.

Serbam 7 ani de viata in online-ul si business-ul romanesc! Wall-Street.ro a implinit 7 ani si vom marca acest lucru prin analize si interviuri aniversare.


Bursa atinge maximele istorice (2007)

Bursa atinge maximele istorice (2007)Cum suna randamente de 50% in sapte luni? Dar BET la 10.000 de puncte, BET-FI la aproape 100.000 de puncte si rulaje zilnice de cel putin 20 de milioane de euro pe BVB si Rasdaq?

Dupa trei ani de criza, poate parea un vis prea frumos, dar situatia era perfect reala in 2007, anul de apogeu al Bursei de Valori Bucuresti.

Acum cinci ani BVB se indrepta cu pasi mari spre lumea buna a pietelor de capital din Europa. In prezent insa, Bursa abia daca se poate lauda ca a intrat in cursa de recuperare.

Delistarea Kandia Excelent (Mai 2008)

Producatorul de dulciuri Kandia – Excelent a fost delistat de pe bursa in luna mai 2008, dupa ce britanicii de la Cadbury Schweppes au preluat controlul companiei.

La acea data, Kandia a fost evaluata la peste 100 milioane de euro. Cadbury a platit cu aproape 15% mai putin decat pretul din piata al actiunilor Kandia, achizionand pachetele detinute de Meinl Bank AG si Axis Investments (un vehicul de investitii al Meinl).

Dupa realizarea acestei tranzactii, grupul Cadbury a cumparat participatiile minoritare de la micii actionari de pe Bursa si a delistat compania.

Cea mai mare scadere anuala din istoria Bursei (2008)

Cea mai mare scadere anuala din istoria Bursei (2008)Dupa un an 2007 de euforie completa, prabusirea din 2008 a reprezentat un adevarat soc pentru toti actorii din piata.

Falimentul bancii americane Lehman Brothers si valul de soc ce a urmat acestui eveniment a spulberat toate castigurile investitorilor din pietele de capital, Romania nefiind o exceptie.

70%, cu atat a scazut per ansamblu Bursa de Valori Bucuresti in 2008. In cazul actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF), unele dintre cele mai tranactionate titluri din piata, caderea a depasit 84%.

Toamna anului 2008 a speriat, la propriu, investitorii de pe bursa. Numarul acestora nu a revenit nici in prezent la nivelurile inregistrate inaintea caderii Lehman.

Listarea Fondul Proprietatea (ianuarie 2011)

Listarea Fondul Proprietatea (ianuarie 2011)Unul dintre putinele evenimente majore pozitive care au avut loc in perioada de criza. Fondul Proprietatea a fost adus pe BVB dupa amanari care la un moment dat pareau interminabile.

Cu doar cateva luni inainte de listare, Franklin Templeton a fost desemnat administratorul societatii, iar noul manager general a devenit polonezul Greg Konieczny (foto dreapta).

Listarea FP a avut insa si parti dezamagitoare. Pretul din piata al actiunilor, cu mult sub nivelul la care fostii proprietari din regimul comunist au fost despagubiti, i-a dezamagit pe acestia.

In plus, chiar daca in 2011 lichiditatea BVB a fost practic dusa in spate de actiunile Fondului Proprietatea, valoarea tranzactiilor cu titluri FP a fost de asemenea sub asteptari.

Cea mai mare tranzactie din istoria Bursei (februarie 2011)

Cea mai mare tranzactie din istoria Bursei (februarie 2011)La inceputul anului trecut, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD, tranzactia insumand 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Deal-ul a impins si lichiditatea BVB pana la cel mai inalt nivel atins vreodata si a reprezentat mai bine de o treime din valoarea tranzactiilor realizate in 2010 pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A).

Numele cumparatorului nu a fost dat publicitatii nici pana in prezent.

Ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% (decembrie 2011)

Ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% (decembrie 2011)Dupa ani de asteptare, speculatii si promisiuni, pragul la SIF-uri a fost majorat de la 1% la 5% in ultima luna din 2011.

Evenimentul a rivalizat si, din anumite puncte de vedere, chiar a depasit importanta listarii Fondului Proprietatea de la inceputul anului trecut.
In anii ’90 pragul pentru detinere la SIF-uri a fost introdus pentru a evita situatia in care un singur grup de actionari ajung sa controleze o mare parte din aceste societati de investitii, si, implicit, din averea nationala a Romaniei.

SIF-urile si-au schimbat portofoliile odata cu trecerea anilor, timp in care tot mai mutle voci din piata au cerut eliminarea acestei limitari pentru a da dreptul actionarilor sa ia deciziile importante in privinta SIF-urilor.

Parerile pro si contra prag SIF-uri inca mai persista si in ziua de astazi, insa majoritatea expertilor din piata considera ca eliminarea sau cresterea progresiva a acestuia reprezinta o masura buna.

Surse imagini:
freedigitalphotos.net, Jo Naylor/Flickr, geograph.org.uk, Agerpres, sxc.hu