10. Zentiva: 139%

10. Zentiva: 139%Compania Zentiva Romania (SCD) a crescut cu aproape 140 de procente in primele noua luni ale anului, dupa ce si in primul semestru a fost printre liderii bursei.

Compania a derulat in perioada 12 august - 22 septembrie o oferta de preluare, in cadrul careia actionarul majoritar Sanofi Aventis si-a majorat participatia, de la 74,91%, pana la 78,3%, dupa ce actionarii minoritari au vandut doar 14,18 milioane actiuni, la un pret de 0,70 lei/unitate, in conditiile in care grupul francez facuse oferta pentru 104,62 milioane actiuni.

Profitul net al companiei farmaceutice Zentiva Romania a scazut dramatic in prima jumatate din acest an, la 8,54 milioane lei (2,02 milioane euro), in contextul in care cifra de afaceri s-a redus cu 12%, iar cheltuielile totale au sporit cu 17%. In primele sase luni din 2008, compania obtinuse un profit net de 22,03 milioane lei.


9. SIF Transilvania: 150%

9. SIF Transilvania: 150%Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF3) este singurul SIF aflat in top 10, cu o apreciere de 150 de procente in primele trei trimestre.

Cele mai recente stiri legate de aceste societati, care au si determinat cresterea interesului investitorilor, se leaga de majorarea pragului de detinere, de la 1% la 5%, care urmeaza a fi aprobat de plenul Senatului.

Activele SIF Transilvania au urcat in august cu 126,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,49 miliarde de lei.

Recent, SIF3, care controleaza 99% din Orizont Turism Predeal (ORTU), a decis majorarea capitalului social al companiei hoteliere cu 6 milioane lei, prin aport de numerar.

8. Biofarm: 168%

8. Biofarm: 168%Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) consemneaza o apreciere de 168 de procente in primele trei trimestre ale anului. Companiile farmaceutice sunt considerate "defensive" si au tinut atentia investitorilor.

La sfarsitul primului semestru, Biofarm era pe locul 4 in Top 5 cresteri.

Biofarm si-a conservat profitul net in primele sase luni ale acestui an, la 9,32 milioane lei (2,20 milioane euro). Afacerile companiei au sporit cu 9% comparativ cu perioada similara din 2008. BIO a avut in primul semestru din 2008 un profit similar, de 9,31 milioane lei.

7. Rompetrol Rafinare: 169%

7. Rompetrol Rafinare: 169%Rompetrol Rafinare (RRC) a incheiat primele luni ale anului cu o apreciere de 169%, fiind tot timpul in vizorul investitorilor.

Mai mult, The Rompetrol Group a inceput sa pregateasca documentatia necesara lansarii ofertei publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinare (RRC), unde detine in mod concertat 75,32% din capital, dar cere CNVM o prelungire a termenului pentru depunerea documentelor, pana in 30 octombrie.

La sfarsitul lunii iunie, omul de afaceri Dinu Patriciu a iesit complet din actionariatul Rompetrol, iar kazahii de la KazMunaiGas se inhama la datorii istorice catre statul roman si la pierderi uriase cu Petromidia, pana zilele acestea supranumita “perla” lui Dinu Patriciu.

Rompetrol Rafinare a inregistrat pierderi de 291,9 milioane lei (68,42 milioane euro) in primele trei luni ale acestui an, de 8,5 ori mai mari decat cele afisate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul sporirii cheltuielilor financiare.

6. Altur 172,5%

6. Altur 172,5%Producatorul de piese auto Altur Slatina a crescut cu peste 172 de procente in primele trei trimestre ale anului.

Cotata la categoria a doua a BVB, compania a tinut topurile lichiditatii si aprecierilor, fiind la mare cautare printre investitori.

In primul semestru al anului, titlurile ALT au avut cel mai mare randament din piata, de 158%, fiind declarata "surpriza bursei".

In S1, producatorul de piese auto a raportat un profit semestrial de 0,96 milioane lei (0,22 milioane euro), de 3,6 ori mai redus decat cel din perioada similara a anului trecut, in conditiile scaderii veniturilor pe fondul crizei din piata auto.

5. Alumil: 177,9%

5. Alumil: 177,9%Producatorul de profile de aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) a crescut cu 177 de procente in primele noua luni ale anului in curs.

In primul trimestru al anului, compania a afisat un profit de 3,12 milioane lei (0,74 milioane euro), in crestere cu 21% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut.

In primele trei luni din 2008, compania a obtinut un profit de 2,57 milioane lei (0,7 milioane euro).

Alumil a anuntat ca vrea sa distribuie in acest an un dividend brut de 0,29 lei/actiune, in scadere cu 15% fata de cel acordat in 2008, de 0,34 lei/titlu.

4. Impact: 182%

4. Impact: 182%Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) afiseaza o apreciere de 182% la finalul primelor trei trimestre. Fiind singurul dezvoltator listat la BVB, se numara printre cele mai interesante actiuni.

De astazi, actiunile IMP sunt inlocuite de cele ale Dafora in indicele BET, potrivit deciziei luate de Comitetul Indicilor de la BVB, la intalnirea trimestriala.

In plus, dezvoltatorul imobiliar a anuntat ca a oferi posibilitatea angajatiilor si membriilor conducerii sa cumpere incepand cu 9 septembrie actiuni ale societatii.

Compania a afisat un profit brut de 3,27 milioane lei in primele sase luni, cu 3% peste estimarile initiale.

3. Dafora: 197%

3. Dafora: 197%Dafora Medias (DAFR) a fost una din vedetele BVB in saptamana trecuta, realizand unul dintre cele mai mari randamente, de 31,96%. De la inceputul anului a crescut cu aproape 200%.

Pe fondul stirilor aparute in presa cu privire la probabilitatea destul de ridicata ca emitentul sa castige un contract de aproximativ 36 milioane de euro prin care ar trebui sa construiasca 22 de sonde pentru Romgaz, emitentul a fost in topul celor mai lichizi emitenti in ultimele sedinte de tranzactionare.

O alta stire foarte importanta pentru investitorii in titlurile DAFR a fost decizia conducerii BVB de a introduce emitentul in componenta indicelui BET. Dafora va inlocui emitentul Impact in componenta celui mai reprezentativ indice al BVB, incepand cu 1 octombrie.

2. Condmag: 203%

2. Condmag: 203%Producatorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI) a crescut cu 203 procente in primele noua luni, acupand a doua pozitie in topul cresterilor.

La sfarsitul lunii august, Condmag Brasov si-a majorat capitalul social cu 5,7 milioane lei, pana la 23 milioane lei, dupa ce actionarii companiei au subscris, in a doua etapa a majorarii, aproape toate actiunile emise.

Condmag anticipeaza pentru acest an o crestere a profitului brut cu 26%, pana la 13 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale ar putea stagna, a anuntat compania, in urma bugetului votat de actionari in adunarea generala.

Anul trecut, compania a afisat un profit net de 9,26 milioane lei (2,51 milioane euro), aproape dublu fata de cel din 2007, in timp ce afacerile sale s-au comprimat cu o treime.

1. Compa: 234%

1. Compa: 234%Titlurile producatorului de piese auto Compa (CMP) au consemnat cel mai mare randament de la inceputul anului dintre emitentii listati la BVB, de 234%.

In primul semestru al acestui an, Compa a afisat un profit de 14 ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Interesul ar putea fi explicat prin faptul ca emitentul a reusit sa se mentina pe profit, in ciuda faptului ca exporta o mare parte din productie si activeaza intr-un domeniu puternic afectat de criza economica globala (industia auto), spun specialistii.