Locul 10 2,16 mld. dolari

Furnizorul de statistici detinut de catre asiguratorii Verisk Analytics Inc. a atras in octombrie 2,16 miliarde dolari pe piata de capital americana, fiind cea mai mare oferta publica din SUA in acest an, pozitionandu-se pe ultima pozitia in topul IPO-urilor din acest an, conform ForexYard, care citeaza Reuters.

Asiguratorii AIG, Hartford Financia Serices Group Inc, CNA Financial Corp. si Travelers si-au vandut participatiile prin intermediul ofertei, in timp ce vehiculul de investitii al lui Warren Buffet, Berkshire Hathaway Inc., si-a mentinut detinerea.

Verisk a dorit sa initieze si in 2008 o oferta publica in valoare de 750 milioane dolari, dar si-a amanat planurile din cauza colapsului pietelor financiare.

Locul 9 2,16 mld. dolari

China Shipbuilding Industry Co., cel mai mare producator de echipamente navale din China, vrea sa atraga 2,16 miliarde dolari prin dubla listare pe bursele din Hong Kong si Shanghai.

Compania doreste sa utilizeze capitalul pentru a-si extinde capacitatea de productie.

Oferta initiala lansata pe 6 decembrie va oferi investitorilor posibilitatea de a subscrie 2 miliarde de actiuni, ce reprezinta 30% din capitalul social majorat al producatorului.

Locul 8 2,2 mld. dolari

Cel mai mare producator de energie eoliana din Asia, China Longyuan Power Group Corp., a atras 2,2 miliarde dolari pe piata de capital din Hong Kong, actiunile fiind achizitionate la pretul maxim.

Cele mai mari subscrieri au venit din partea fondurilor de investii globale specializate pe energia regenerabila. Totodata, investitorii de retail au suprasubscris oferta de 230 de ori numarul de actiuni oferite acestei transe.

Longyuan are o cota de piata de 24% si o capacitate de 3.900 MW, dar se asteapta la o crestere a productiei la 12.000 MW in 2020. Astfel, unii analisti se asteapta ca firma sa devina cel de-al doilea producator de energie eoliana din lume in 2013.

Locul 7 2,5 mld. dolari

Operatorul de cazinouri Sands China, unitatea din Macau a Las Vegas Sands Corp., a atras 2,5 miliarde dolari in oferta sa publica initiala de pe bursa din Hong Kong.

Peste 80% din valoarea ofertei publice a fost subscrisa de catre marile banci de investitii Citigroup Inc., Goldman Sachs Group, Barclays PLC, BNP Paribas si UBS AG.

Las Vegas Sands spera sa atraga 3,35 miliarde dolari in cadrul ofertei companiei, insa datoriile restante de 3,4 miliarde dolari ale Sands China nu au convins investitorii sa achizitioneze titlurile la valoarea maxima.

Sands China dorea sa foloseasca banii atrasi pentru a plati creditul de 3,3 miliarde dolari contractat in august pentru a construi complexuri de cazino si divertisment in regiunea Cotai, Macau.

Compania detine cazinourile Sands Macao si Plaza si mega-complexul hotelier Macao din Venetia. Las Vegas Sands detine circa 70% din Sands China.

Locul 6 3,3 mld. dolari

IPO-ul Maxis, liderul de telecomunicatii din Malaysia, a reprezentat cea mai mare oferta publica initiala din Asia de Sud-Est.

Circa 30% din numarul de actiuni oferite spre cumparare au fost cumparate de catre segmentul institutional, oficialii companiei afirmand ca IPO-ul s-a bucurat de o cerere puternica din partea investitorilor locali, cat si a celor internationali.

Maxis Communication Bhd, compania-mama a operatorului, are in plan sa utilizeze capitalul strans pentru a extinde telecomunicatiile in India si Indonezia.

De asemenea, Maxis vrea sa investeasca 0,76 miliarde dolari in extinderea retelei de Internet de mare viteza pentru a dinamiza vanzarile in conditiile in care cresterea transferurilor de voce se reduce.

Oferta publica initiala a ridicat capitalizarea companiei la 12 miliarde dolari, iar Maxis a devenit cel de-al treilea operator mobil din Asia de Sud-Est, dupa Singapore Telecommunications Ltd. si PT Telekomunikasi Indonesia.

Locul 5 3,9 mld. dolari

China Minsheng Banking Corp, primul creditor privat al natiunii, a atras in noiembrie 3,9 miliarde dolari la Hong Kong, fiind cel mai mare IPO al bursei din aprilie 2007.

Banca, care este deja listata pe piata din Shanghai, a vandut 3,32 miliarde de actiuni, dupa ce oferta a fost suprasubscrisa de circa 150 ori. Intermediarii IPO-ului au fost UBS, BOC International, China International Capital, Macquarie si Haitong Securities.

Minsheng intentioneaza sa utilizeze fondurile atrase pentru a-si intari baza de capital pentru a sprijini cresterea continua a afacerii.

Locul 4 4,3 mld. dolari

Visanet, reteaua globala de procesare a tranzactiilor Visa Inc., a atras 4,3 miliarde dolari pe bursa din Brazilia in iunie.

Investitorii internationali au contribuit cu 57% din suma atrasa, dupa ce actionarii majoritari Banco Bradesco, Banco Santander si Banco do Brasil au vandut 599,8 milioane actiuni.

Actionarii majoritari au planuit initial sa vanda 477,6 milioane actiuni, dar cererea i-a determinat sa-si mareasca numarul de titluri oferite.

Locul 3 - 5 mld. dolari

Locul 3 - 5 mld. dolariMetallurgical Corporation of China, companie care a co-proiectat stadionul olimpic “Cuib de pasare” din Beijing, a atras 5,1 miliarde dolari in septembrie dupa ofertele publice din Hong Kong si Shanghai.

Strategia de business a companiei include construirea de mine in afara tarii, inclusiv un proiect de exploatare a nichelului in Papua Noua Guinee si o mina de cupru in Afghanistan.

Investitorii de retail au suprasubscris de 91 de ori oferta, in timp ce institutiile au introdus cu 75 de ori mai multe ordine de cumparare decat cele incluse in transa respectiva.

Locul 2 7,3 mld. dolari

China State Construction Engineering a obtinut o valoare de 7,34 miliarde dolari pe bursa din Shanghai.

Cele 12 miliarde de actiuni oferite spre subscriere de catre cel mai mare constructor de case din China au fost cumparate la pretul maxim de 4,18 yuani.

Oferta a fost suprasubscrisa de 38,38 ori pe transa investitorilor institutionali si de 35,39 ori de catre segmentul de retail.

Constructorul a declarat ca va folosi capitalul pentru a finanta proiectele in derulare din China si de peste ocean si pentru a majora valoarea investitiilor in imobiliare.

Locul 1 8,07 mld. dolari

Banco Santander Brasil este cel mai mare IPO al anului, dupa ce a atras o valoare de 8,07 miliarde dolari.

Potrivit declaratiilor, 70% din capitalul atras va fi utilizat pentru a extinde operatiunile bancii in America Latina, prin deschiderea de 600 de noi unitati pana in 2013.

IPO-ul bancii a ridicat valoarea de piata la echivalentul capitalizarii Deutsche Bank si Societe Generale.